Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Dessvärre får vi nog räkna med att arbetslösheten kommer att öka ytterligare”, säger Kristian Ryberg för Svenskt Näringsliv i Halland. Bild: Håkan Johansson
”Dessvärre får vi nog räkna med att arbetslösheten kommer att öka ytterligare”, säger Kristian Ryberg för Svenskt Näringsliv i Halland. Bild: Håkan Johansson

Botten är nådd bland företagen i Halland

De halländska företagen tros inte kunna sjunka lägre. Men återhämtningen kommer att ta lång tid. Så sammanfattar Svenskt näringsliv statusen i det halländska näringslivet.

De flesta företag spår ingen ökning i försäljning, investeringar eller antalet anställda det kommande halvåret. Man är dock inte lika pessimistisk som i den tidigare undersökningen som gjordes i april.

Det visar Svenskt näringslivs senaste rapport som grundar sig på frågor till medlemsföretagens företagarpanel.

Sällanköpshandeln, besöksnäringen och transportsektorn har det svårast.

”Vi ser en viss stabilisering och något fler som nu uppger att det nu i alla fall finns ett ljus i tunneln, men det är långt borta för de allra flesta. Botten är förhoppningsvis nådd, men signalen nu är att återhämtningen kommer att vara lång, detta kommer att ta tid, skriver Kristian Ryberg regionchef.”

Nästan 6000 varslade

Korttidspermitteringar och omställningsstöd sägs vara ett par viktiga faktorer som hindrat företag från att säga upp personal eller att helt enkelt gå i konkurs. Idag är 14 500 hallänningar korttidspermitterade. Nästan 6000 varsel om uppsägningar har lagts sen 1 mars.

I företagarenkäten svarar över sju av tio företag att man kommer att ha en bibehållen eller minskad personalstyrka de kommande sex månaderna.

”Dessvärre får vi nog räkna med att arbetslösheten kommer att öka ytterligare”, menar Kristian Ryberg som efterlyser både en förlängning och en förbättring av de statliga stödåtgärderna.

LÄS MER: Konkurserna minskade i augusti

LÄS MER: Företagen vill tillbaka efter coronakrisen

LÄS MER: Kommuner bör lyfta företagen ur krisen

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.