Suseå Choklad lämnar sin butik på Storgatan för att expandera på Nygatan.
Suseå Choklad lämnar sin butik på Storgatan för att expandera på Nygatan. Bild: Alma Tallborn

Suseå Choklad växlar upp – tar över Blomsterbörsens lokal

Suseå Choklad växlar upp och flyttar in i Blomsterbörsens tidigare lokal på Nygatan. – En spännande utformad lokal som jag tror kan passa oss väldigt bra, säger ägare Henrik Bengtsson.

ANNONS
|

Bläcket på det nytecknade hyreskontraktet med Falkenbergs sparbank har knappt torkat när HN når ägare Henrik Bengtsson, som nu får en butiksyta på 110 kvadratmeter istället för nuvarande 50.

– I den nya lokalen kommer vi lägga till en servering med kaffe och dryck till chokladen. Omkring 10-15 sittplatser och vi ska även ha blommor och ost till försäljning.

Köpte Suseå Choklad 2013

Han köpte Suseå Choklad 2013 av Gerda Böcklinger. Verksamheten består till största delen av försäljning av handgjorda chokladpraliner med egen tillverkning som kompletteras med premiumchoklad, lakrits och dryck.

– Vi ska jobba vidare i en skafferikänsla och jag tror att blommor bli ett bra komplement till vår verksamhet när kunder kommer och ska köpa presenter.

ANNONS

Suseå Choklad har ökat omsättningen under senaste åren till drygt fem miljoner kronor. Förra året vändes ett litet minusresultat till 300 000 i vinst.

– När vi köpte bolaget hade det ännu inte gått med vinst. Vi hade ett par tuffa år i början, sen har vi legat på plus minus noll och förra året var som sagt riktigt bra.

– Vi klarar oss relativt bra i år trots coronapandemin. Jag tror att vi tappar max tio procent i omsättning 2020 jämfört med 2019, säger Henrik Bengtsson.

Henrik Bengtsson, ägare till Suseå Choklad.
Henrik Bengtsson, ägare till Suseå Choklad. Bild: Alma Tallborn

Öppnar nytt i november

Förhoppningen är att kunna öppna butiken på Nygatan i november med några veckors marginal till julruschen.

– Har vi hantverksgudarna med oss så ska det nog gå. Vår bästa månad är december och den näst bästa är juli.

Hans målsättning är att sätta chokladpralinerna i ett nytt sammanhang med dryckerna och att samarbeta med lokala producenter i närheten.

– Jag vill skapa en modern butik och göra saker med andra för att tillsammans kunna lyfta.

Systern delägare

Henrik Bengtsson äger företaget ihop med sin syster Helena Larsson och de har en tydlig uppdelning.

– Jag står för butik och drift och min syster tillverkar pralinerna. Sen har vi några timanställda som hjälper oss i butiken så rent tekniskt blir det nära tre heltidstjänster totalt.

ANNONS
ANNONS