Thomas Karlsson drar historien om Gekås från 1963 och framåt. I dag är han ensam ägare. ”Jag är ingen bra föreläsare och brukar vara ganska nervös, men det släpper när jag gått upp på scen”, säger han.
Thomas Karlsson drar historien om Gekås från 1963 och framåt. I dag är han ensam ägare. ”Jag är ingen bra föreläsare och brukar vara ganska nervös, men det släpper när jag gått upp på scen”, säger han. Bild: Annika Karlbom

Thomas Karlsson om framgångssagan Gekås

Tioårige Thomas Karlsson sålde frukt från en vagn utanför Gekås. Då kom Göran Karlsson förbi och köpte en banan. På den vägen är det. I dag är han ensam ägare till miljardföretaget Gekås AB.

ANNONS
|

55-årige Thomas Karlsson är ingen van talare och avslöjar att han brukar vara rätt nervös innan han äntrar en scen de få gånger han gör det.

– Jag har talat i Borås och i Halmstad tidigare och brukar fundera på vad jag gett mig in på, men det går över när jag står uppe på scenen. Oftast har det varit många åskådare och det är kul. Men jag är ingen bra föreläsare.

Den här gången är det bara 50 personer i publiken. Resterande sitter utspridda och följer Näringslivsdagen via storbildsskärmar och datorer.

Babben Larsson berättade om sin egen utbrändhet och hur hon i dag mår mycket bättre. ”Jag har landat på en bra plats i livet”, säger hon.
Babben Larsson berättade om sin egen utbrändhet och hur hon i dag mår mycket bättre. ”Jag har landat på en bra plats i livet”, säger hon. Bild: Annika Karlbom

Thomas Karlsson avlöste Babben Larsson, som berättade hur man får balans i livet efter att gått in i den berömda väggen ett par gånger.

ANNONS

Att Thomas Karlsson skulle hamna just där är inte troligt. Han är visserligen storägare och högste chef för 1 800 anställda. Men han jobbar fortfarande med samma saker som för 30 år sen och är en i gänget på inköpsavdelningen där han ansvarar för inköpen av hygien- och rengöringsartiklar. Bakplåtspapper och fryspåsar är också hans avdelning.

– Det är nästan avkoppling för mig, att ha kontakt med leverantörer och hitta spännande klipp. Och jag har lätt för att koppla av när jag är ledig, säger Thomas Karlsson, som gillar idrott och kör racing på fritiden.

Förutom fruktvagnen i barndomen har Thomas Karlsson aldrig jobbat någon annanstans än på Gekås. Och knappt bott någon annanstans än i Ullared.

Du hade ju kunnat sälja hela företaget och sitta på en söderhavsö och sippa Pina Collada?

– Ja, men de hade jag nog tröttnat på fort, ler han. Jag har inga planer på att sälja. Det är fortfarande roligt att gå till jobbet vare dag, men man ska aldrig säga aldrig...

Coronapandemin har dock ställt till det för framgångssagan Gekås. Sjukdomen är den enda som lyckats åstadkomma ett hack i skivan sen starten 1963. Förra året omsatte man 5, 6 miljarder kronor. I år räknar man i stället med ett försäljningstapp på 1, 6 miljarder kronor.

ANNONS

– När vi först hörde talas om pandemin trodde vi inte att den skulle påverka oss, det var ju bara ett virus i Kina. Historiskt har ingenting bitit på Gekås. Men nu märks det. Vi har tvingats korttidspermittera personal och räknar med ett fortsatt försäljningstapp på 20 procent i höst.

– Men vi har en jättegod ekonomi så det här är inget jag ligger sömnlös över

Du har velat bygga ett slottsliknande hus i Svartrå, men stött på patrull.

Hur går det?

– Som det känns nu bygger vi inte. Först var det en privatperson som klagade och fick med sig Varbergs naturskyddsförening. Det har pågått i fem år nu och förstört hela glädjen med bygget.

Om Thomas Karlsson befunnit sig på samma plats hela livet talar förre statsministern Fredrik Reinfeldt om motsatsen - om förändring.

Fredrik Reinfelt försöker förklarar US:s komplicerade valsystem för åhörarna.
Fredrik Reinfelt försöker förklarar US:s komplicerade valsystem för åhörarna. Bild: Annika Karlbom

– Så länge vi får vara med och bestämma då passar det oss. Det är den oönskade förändringen som den svåra. Den som andra har makt över, säger han och går över till globala förändringar.

Därefter avhandlas den förväntade befolkningsminskningen i världen, anstormningen av 80 plussare i Europa, högre pensionsålder och till slut oron över USA-valets utgång. Reinfeldt har just gett ut en bok i ämnet där han kritiserar Donald Trump och som fått en ganska blandad kritik.

ANNONS

– Smittan av de starka männen sprids över världen, varnar han.

LÄS MER:Varbergs Näringslivsdag har startat

ANNONS