Magdalena Johansson och hennes medarbetare på Almi  har öppnat kontor i Varberg.
Magdalena Johansson och hennes medarbetare på Almi har öppnat kontor i Varberg. Bild: Dick Gillberg

Almi har fått tre extra miljarder att låna ut

Låneansökningarna rasade in när regeringen beviljade Almi tre miljarder kronor extra på grund av krisen.
– Vi såg direkt en fyrdubbling av antalet, säger Magdalena Johansson, vd för Almi Företagspartner i Halland.

ANNONS
|

Sedan tidigare har Almi kontor på Slottsmöllan i Halmstad men finns sedan i vintras även på Norrgatan i Varberg

– Det nya kontoret i Varberg beror inte på pandemin, poängterar Magdalena Johansson. Vi hade ett stort tryck i Varberg och det blev då naturligt för oss att öppna ett kontor till då vi vill vara så nära våra kunder som möjligt.

Almi Företagspartner koncernen består av 16 regionala dotterbolag varav Almi Halland är ett. Det ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av Region Halland. Det finns också ett helägt dotterbolag, Almi Invest, som bedriver riskkapitalverksamhet

ANNONS

Almi Halland sysslar med rådgivning, affärsutveckling och finansiering för små och medelstora företag med potential att bli större.

– På rådgivningssidan ser vi också en ökad efterfrågan nu. Där erbjuder vi ett kostnadsfritt rådgivningspaket till företag som är drabbade av pandemin, säger Magdalena Johansson.

Almi har en lånefond där man före pandemin räknade med att låna ut 2, 5 miljarder kronor i år. Efter ett regeringsbeslut i slutet av mars fick man ett tillskott på ytterligare 3 miljarder kronor. Från fonden kan företag med maximalt 250 anställda ansöka om ett så kallat brygglån.

– Med det tryck vi ser nu så kommer de pengarna inte att räcka, säger Magdalena Johansson.

Lånet ska betalas av på tolv månader och har en ränta på högst 4, 95 procent. Det statliga lånet är ofta ett komplement till ett vanligt banklån.

– Det är viktigt att kreditinstituten är med vilket vi upplever då vi har ett gott och nära samarbete med alla banker i Halland.

I början av pandemin var det mest företag inom restaurang, handel och event som vände sig till Almi Halland. Nu är det alla branscher.

– Min bedömning är att virusutbrottet får mycket allvarliga konsekvenser. Vi går in i en lågkonjunktur där Sverige är otroligt beroende av omvärlden, säger Magdalena Johansson.

ANNONS

– Men krisen kommer ta slut, förr eller senare. Även om det är tufft nu och en bra tid framöver är det många företag som förbereder sig för fortsatt framgång. Almi finns där för att tillsamman med företagen hitta möjliga vägar framåt.

Hos Almi Halland går man nu igenom alla låneansökningar. För att ett lån ska beviljas måste företaget tidigare ha varit långsiktigt lönsamt. Den plötsliga nedgången ska kunna kopplas till coronautbrottet. En del företag får därför avslag, men varje fall prövas individuellt.

– Vi brukar ha 120 låneförfrågningar per år i Halland. I år får vi säkert se en fördubbling, säger Magdalena Johansson.

På vilket sätt kan ett lån hjälpa ett företag i kris? Pengarna ska ju betalas tillbaka.

– Lånet är en del av lösningen, men det är inte hela lösningen. Du har ju andra åtgärder som korttidspermitteringar och hyresrabatter, svarar Magdalena Johansson.

– Vi ser Almis lån som en kortsiktig finansiering för att stärka likviditeten, där företaget också kan ansöka om uppskov på räntor och amorteringar, fortsätter hon.

– Men vi märker att bolagen inte alltid vill skjuta upp. Särskilt inte räntan. Det är ju ändå pengar som ska betalas i framtiden.

ANNONS

LÄS MER: Batteriet av åtgärder mot corona

ANNONS