Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Beyond Retro valde Falkenberg som första småstad

För sex veckor sedan skrevs kontraktet på. Second Hand kedjan Beyond Retro har tidigare bara haft butiker i storstäder. På torsdag öppnar de i Falkenberg.

– Vi vill prova en mindre marknad för att kunna introducera second hand-konceptet till en större publik, säger Louise Sundell som är etableringsansvarig på Beyond Retro.

För tre veckor sedan satte kedjans två prissättare igång med de över 11 000 begagnade plaggen som ska in i den nya Falkenbergsbutiken. Oskar Erheden från Falkenberg har jobbat på Beyond Retro i Göteborg i nästan fyra år och har återvänt till hemstaden för att hjälpa till att få butiken på fötter.

– När jag fick reda på att vi skulle öppna hemma i Falkenberg tyckte jag att mina chefer var lite galna, berättar Oskar Erheden.

Han var osäker på vad det skulle innebära att öppna i en småstad, då butiken tidigare bara funnits i större städer.

– Jag tror inte att vi måste ändra, utan snarare anpassa oss, förklarar Oskar Erheden. Vi har en bra skejtscen i Falkenberg. Jag tror på detta!

Oskar Erheden ska hjälpa till att få butiken på fötter i hemstaden Falkenberg. Bild: Håkan Johansson
Oskar Erheden ska hjälpa till att få butiken på fötter i hemstaden Falkenberg. Bild: Håkan Johansson

Att butiken öppnar under covid-19 är ingen slump.

– Just nu finns det många tomma lokaler och efterfrågan på återanvända kläder ökar, säger Louise Sundell. Folk verkar ha blivit mer medvetna under corona, man har börjat vara ute mer i naturen och jag tror det har ökat miljötänket.

Black Friday är inget som Beyond Retro uppmärksammar.

– Det är motsatsen till vår poäng, Louise Sundell. Det finns ingen mening med att folk ska konsumera mer en dag på året. Klädindustrin är en otrolig miljöbov.

Beyond Retro ägs av Bank & Vouge, som är en av Nordamerikas största återvinnare av textilier. Mestadels av sortimentet kommer från USA och Kanada, där det handplockas efter utbud och säsong. Plaggen prissätts därefter utifrån faktorer som material, märke, trender, utbud och ålder och skickas sedan till Sverige.

– Det var faktiskt vi som tog ”the ugly christmas sweater” till Sverige, berättar Louise Sundell.

”Ugly christmas sweater” är ett trend där man använder en gärna smaklös och vulgärt julinspirerad tröja på ett ironiskt vis. En trend som har kommit att bli mycket populär de senaste åren.

– Det fanns så otroligt många fula jultröjor i USA och efter att vi börjat sälja dem i Sverige blev de ett jättefenomen, berättar Louise Sundell. Men ju fler jultröjor som nyproduceras, desto mer måste vi kämpa för att återvinna dem.

Läs mer: Beyond Retro öppnar butik i Gallerian i Falkenberg

Beyond Retro öppnar den 26 november i gallerian på Stortorget. Bild: Håkan Johansson
Beyond Retro öppnar den 26 november i gallerian på Stortorget. Bild: Håkan Johansson

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.