Även kungafamiljen har Yourstones keramiktomtar

Säg ho ho ho till självaste tomtefar! I mer än 60 år har keramiktomtarna från Halmstad skapat julstämning i svenska hem. Bengt Yourstone är akademikern som övertog sin mors keramiktillverkning och förvandlade den till ett familjeföretag – men som i hemlighet drömde om att bygga båtar.

ANNONS
|

Det pågår lussekattsbak på Drottningsholms slott någon gång på 1980-talet. Kungabarnen Victoria, Madeleine och Carl Philip knådar och formar bakverk av hjärtans lust. Under julstjärnorna på bänken bakom dem tittar en tomtefamilj fram. Men hallå – det är ju Yourstone-tomtar från Halmstad!

Tomtesamlarna är många och finns över hela landet – och sedan det kungliga julbaket är det alltså bevisat att de gråklädda nissarna med sina röda luvor gör sig lika bra i slott som i koja.

Tomtebo på Lilla torg

I koja hittar man dem varje december på Lilla torg i Halmstad. Första söndagen i advent öppnar Bengt Yourstone traditionsenligt sin egenhändigt ritade friggebod ”Tomtebo” där tomtarna visas upp och säljs fram till jul. Till alla barns glädje har han försett boden med ett fönster i marknivå så att även den som är liten ska kunna kika in, och fascineras av tomtarna som lever familjeliv bland mossa och granris.

ANNONS

– Julen är ju barnens högtid. Det är klart att de ska se tomtarna utan att skymmas av vuxnas ryggar, säger Bengt Yourstone, som har drivit familjeföretaget sedan 1984.

Delar av tomtefamiljen.
Delar av tomtefamiljen. Bild: Johan Persson

Med hans hjälp backar vi tiden till 1940-talet. Bengts mamma, Irma, hade då hunnit tacka ja till Henry Yourstones frieri med tillägget ”om du kan försörja mig”. Det kunde han i ärlighetens namn inte, så Irma, som hade varit en duktig medarbetare på Rörstrands porslinsfabrik, föreslog att de skulle starta eget hemma i Huddinge. 1942, samma år som sonen Bengt kom till världen, föddes även Yourstone keramik. Irma blev snart en välkänd formgivare med de rena, enkla formerna och den historiska förankringen som sitt signum.

När de första tomtarna skapades var det Bengt som var modell.

– Jag minns att mamma alltid drog fram min lugg så att den skulle synas under mössan. Tomtebarnen har samma gula lugg som sticker fram under luvorna, säger han och skrattar.

Flyttade till Halmstad

När Bengt var 17 år flyttade familjen till Halmstad. Mamma Irma ville till västkusten och önskade att barnen skulle få växa upp i en mindre stad. Halmstad visade sig vara ett lyckokast och verksamheten blomstrade. Snart hade Irma både butik och verkstad i korsvirkeshuset Lerlaxen (vid Drottning Kristina-passagen) på Storgatan. Som mest sysselsatte Yourstone tre drejare och ett tiotal keramikarbetare.

ANNONS

– Det var en fantastisk tid. Mamma älskade sin butik, men jag minns att hon och pappa jobbade jämt. Det var förstås inte bara tomtar som gällde på den tiden, utan ett brett utbud av keramiskt hantverk, säger Bengt.

Fyraårige Vilhelm Sergi får varje år välja en tomte från Yourstone som han får i present av sina föräldrar.
Fyraårige Vilhelm Sergi får varje år välja en tomte från Yourstone som han får i present av sina föräldrar. Bild: Johan Persson

Åren gick. Moms och arbetsgivaravgifter gjorde det tuffare att driva företag och åldern tog ut sin rätt hos Bengts föräldrar. 1984 la Bengt sin akademiska karriär åt sidan och tog över keramikverksamheten.

– Min syster och jag var båda engagerade. Efter hand har verksamheten fått skalas ner för att förbli lönsam. I dag har vi bara tomtarna och några få andra keramikfigurer kvar i produktion.

Det finns många som samlar på Yourstones keramifigurer. För dem är det julafton varje gång Yourstone släpper en ny tomte. Det sker inte regelbundet utan ”när andan faller på”, som Bengt beskriver det.

– Det ska finnas ett speciellt skäl. En särskild tanke. Och varje ny tomte följer förstås min mammas sparsmakade formspråk och färgsättning.

Alla tomtar som fötts ur hans egen, hans mammas, eller hans dotters hand finns fortfarande kvar i sortimentet och nytillverkas när de tar slut. Men de jubileumstomtar som sett dagens ljus under årens lopp, till exempel ”Millennium-tomten” och ”Halmstad-700-år-tomten”, är slut när de slutsålda.

ANNONS

– Jag såg faktiskt en jubileumstomte för milleniet 2000 på en auktionssajt för 2 600 kronor några år efter millennieskiftet. Det var en våldsam värdestegring, säger Bengt.

Många samlar på tomtarna

Som sagt, samlare finns det många. Bengt får ofta höra historier från folk som berättar vad tomtarna betyder för dem. Många som börjat samla har nu barn eller barnbarn som bygger upp en egen samling.

– Det finns också kunder som berättar att de har flera hundra Yourstonetomtar. Då blir jag nästan lite paff, ler Bengt.

Bland de keramikfigurer som inte har jultema finns en kvinnlig och en manlig sköterska. De skapades redan på 1960-talet, men känns ju särskilt aktuella i år med tanke på corona.

– Vi säljer dem mest till examen, men visst kan man se dem som en hyllning till alla duktiga kvinnor och män som arbetar inom vården just nu, säger Bengt.

Från början hade han egentligen en helt annan yrkesdröm än att jobba med keramik. Han ville bygga båtar. Men föräldrarna tyckte att han skulle skaffa sig en akademisk utbildning istället.

– Ett av mina lyckligaste ögonblick var när jag seglade med min så kallade badbåt, som jag byggde själv när jag var tretton år. Den höll inte länge, men det var en fantastisk känsla när den seglade perfekt för bidevind.

ANNONS

En båt till har det blivit sedan dess. När Bengt fyllde 60 byggde han sig en havskajak i trä. Den har han paddlat i varenda sommar sedan dess.

– Det är inte mycket som slår en paddlingstur en kväll när havet ligger spegelblankt. Då hör man alla ljud från klippor och stränder färdas över vattnet. I sådana stunder blir jag ett med naturen och då känns julen och tomtarna väldigt långt borta, säger han.

Fyra utvalda favoriter

Vinkande tomtebarn

0
”De två vinkande tomtebarnen gillar jag. Man kan placera dem på så många olika sätt. De kan dansa, de kan höja sina händer mot varandra eller från varandra. De är min mors design.”

Liggande och sittande tomtepojke

0
”Den lille som ligger på magen eller kryper tycker jag mycket om. Den är min mors design från 1940-talet. Han som sitter är också väldigt fin att ha i ett tomtelandskap.”
Bild: Johan Persson

Luciatåget

0
”Alla gillar inte tomtar. Då är luciatåget ett alternativ. Det är en klassiker som finns i många hem. Figurerna är från 1940-talet.”
Bild: Johan Persson

Sittande tomteflicka

0
”Den här är också en favorit. Den formgav min dotter 1992 till firmans 50-årsjubileum.”

Bengt Yourstone

Ålder: 78 år.

Familj: Sambo och fyra vuxna barn.

Om namnet Yourstone: ”Släktforskningen visar att det är ett gammalt efternamn, från slutet av vikingatiden. Det förekom mest i norra Skottland och då särskilt på Orkneyöarna. Det är förstås lätt att tro att det är taget för att syfta på sten, men så är det alltså inte.”

Så många tomtar nytillverkas varje år: ”Svårt att säga, men några tusen blir det allt.”

Den typiska kunden: ”Förr skulle jag sagt ett par i 55-årsåldern. Men nu kommer även deras vuxna barn in och köper tomtar. Många äldre köper också till sina barnbarn.”

ANNONS