Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Anställd på Lennartssons handelsträdgård fick otäcka sår

På grund av bristande skyddsutrustning fick en kvinna smärtande sår vid arbetet på Lennartssons handelsträdgård. – Om inspektören på Arbetsmiljöverket hade krävt en utredning så hade inte den anställda behövt skadas ytterligare en gång, säger Julia Svenker, regionalt skyddsombud på Kommunal Sydväst.

I slutet på förra året – mitt under högsäsongen på tulpanodlingen i Väröbacka – fick en anställd otäcka sår. På sjukhuset i Halmstad konstaterar en läkare att kvinnan fått frätskador av andra graden på samtliga fingrar. ”Händerna har fått så pass allvarlig skada att all hud har ramlat bort och fingrarna är mycket rodnade och inflammerande.”

Hon sjukskrevs i en månad.

– Det var fruktansvärda smärtor. Tänk att du lägger fingertopparna på en varm kokplatta och att det fräter, sticker och bubblar samtidigt. Jag har aldrig varit med om den känslan tidigare, säger kvinnan som vill vara anonym.

Hur agerade din arbetsgivare?

– Jag påpekade att arbetshandskarna inte skyddade tillräckligt mot kemikalier och väta. Men det första svaret jag fick var att jag borde se mig om efter ett nytt arbete.

Kvinnan kontaktade facket och skyddsombudet valde att besöka Lennartssons handelsträdgård. Vid besöket uppmanades arbetsledningen att införskaffa rätt skyddsutrustning och att anmäla arbetsskadan till Arbetsmiljöverket. Vid ytterligare påtryckningar från fackligt håll anmälde arbetsgivaren arbetsskadan. Kommunal krävde dock mer och utfärdade ett skyddsombudstopp som gick ut på att alla arbetsuppgifter med den kemiska produkten Per-Aqua skulle förbjudas. Vid tidpunkten trodde facket att det var mest troligt att det var den produkten som låg bakom kvinnans skador.

– Hon hade så allvarliga skador att jag lade ett skyddsombudsstopp för att ingen mer skulle komma till skada. Men företaget valde att ignorera det, säger Julia Svenker, regionalt skyddsombud på Kommunal Sydväst.

Varför tog ni inte skyddsombudsstoppet på allvar?

– Jag pratade med Arbetsmiljöverket om det och det var på helt felaktiga grunder och därför blev det inget med det. I det fallet skulle de haft mer fakta, säger Tina Corneliusson, personalansvarig på Lennartssons Handelsträdgård.

Varför anmälde ni inte arbetsskadan direkt när ni fick kännedom om den?

– Jag vill inte kommentera det, säger Tina Corneliusson.

Tiden för kvinnans sjukskrivning gick ut och hon återgick till arbetet på tulpanodlingen i januari. Då med andra arbetsuppgifter – men med samma typ av skyddsutrustning. Vilket resulterade i en ny sjukskrivning.

– Efter bara två dygn fick jag samma typ av stickningar och fingrarna svullnade upp på nytt. Huden var sönderfrätt och det var som att skala en banan.

Medicinsk utredning visar på kontaktallergi

Enligt kvinnan har hon genomgått en utredning vid yrkes- och miljödermatologiska avdelningen på Skånes universitetssjukhus. Den visade att hon var allergisk mot ett ämne som finns i tulpaner och ett konserveringsmedel. I början riktades det misstankar mot att det var produkten Per-Aqua som hade orsakat skadorna. Så var alltså inte fallet.

– En kontaktallergi är ingen sjukdom. Jag måste komma i direktkontakt med ämnet. Hade jag haft rätt skyddshandskar hade detta inte hänt, förklarar hon.

Skyddsombudet Julia Svenker igen:

– Det är solklart att hon skadat sig på jobbet och Arbetsmiljöverkets inspektör ger företaget 3,5 månader på sig att göra riskbedömningar. Då hinner hon återgå i tjänst och få samma typ av skador igen.

Julia Svenker är kritisk till att Arbetsmiljöverket inte ställde krav på att företaget skulle utreda orsaken till skadan.

Arbetsmiljöverket svarar på kritiken

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på handelsträdgården den 27 december. Då ställdes det krav på att företaget skulle se över riskbedömningar av kemikalier samt bedöma vilka skyddsåtgärder som behövdes. I april gjordes en uppföljning via telefon (på grund av coronaviruset). Arbetsmiljöverket avslutade ärendet den 18 september eftersom myndigheten bedömde att Lennartssons handelsträdgård hade uppfyllt kraven.

Enligt arbetsmiljöinspektören Bengt Andreasson finns det två sätt att hantera anmälningar om arbetsskador – antingen ska företaget göra en utredning eller så gör inspektören ett platsbesök.

– Det bästa är att vara på plats för att höra och se vad som hänt. Det här har varit ett svårt ärende och jag har haft svårt att reda ut fakta och fick dubbelkolla alla uppgifter noga, säger han.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.