När antalet möten och festligheter försvann backade skoförsäljningen med över 50 procent.
När antalet möten och festligheter försvann backade skoförsäljningen med över 50 procent. Bild: Per Landén

Skohandeln tappade halva försäljningen

Raset inom modehandeln fortsätter. Värst är läget för skobutikerna. I april minskade försäljningen med drygt 50 procent. Tappet påverkar Varbergs skoföretag kraftigt, men på olika sätt.

ANNONS
|

Karantäntillvaro, distansmöten och inställda fester slår hårt mot modehandeln. Försäljningen av kläder dök med 33, 7 procent i april jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen dök ännu djupare med 51, 8 procent, visar Svensk Handels så kallade stilindex.

– Det är drastiska försäljningstapp andra månaden i rad som spär på en redan stentuff situation, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

De företag som gick i konkurs är inte inkluderade i siffrorna, inte heller deras konkursutförsäljningar.

Tre stora skoföretag har sina säten i Varberg. Nilson Group och Scorett är detaljister med egna butiker. Vagabond är leverantör till skobutikerna med egen e-handel som uppges gå bra. Alla tre har tvingats korttidspermittera personal.

ANNONS
Anna Fahle Björcke på Vagabond.
Anna Fahle Björcke på Vagabond. Bild: Annika Karlbom

– Som leverantör står vi mitt i kedjan och behöver stötta våra både våra producerande enheter och våra återförsäljare på alla sätt vi kan. säger Anna-Fahle Björcke, kommunikationschef på Vagabond. Vi säljer 80 procent utanför Sverige och för samtliga våra återförsäljare världen över är situationen oerhört påfrestande. Vi behöver agera i nuet samtidigt som vi jobbar på med kommande säsonger.

Magnus Nilsson, vd och ägare till Nilson Group, berättar i ett mejl att det ekonomiska läget är ansträngt, men inte kritiskt och att man hoppas på en återhämtning och en normal handel senare i höst.

Magnus Nilsson, ägare till Nilson Group.
Magnus Nilsson, ägare till Nilson Group.

– Vi har permitterat de flesta medarbetare, både i butik och på huvudkontoret i varierande grad. Det räknar vi att fortsätta med under kommande månader, säger Magnus Nilsson.

– Vi söker stöd för hyror och hoppas på det omställningsstöd som kommer senare i sommar. Butiker som inte är lönsamma har vi arbetat med de senaste åren. Ger inte förhandlingar med hyresvärden önskat utfall stänger vi butiker efterhand. Den trenden har pågått en tid främst genom att e-handeln tar ökad andel. Corona effekten har påskyndat detta scenario ytterligare, fortsätter han.

Nilson Group har ännu inte stängt några butiker i Halland.

Scoretts ägare och vd Peter Blomquist uppskattar att man tappat 75-80 procent av försäljningen i de största butikerna i Stockholm och Göteborg. I Varberg och mindre orter ligger tappet runt 40 procent. 225 anställda har korttidspermitterats och de timanställda har fått sluta helt. Han har också antagit regeringens erbjudande om att skjuta upp arbetsgivaravgifter och moms.

ANNONS
Scorett ägs av Peter Blomquist.
Scorett ägs av Peter Blomquist. Bild: Annika Karlbom

– För att läget inte ska bli värre måste alla leverantörer och fastighetsvärdar hålla sig lugna. Då klarar vi det här. Scorett har en stabil kassa i grunden, säger Peter Blomquist.

Varför sjunker skoförsäljningen mer än försäljningen av kläder?

– Det har jag inget riktigt bra svar på. Kanske vi köper skor på nätet i stället, det har vi inga siffror på. Men det är nog inte hela förklaringen. Det är nog så att när vi går ut mindre än vanligt behöver vi färre skor, svarar Johan Davidson.

Är regeringens åtgärder tillräckliga?

– Ja och nej. Möjligheten till rabatter på lokalhyror har bara nått 20 procent av handlarna, säger Johan Davidson. Korttidspermitteringarna är jätteviktiga. Då slipper du säga upp personal. Omställningsstödet är bra, men träder inte i kraft förrän 1 juli. Det är för sent.

– Det är mycket viktigt att regeringen tydligt talar om när man ser en återstart. Då vågar människor konsumera igen och då kommer det att finnas ett uppdämt behov.

Fakta: Stöd som detaljhandeln tagit del av

•Sänkta arbetsgivaravgifter 74 %

•Fått beslut om kortidspermittering 27 %

•Fått anstånd med betalning av hyran 20 %

•Har fått sänkt hyra 16 %

•Anstånd med skatteinbetalningar 16 %

Källa: Svensk Handel

LÄS MER:Skoföretagen är i akut kris

ANNONS