Victor Lanai i Varberg driver underklädesmärket Amour – nu satsar han på munskydd

Munskydd har blivit allt vanligare i samhället och Victor Lanai – utbildad textilingenjör och företagare – har tagit in masker i sitt underklädessortiment.
– Det fanns en efterfrågan på munskydd och det första partiet tog slut direkt, säger Varbergsbon.

ANNONS
LocationVarberg||

2015 var året som Varbergsbon Victor Lanai startade sitt klädföretag. Sedan dess har "Amour” ändrat fokus mot att ta fram produkter som är producerade på ett skonsamt sätt. Numera driver han en underklädesbutik. Men i höstas utökades sortimentet.

– Jag har tagit fram dessa masker för att i dessa tider, bidra på bästa sätt möjligt, med det resurser jag har tillgängligt. Samtidigt vill jag lyfta medvetenheten om hållbarhet.

Maskerna är gjorda i Lycocell – ett material framställt av träfiber.

Victor Lanai ger ett exempel på miljövinsten:

– Det går åt 10 000 liter vatten för ett kilo bomull. Med Lycocell återanvänds vattnet med 99 procent.

ANNONS

Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar engångsmunskydd och inte munskydd i tyg?

– Det finns forskning som visar på att bomullsmasker kan vara ett bra substitut mot engångsskydden. Hela vitsen med maskerna är att de kan återanvändas och på det sättet bidrar de med minskat tryck på engångsartiklar.

Myndigheter om munskydd till allmänheten

Munskydd har blivit en allt vanligare syn i bland annat butiker, på frisörsalonger och framför allt i kollektivtrafiken.

Men vilken typ av munskydd rekommenderar myndigheterna?

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar medicinska munskydd men anser att personer under 60 år och som inte är i någon riskgrupp kan använda munskydd i tyg. Maskerna ska då bestå av tre lager tyg och sluter tätt över näsa, haka och kinder. De ska helst tvättas dagligen i 60 grader.

Smittskyddet i Halland följer Folkhälsomyndighetens linje och rekommenderar kvalitetssäkrade engångsmunskydd. Johanna Weicher Steiner, kommunikationsdirektör på Region Halland, svarar i ett mejl till HN:

”Vid användning av munskydd i vårdens lokaler erbjuds engångsmunskydd av klass 1 eller 2. Om man som invånare eller besökare redan har munskydd, behöver man inte byta – oavsett sort. I de fall allmänheten kompletterar med munskydd då trängsel förekommer (inom kollektivtrafiken) rekommenderar Folkhälsomyndigheten att kvalitetssäkrade munskydd engångsmunskydd av klass 1 skall användas. I dagsläget finns ingen rekommendation om att använda munskydd allmänt i samhället, därför finns inte heller någon allmän rekommendation om kvalitet.”

ANNONS
ANNONS