Walk and talk ska ge kvinnor jobb eller praktik

En har jobbat på en flygplats i Kenya, en annan är utbildad laboratorieassistent och en tredje hemmafru. Alla söker de jobb i Sverige. – Jag tar vad som helst, säger Fouza Alkhazim.

ANNONS
|

Nätverket We Meet walk and talk, i regi av Clarion Collection Hotel Fregatten, Röda Korset Varberg, Öppna Företag och MUVE drog igång i fredags. Kvinnor med utländsk bakgrund träffade representanter från företag som Vagabond, Bildepån, Bima plastteknik och Hotell Fregatten för en stunds poängpromenad runt fästningen och en avslutande fika. Ett 30-tal personer slöt upp.

Gav tolv jobb

Walk and talk är en fortsättning på projektet We Meet som startade 2019.

– We meet har riktat in sig på olika branscher och hittills har minst tolv personer fått jobb, säger Josefine Gudmundson, vd på Fregatten. Ytterligare personer var på gång att få anställningar, men då slog pandemin till. Vi tycker ändå att det är ett fantastiskt resultat. Vi är ingen arbetsförmedling, men vi ordnar mötesplatsen.

ANNONS

Utrikes födda kvinnor har generellt svårare än utrikesfödda män att få jobb.

Inte självklart att arbeta

– Jag har hand om en grupp kvinnor som har svårt att komma ut i samhället. En del vill inte arbeta eller så är det någon i familjen som inte vill. Där behövs det motivationsarbete, berättar Fadime Ucpinar på kommunens arbetsmarknadsenhet.

– Vi vill fixa jobb eller praktik för kvinnorna, fortsätter kollegan Susanne Eklund.

Fouza Alkhazim från Syrien var hemmafru i hemlandet och säger att hon tar vilket jobb som helst. Hennes 17-åriga dotter Jenan Almahmoud vill ha ett sommarjobb och får förslag på både jordgubbsplockning, McDonalds och Burger King.

Svårt få jobb i Sverige

Olga Olga Shapovalova från Uzbekistan var frisör och hemmafru i hemlandet, men är också utbildad laboratorieassistent.

– Men det är 30 år sen. Det är jättesvårt att få jobb i Sverige, säger hon.

Det intygas även av Kezia Tito från Kenya som flyttade till Sverige på grund av kärleken.

– Min man är från Sverige, säger hon. I Nairobi jobbade jag på flygplatsen och jag har också en utbildning i kommunikation.

Hotelldirektören Josefine Gudmundson, som nyligen utsågs till Årets näringslivsprofil i Varberg, har redan anställt Olga Shapovalova som städerska vid behov och ger henne mer jobb i sommar. Kezia Tito har en inbokad jobbintervju på samma hotell.

ANNONS

Fakta: Ny matchningsmetod

•Utan formella meriter är det svårt att få jobb. Svårast har kvinnor som inte är födda i Sverige.

•Genom att lyfta fram informella meriter, kunskaper och erfarenheter i ditt CV kan du vara attraktiv hos en arbetsgivare ändå. Det visar ett pågående forskningsprojekt hos arbetsförmedlingen.

•Enligt myndigheten har i genomsnitt drygt 30 procent fler kvinnor kommit arbete tack vare matchningen.

•Halmstad är en av orterna som deltagit. Där fick 21,2 procent av deltagarna jobb. Bäst lyckades Luleå och Boden med 49,2 procent.

LÄS MER:Varbergs kommun: ”Hon har ett rymligt hjärta”

LÄS MER:We meet ska ge nyanlända jobb

ANNONS