Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Arbetarpojken Salvatore byggde ett miljardimperium

Salvatore Grimaldi är arbetarpojken från Italien som med två tomma händer byggde ett globalt miljardimperium. Och för den som vill lyckas finns inga genvägar, säger Varbergs 77-årige cykelkung:
– Egentligen har jag inget annat råd än att arbeta hårt.

Den 25 maj 1945 föddes Salvatore Grimaldi i Taranto, en stad på den italienska stövelns klack.

I likhet med de flesta europeiska länder var Italien märkt av kriget – ekonomin var slagen i spillror och arbetslösheten utbredd. Annat var det i Sverige. Industrin skrek efter folk, och för att hitta arbetare till sin fabrik i Västerås öppnade Asea ett rekryteringskontor i Taranto.

Drömmen om ett bättre liv och en ljusare framtid var lockande, och bland de många italienare som nappade på erbjudandet fanns Salvatore Grimaldis mamma och pappa. 1952 gjorde familjen den 300 mil långa resan norrut.

– Allting varit väldigt bra förberett och redan den andra dagen i Sverige började mina föräldrar att jobba. Jag är ingen politiker, men jag tycker att man borde kunna göra mer för att få dagens invandrare i arbete också.

Blev pappa tidigt

Salvatore blev tidigt intresserad av teknik och tillverkning, och på gymnasiet läste han verkstads- och mekanikerutbildningen. Redan då drömde han om att starta eget, men livet kom emellan.

18 år gammal, strax efter studenten, blev han pappa för första gången.

– Det fanns inte mycket annat att göra än att börja arbeta. Jag fick jobb som slipare på Volvo i Köping och tjänade fyra kronor i timmen.

Den blygsamma lönen räckte inte till för att täcka familjens utgifter, och för att kunna sätta mat på bordet tvingades Salvatore ta flera extrajobb.

– Mina föräldrar och svärföräldrar försökte ge oss pengar, men jag skickade tillbaka dem. Jag ville klara mig själv.

Salvatore var duktig på sitt jobb och slipare var ett bristyrke. Det fanns mer jobb på fabriken än personalen hann med under dagarna, och Salvatore fick en idé.

Jobbade dag och natt

– Jag köpte en slipmaskin för 8000 kronor på avbetalning och ställde den i mitt garage. Så frågade jag förmannen om jag inte kunde få ta med mig jobb hem, och det fick jag. På kvällarna och nätterna slipade jag, och så tog jag med mig den färdiga produkten på morgonen, berättar Salvatore, och fortsätter:

– Jag ville skapa en bättre framtid för mina barn. Det var drivkraften.

Pengarna började sakta men säkert rulla in och ryktet om Salvatores skicklighet spred sig i branschen. Den unga småbarnspappans kunder blev allt fler, han lämnade jobbet på Volvo och 1970 grundade han Grimaldis Mekaniska Verkstad AB.

– Det var en fantastisk känsla. Man blev respekterad på ett helt annat sätt. Plötsligt var vi 20 anställda och jag tjänade bra.

Initialt gick pengarna till att köpa in nya maskiner, men allt eftersom Salvatores kapital växte började han också förvärva andra bolag. Affärsidén var att genomföra tuffa omstruktureringar, öka lönsamheten och sedan sälja vidare med vinst.

Det var inte en riskfri strategi och vid ett tillfälle var konkursen nära – men det som såg ut att sluta i katastrof blev i stället en språngbräda till de riktigt stora pengarna.

Nära konkurs

– Jag hade Atlas Copco som kund, och en dag ringde de och frågade om jag inte ville köpa ett av deras bolag, Toolex Alpha, som tillverkade cd-skivor, berättar Salvatore.

Till en början var han tveksam, siffrorna såg inte bra ut, men efter en övertalningskampanj från industrijätten bestämde han sig ändå för att slå till.

Köpesumman var symbolisk, en krona, men problemen hopade sig snabbt. Ett halvår gick utan att en enda order kom in, och när Salvatore Grimaldi besökte en branschmässa i Tyskland fick han förklaringen. Maskinerna som konkurrenterna visade upp hade kapacitet att tillverka två cd-skivor på samma tid som det tog för Toolex Alpha att tillverka en enda.

Där och då var Salvatore nära att ge upp, men han bestämde sig för att ge företaget en sista chans.

– Jag sa till min utvecklingschef: ”Ta med dig din kudde hem till mig i Västerås, bo hos mig i några veckor och så försöker vi klura ut en lösning.”

Blev erbjuden jättesumma

Och en lösning hittade de. Efter att maskinerna hade uppdaterats med den nya tekniken kunde Salvatore konstatera att de nu inte bara var lika snabba som konkurrenterna – de var dubbelt så snabba.

– Vi bjöd in kunder från hela världen till vår verkstad, och när de lämnade var orderboken full. Vi blev världsledande, förtjänsten var fantastisk och efter ett par år fick jag ett samtal från en amerikansk bank. De ville köpa företaget.

Salvatore sa nej. Inte bara en, utan tre gånger.

– Men de kom tillbaka en gång till med ett nytt bud. Det var otroligt – en summa som bara fanns i drömmarnas värld.

Den här gången tackade Grimaldi ja, och 1994 sålde han 70 procent av Toolex Alpha för en halv miljard kronor. Han var en rik man.

– Men jag har faktiskt aldrig tänkt på pengar. Det är inte min drivkraft. Jag vill skapa företag och bidra med något till samhället, hävdar Salvatore Grimaldi.

Tror på Varberg

Året efter försäljningen av Toolex Alpha köpte han en majoritetsandel i Monark Stiga AB, och på så sätt vävdes den italienskättade arbetarpojkens livssaga samman med Birger Svenssons – Varbergs egen ”self made man” och grundare av Monark.

Stiga såldes senare vidare, även det en mycket god affär, men Monark finns kvar i Grimaldiimperiets ägo. Med tiden har det svenska cykelmärket också fått sällskap av europeiska klassiker som Peugeot och Bianchi.

– Cykelindustrin var en lågmarginalbransch när jag gick i den. Det har krävts en hel del tuffa beslut för att nå lönsamhet, men i dag har vi ett globalt och mycket starkt varumärke, säger Salvatore Grimaldi.

Och även om han byggt sin förmögenhet på företagsförsäljningar har han i nuläget inga planer på att lämna cykelindustrin och Varberg.

– Vi gör fantastiskt fina e-bikes i Varberg och har nyss installerat tio nya monteringslinor. Produktionen har gått upp väsentligt, det är spännande tider.

Omsätter miljarder

Salvatore Grimaldis klassresa är hisnande. Han har förlänats en kunglig medalj för sina insatser för svenskt näringsliv, bostaden är en 860 kvadratmeter stor villa på en av Stockholms dyraste adresser och hans helägda Grimaldi Industri Group omsätter mer än tre miljarder kronor årligen.

Om någon hade sagt det till den 18 år gamle Salvatore – som jobbade för fyra kronor i timmen på Volvos verkstadsgolv i Köping – vad hade han sagt då?

– Ja, då hade jag fått ett gott skratt i alla fall.

Har du något råd till unga entreprenörer – vad är framgångsreceptet?

– Egentligen har jag inget annat råd än att arbeta hårt. Det finns inga genvägar, säger Salvatore Grimaldi.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.