Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andra vågen av viruset kan bli jobbig för många

Coronarestriktionerna har satt näringslivskontoret i en svår sits. För tillfället kan de inte uppmana folk att ge sig ut på stan. Nu fokuserar de på att finnas till hands för företagarna.

När det nya coronarestriktionerna trädde i kraft för snart en vecka sedan stod det snabbt klart att detta skulle få stora effekter för många företag. Framförallt drabbas handeln och besöksnäringar såsom hotell och restauranger enligt Varbergs kommuns näringslivsdirektör Martin Andersson.

– Det är ett jättesvårt hur vi ska hantera detta. Råden som har kommit är skarpa. I detta läge kan vi inte från kommunens sida uppmana folk att gå ut på restaurang eller handla i fysiska butiker. Samtidigt vill vi värna det lokala näringslivet, säger Martin Andersson.

Han är chef på näringslivs- och destinationskontoret (Nod). De har i uppdrag att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för stadens näringsliv. Andersson beskriver nu en tuff situation för många företagare som har kämpat på i motvind sedan i våras. Han tycker att många butiker och verksamheter gör allt för att ställa om så att kunderna kan handla säkert och lokalt.

– För många blir det jobbigt nu med den här andra vågen av viruset, säger Martin Andersson.

Kommer att ringa runt för att få en bättre bild

Näringslivskontoret gör i det här inledande skedet inga större riktade insatser. Utan istället fokuserar de på att finnas till hands för de företag som behöver stöttning.

Inom kort kommer de att göra en större rundringning bland företagen. Detta för att få en bättre bild av hur hårt drabbade olika branscher och företag är.

– Jag har inga siffror än, men det är klart att handeln märker av detta direkt. För vår del kan vi inte göra så mycket just nu. Utan vi vill främst visa att vi finns till hands, säger Martin Andersson.

Hur arbetar ni själva i nuläget?

– De flesta jobbar hemifrån och vi har våra flesta möten digitalt. Är vi inne på kontoret så är vi väldigt noga med att hålla avstånd och tvätta händerna, säger Martin Andersson.

Här hittar du de senaste bostadsaffärerna i Varberg, Falkenberg och resten av Halland.