Vann ”Årets innovation” – nu siktar falkenbergarna mot SM

Under den halländska UF-mässan utsågs Inducut UF från Falkenberg till ”Årets innovation”. Nu satsar Alexander Johansson och Marcus Wehbi på att vinna SM i maj.

ANNONS
|

I samband med Hallands UF-mässa som hölls i mars utsågs Inducut UF till ”Årets innovation”. Personerna bakom succén är Falkenbergs gymnasieskolas sistaårselever Alexander Johansson och Marcus Wehbi.

– Vi nominerades i fyra kategorier men ville helst ha detta då det är speciellt att komma på något nytt, säger Alexander Johansson.

Inducutter kallas deras produkt. En maskin som används för att strimla sönder polyesterband, som är vanligt förekommande emballage bland industrier.

”Sparar både på kassan och miljön”

Idén väcktes förra sommaren när Alexander jobbade på hyvleriet Falkenberg Wood AB. Han upptäckte att det samlades stora mängder polyesterbandsavfall, som tar mycket mer förvaringsutrymme än dess faktiska massa. Då dessa plastband är elastiska är de tidskrävande att ta isär och slängs därför ofta bland det brännbara i stället för att återvinnas.

ANNONS

– Våra rådgivare, Stena Recycling och Tomal AB, har bekräftat att det är ett stort problem, säger Marcus Wehbi.

– Vi kan minska volymen med upp till 90 procent. Med färre transporter och mer material som återvinns sparar det både på kassan och miljön, tillägger Alexander Johansson.

Tillbringat hundratals timmar

Den första prototypen av Inducuttern är inte färdigställd, men beräknas vara klar inom en månad. Faktum är att de redan har fått en köpare i hyvleriet, där idén myntades.

Därmed börjar de 300 timmar – som Alexander och Marcus beräknar ha lagt på projektet – betala av sig. Mestadels av tiden har ägnats åt att bygga och monterar ihop specialbeställda laserskurna delar.

– Det är lite som att bygga Lego, säger Marcus.

De fick även ett kvitto när de titulerades ”Årets innovation”, och vinnarkonceptet tror de ligger i företagets originalitet.

– Vi skiljer oss lite från andra mer traditionella UF där man jobbar med kläder, smycken eller liknande och köper in färdiga produkter för att sälja vidare. Vi har jobbat från grunden och gått igenom hela processen, säger Marcus.

Tar sats mot SM

I och med vinsten får de tävla i SM som anordnas i maj.

– Det är många andra bra UF-företag, men vi går så klart för att vinna, säger Alexander Johansson.

ANNONS

De har även mer långsiktiga planer med företaget.

– Vi vill nog fortsätta som vanligt företag efter skolan. UF-tiden har gett oss en chans att lära oss marknaden och gett oss ett försprång då vi vet hur vi kan arbeta och vad det finns för säljare, säger Marcus Wehbi.

ANNONS