"Affärsutveckling är superkul”

Vad är nästa steg för en 47-årig Halmstadbo som redan som trettioåring var framgångsrik vd för ett bolag i enorm tillväxt och som sedan dess har kombinerat chefsroller inom så väl lokala som globala bolag med styrelseuppdrag? Starta eget förstås.

ANNONS
LocationHalmstad||

Det är en av vårens första riktigt varma dagar och Åsa Keller sitter i en loungestol i solen på den vindskyddade uteplatsen i villaträdgården i Söndrum och försöker förklara vad hon gör i sitt nystartade bolag. Det handlar om affärsutveckling via styrelse- och konsultuppdrag men också om mindre investeringar i vissa av bolagen som hon är engagerad i. Det låter ganska likt det som hennes mentor och tidigare chef, affärsängeln Jan Ahlström, gjorde när hon började jobba hos honom som 26-åring men Åsa Keller håller inte riktigt med om liknelsen.

– Jag har bara gått in i två bolag och med små summor i sammanhanget, mer som incitament än som investerare. Och de bolagen som jag har gått in i är inte nystartade. Så jag är ingen affärsängel. Ännu.

ANNONS

Uppväxt i Oskarström

Åsa Keller växte upp i Oskarström och hade ingen större längtan att lämna det lilla samhället – ”på den tiden fanns där allt som man som ung behöver” – men efter att ha gått ut ekonomiprogrammet på Sannarpsgymnasiet flyttade hon ändå in till Halmstad och började jobba som ekonomiassistent på Keback. När hon några år senare såg att Ahlström & Partners sökte en ekonomiansvarig tyckte hon att det verkade vara ett lämpligt trappsteg uppåt. Så hon sökte och fick jobbet – på sätt och vis.

– I stället för ekonomiansvarig blev jag Jans högra hand och han anställde till slut en annan person som ekonomiansvarig, berättar Åsa Keller.

Etablerade Homemaid i nya städer

Hon fick göra allt som Jan Ahlström och företagen han investerade i behövde hjälp med. Ett av företagen han köpte in sig i var hemserviceföretaget Homemaid. Efter ett tag arbetade Åsa Keller uteslutande för Homemaid som uthyrd konsult från Ahlström & Partners samtidigt som hon studerade ekonomi vid Högskolan i Halmstad. Hennes arbetsuppgifter varierade från högt till lågt och från stort till smått, beroende på vad som behövde göras.

– En av mina uppgifter var att etablera Homemaid i nya städer. I vissa städer innebar det att jag började från noll med att jaga nya kunder. Till att börja med städade jag själv hemma hos kunderna tills jag hade fått ihop tillräckligt många kunder för att anställa en person som tog över. Då flyttade jag mitt fokus till nästa stad. I en del städer köpte Homemaid i stället upp ett annat städbolag. Då blev min uppgift att få ihop så väl finanser som företagskulturer.

ANNONS

Blev vd vid 29 års ålder

Åsa Keller trivdes så bra med sitt jobb hos Ahlström & Partners att hon kände sig väldigt kluven till att tacka ja när hon 2002 blev tillfrågad om att bli Homemaids nya vd.

– Jag tyckte att jag hade det så bra och gillade bredden i mitt arbete hos Jan men samtidigt brann jag för Homemaid och för att bygga upp en städprofession så till slut kändes det ändå rätt att tacka ja till vd-jobbet.

Jan Ahlströms strategi när han gick in i Homemaid var att jobba för införande av dels ett rut-avdrag, dels en kundvalsreform som tillät kommuner att anlita privata bolag för hemtjänst. Som vd handlade Åsa Kellers jobb därför mycket om lobbying mot politiker och allmänhet för att få rut att bli en valfråga 2006. Det lyckades och resulterade i att rut-avdraget infördes 2007. Ett år senare genomfördes kundvalsreformen.

Var du själv lika övertygad som Jan Ahlström om att rut var rätt väg att gå – den så kallade pig-debatten var ju stundtals ganska hård på den tiden?

– Från början, när Jan gick in i Homemaid, var jag ganska neutral. Jag var för ung för att själv ha haft behov av att köpa hushållsnära tjänster och som uppvuxen i Oskarström var jag fostrad till att städa efter mig själv, men samtidigt var jag också fostrad till att inte göra oärliga saker – att köpa svart är något som jag aldrig skulle göra. Sedan, när jag blev vd, drev jag frågan helhjärtat och med stor passion för att skapa och positionera ett yrke och en bransch.

ANNONS

Drömde om en flygel

När Åsa Keller, apropå införandet av rut och stora övriga framgångar med Homemaid, porträtterades i Hallandsposten 2007 sa hon att hon drömde om att ”en gång bo så bra och så stort att jag kan ha en egen flygel”. Nu, nästan femton år senare, har drömmen blivit verklighet. På väg genom huset till uteplatsen passerade vi en nyinköpt flygel. Visserligen inte en fullstor Steinway-flygel utan en något mindre elflygel.

– Jag valde att köpa en digital flygel för då kan jag sätta på Spotify och sedan spela med till musiken jag lyssnar på, förklarar Åsa Keller valet.

Favoritlåten att spela med i är just nu Sarah Dawn Finers version av Lean on me.

Svårt att säga vad som utmärker en bra ledare

Samma år som rut infördes blev Åsa Keller utsedd till Framtidens kvinnliga ledare av chefsorganisationen Ledarna och karriärnätverket Shortcut. Men när hon nu får frågan om vad som utmärker en bra ledare tycker hon att den är svår att svara på.

– Det beror så mycket på sammanhanget. På vad ett företag eller organisation behöver där och då. Men generellt tror jag på att vara en transparent, informativ, inspirerande och involverande ledare. Med det sagt vet jag inte om jag i dag tycker att det var rätt att jag, när jag som ung vd kom hem efter att ha besökt riksdagen, upprymt berättade för alla anställda på Homemaid vad politikerna hade sagt. Inte för att det var några hemligheter utan för att det kunde ha skapat förhoppningar om något som kanske låg flera år framåt i tiden eller kanske aldrig blev av. Där och då skapade det i stället en jättesammanhållning men jag vet inte om jag hade gjort likadant i dag.

ANNONS

Kände sig färdig med Homemaid efter tio år

Trots framgångarna, eller kanske på grund av dem, kände Åsa Keller sig 2012 färdig med Homemaid.

– Jag kände lite: ”Vad kan jag mer göra?” Vi hade listat bolaget, vi hade fått till en politisk förändring, haft en skyhög tillväxt och fått en ökad acceptans för städyrket, det kändes som att det var dags för nästa kliv.

Började jobba för Gekås Ullared

Eftersom hon kände sig nyfiken på hur det fungerar i större organisationer tackade hon ja till ett erbjudande om en tjänst som först distriktsdirektör för en region och sedan som sälj- och marknadsansvarig hos multinationella serviceföretaget Sodexo i Sverige. 2015 blev hon i stället vd för ett av Gekås Ullareds dotterbolag med uppdrag att utveckla Gekås som destination utöver detaljhandeln.

– Det var jätteroligt. Å ena sidan var jag tillbaka i driften och ansvarade för restauranger och boende och andra sidan var jag med i strategiska affärsutvecklingsdiskussioner som ”Nu har vi sprängt bort det här berget, vad ska vi stoppa dit i stället?”

Blev headhuntad till Scandic Hotels

Åsa Keller säger att hon gärna hade stannat längre hos Gekås men att hon, när hon efter ett och ett halvt år blev headhuntad till en tjänst hos Scandic Hotels som distriktsdirektör för södra Sverige, inte kunde säga nej.

ANNONS

– Det lät så klockrent. De var inne i ett extremt tillväxtskede och jag fick arbeta med både affärsutveckling och med att förändra en top-down-kultur samt indirekt med stadsutveckling för att förstå var framtidens hotell bör vara.

Pandemin fick henne att starta eget

De första åren hos Scandic fortsatte besöksnäringen att blomstra och Åsa Keller fick göra precis det som hon tycker är allra roligast men när pandemin slog till förra året totaldog som bekant besöksnäringen och Scandic, liksom de flesta andra företag inom branschen, gick från extrem tillväxt till att skära ner och slå ihop chefsområden. Åsa Keller funderade över vad hon ville göra och kom fram till att det hon är bäst på, och trivs mest med, är att arbeta med affärsutveckling i tillväxtskeden. Så hon slutade på Scandic och är sedan årsskiftet egenföretagare. Tanken är att hon ska kombinera avlönade styrelseuppdrag med att arbeta som konsult.

– Som anställd vd och distriktsdirektör arbetade jag operativt och hade en del styrelseuppdrag med fokus på det strategiska, i exempelvis Almi Företagspartner Halland och Almega, vid sidan om. Nu mixar jag i stället det operativa och det strategiska i min egen verksamhet, säger Åsa Keller och tillägger att hon gillar mixen.

– Jag skulle inte vilja bli ett styrelseproffs som på heltid bara satt i stora bolagsstyrelser, i alla fall inte ännu.

ANNONS

Sönerna ger livskvalitet, mod och energi

Sin drivkraft och inspiration får Åsa Keller från sina söner.

– De ger mig livskvalitet, mod och energi varje dag. De är så olika – den ena älskar idrott, är väldigt strukturerad och målinriktad, den andra älskar djur och natur och är väldigt här och nu – så jag får verkligen det bästa av två världar när jag umgås med dem.

Ett av hennes nya styrelseuppdrag är som ordförande i den nybildade koncernen Eriks Fönsterputs och Takteam vars huvudägare är Halmstadbaserade investmentbolaget Pamica.

Ett annat är som styrelseordförande i Lydinge Holding AB som äger Lydinge Resort i Hyllinge. Där kommer Åsa Keller även hjälpa till med vissa operativa delar.

Har köpt in sig i några bolag

Ett tredje nytt uppdrag är att vara styrelseledamot i Malmöbaserade Volador AB, som äger marknadsnoterade och onoterade värdepapper, där hon även har köpt in sig i en liten del av företaget. Något hon även har gjort i Eriks Fönsterputs och Takteams ägarkoncern.

– Mixen av uppdrag gör att jag nu får chans att jobba samtidigt med flera av de branscher som jag tidigare har jobbat operativ i, det vill säja rut- och rotbranschen genom Eriks Fönsterputs och Takteam, besöksnäringen genom Lydinge och inom kapitalförvaltning genom Volador. Utöver det har jag konsultuppdrag inom bland annat hållbarhet, vilket ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker att det är superkul att jobba med affärsutveckling i tillväxt- och förändringsskede av bolag, och där jag kan bidra strategiskt och operativt.

ANNONS

Fotnot: En affärsängel, av engelskans business angel, är en person som i ett tidigt skede satsar kapital och kompetens i nystartade eller växande företag. En affärsängel är ofta en person med egen erfarenhet och kunskap i företagande, vanligen även inom den för tillfället aktuella branschen. Källa: Nationalencyklopedin.

Åsa Keller.
Åsa Keller. Bild: Roger Larsson

Åsa Keller

Ålder: 47 år.

Bor: Villa i Söndrum, uppväxt i Oskarström.

Familj: ”Mina söner Emil 15 år och Charlie 13 år.”

Gör: ”Sedan årsskiftet egenföretagare med konsult- och styrelseuppdrag. Var vd för hemserviceföretaget Homemaid 2002–2012 och har därefter jobbat i olika chefsroller inom lokala (Gekås Ullared), nordiska (Scandic Hotels) och globala bolag (Sodexo) samt haft styrelseuppdrag som sidouppdrag.”

Intressen: ”Mina barn och deras fritidsintressen är min livsglädje, spela på min elflygel och att träna (joggar gärna utmed Prins Bertils stig), renovera i mitt nya hus.”

Favoritpryl: ”Min elflygel.”

Ser på tv: ”Mest Netflix, serier eller film.”

Läser just nu: ”Jobbrelaterat samt spännande äventyrsböcker med Charlie.”

Lyssnar helst på: ”Pop, soul och jazz.”

Godaste maten: ”Gillar allra mest variationen av hälsosam kost.”

Dricker helst: ”Vatten eller alkoholfri öl.”

Härligast med Halland: ”Närheten till strand och hav.”

ANNONS