Altanerna blir allt större och många vill att de ska gråna fort

Drömmer du om en altan i sommar? En uteplats av trall på 40 kvadratmeter går loss på 27 000 kronor – förutsatt att du gör jobbet själv, berättar Jonas Carlsson på Slöinge Trä & Bygg. Här är hans bästa tips för att få träet att gråna snabbare – för sibirisk lärk är inte att tänka på i år, på grund av kriget.

ANNONS
|

Att bygga i trä har blivit märkbart dyrare. Priserna på virke har stigit med nästan 60 procent sedan corona-pandemin startade och ytterligare en prishöjning lär komma före sommaren.

– Virke har blivit en bristvara, men vi köper in så mycket vi kan få tag i, säger Jonas Carlsson, som i grunden är snickare men sedan 20 år säljare, och numera även delägare i byggföretaget i Slöinge tillsammans med sin syster.

En allt större export av det svenska virket i kombination med att många renoverar och bygger hemma, bidrar till att pressa upp virkespriserna. Intresset exploderade under pandemin – och än har det inte mattats.

ANNONS

– I Långasand, där jag själv bor, har flera stugägare blivit kvar året runt sedan pandemin, eftersom de har fått möjlighet att fortsätta att jobba hemifrån. Så ser det förstås ut på många andra håll också. Självklart ställer det nya krav på boendet, jämfört med om stugan bara användes tre, fyra veckor om året, säger Jonas.

Uteplatserna blir allt större

En generös uteplats är många husägares sommardröm. Sten eller trä är en smaksak, men oavsett materialval har de svenska altanerna blivit allt större.

– Förr var det vanligt med en altan på tolv kvadratmeter – men så ser det inte längre ut. I dag satsar många på 30-50 kvadratmeter, ofta mer. Min egen är 200 kvadratmeter, säger Jonas.

Viktigast när man ska bygga är att ha klart för sig vad altanen behöver rymma. På önskelistan står ofta flera olika möblemang och gott om plats för växter i krukor. En tumregel är att loungemöbler kräver mer luft omkring sig för att komma till sin rätt än vad traditionella sittgrupper gör.

– När det gäller val av trä är tryckimpregnerad trall det vanligaste och mest prisvärda alternativet. Det är dessutom hållbart. Rätt skött håller en sådan altan i 20 år, ofta längre, säger Jonas.

En nylagd altan av trallvirke är grönaktig i tonen. Med åren grånar den naturligt, precis som vi människor. Träets grå färg står sig vackert, både mot den halländska kustfloran och sommarblommor i alla nyanser.

ANNONS

– Vill man påskynda processen och få träet att gråna tidigare, kan man till exempel använda pigmenterad olja. Då får man snabbt ett fint resultat. Men det gäller att se upp så att träet inte blir flammigt. Tricket är att röra om i blandningen i burken hela tiden, för annars sjunker pigmentet till botten, säger Jonas.

Sibirisk lärk är ett annat efterfrågat virke till altaner. Det är betydligt dyrare än den impregnerade trallen (som görs av furu) men håller hög kvalitet och har ett naturligt skydd mot röta.

– Men i år är det bara att glömma. Sibirisk lärk importeras inte alls, eftersom den växer i Ryssland, säger Jonas, och tillägger att han inte rekommenderar den svenska lärken som ett alternativ, eftersom den inte har samma täta kärna och därför inte håller lika hög kvalitet som den ryska.

Dyrare vid havet

Den som tänker sig att bygga en altan på 40 kvadratmeter i impregnerat trallvirke får räkna med en kostnad på strax under 30 000 kronor, inklusive bjälklag, skruv och annat som behövs. Det förutsätter också att man gör jobbet själv.

– Trallgolvet till 40 kvadratmeter går loss på cirka 13 500 kronor. Tar du det gånger två, får du en bra uppfattning om den totala kostnaden, säger Jonas.

ANNONS

Om man inte bor nära havet, vill säga, för då blir det lite dyrare. Läget kommer liksom med ett pris.

– Sältan och blåsten går hårt åt kustnära konstruktioner. Vill man att altanen ska tåla väder och vind gäller det att välja trallskruv med ordentligt rostskydd. Då blir stålet i skruven mjukare och mer följsamt.

För den som har lite snickarvana är en altan inget oöverstigligt projekt, försäkrar Jonas.

– Det gäller bara att ha i minnet att luften alltid ska kunna cirkulera. Trallen får aldrig ligga direkt mot marken och det måste vara springor mellan brädorna.

Det gäller också att vända trallen åt rätt håll.

– Kärnsidan, alltså den glada gubben, ska vara uppåt. Trallen spricker lättare om gubben är tjurig, säger Jonas.

Tips för altanen

• Tänk på att du kan behöva bygglov för din altan om den är upphöjd från marken.

• Impregnerad trall är tung, så det kan vara klokt att välja hemtransport av virket. 40 kvadratmeter, inklusive plintar, väger cirka 1,5 ton, vilket innebär flera vändor med personbilssläpet.

• Högtryckstvätta aldrig en altan i trä. Då reser sig fibrerna, och måste slipas ner för att man inte ska få stickor. Nästa år fastnar smutsen dessutom lättare.

• Rengör din altan med exempelvis såpa. Olja eller inte är en smaksak. Om du oljar in altanen med en dyrare olja med UV-skydd bör det räcka att olja vart fjärde år.

• Användbara tips och fakta hittar du på Svenskt trä, www.svenskttra.se

Källa: Jonas Carlsson på Slöinge Trä & Bygg. Företaget ingår i Mästergruppen, som är Sveriges största bygg- och järnhandelskedja med 200 lokalt anslutna butiker.

ANNONS