Så klimatsmart är Falkenberg Energi

Allt fler halländska företag gör klimatbokslut. Ett av dem är Falkenberg Energi som prisats två gånger på kort tid för sina insatser. Det kommunala bolaget lever redan upp till Parisavtalet om 100 procent förnybar energi.

ANNONS
|

– Falkenberg Energi har gjort stora förbättringar. Deras omställning till ett helt förnybart energisystem tjänar som ett beundransvärt exempel, säger Helena Björkman, hållbarhetsrådgivare på EMC.

Det är föreningen Energi- och miljöcentrum, EMC, med säte i Varberg som ligger bakom klimatboksluten som funnits sedan 2015. Då deltog sex medlemsföretag. 2019 års bokslut har nyligen presenterats. 17 företag, både offentliga och privata, deltog. Fler har varit med under åren, men har av olika skäl valt att gå vidare på egen hand.

Mätningarna över utsläppen sker med hjälp av ett digitalt verktyg. Riktlinjerna utgår från GHG-protokollet (Greenhouse Gas Protocoll), en global standard för beräkning, hantering och rapportering av växthusgasutsläpp.

ANNONS
Helena Björkman, hållbarhetsrådgivare EMC.
Helena Björkman, hållbarhetsrådgivare EMC.

– Många verksamheter har dålig koll på hur mycket de släpper ut och framförallt var i värdekedjan de har sin mest betydande klimatpåverkan, säger Helena Björkman. Ett klimatbokslut hjälper företag identifiera var deras största påverkan finns och vilka åtgärder som är relevanta att vidta.

Varje företag ansvarar för sina siffror. EMC står för rådgivning och guidar företagen i metodik och beräkningar. Klimatboksluten kan användas såväl internt som externt för att inspirera andra.

Energibolagen, som förser oss alla med elektricitet och värme, gör givetvis av med stora mängder energi. Därför är det viktigt att man använder bränslen som påverkar miljön så lite som möjligt.

Varberg Energi och Falkenberg Energi har gjort bokslut genom EMC sedan starten. Halmstad Energi och Miljö var med tidigare, men arbetar nu vidare på egen hand med hjälp av ett konsultföretag i branschen - Profu AB.

– Klimatboksluten hjälper oss mycket i vår verksamhet. Profu gör mer djupgående mätningar än EMC där deras forskare rapporterar in resultaten. Vi gör det inte själva, säger kommunikationschefen Anders Bredfell.

Falkenberg Energi stannar dock hos EMC.

– Här har i många år funnits en politisk vilja att jobba med förnybar energi . Klimatboksluten ger oss ett verktyg att jobba med baserat på internationella standarder, förklarar Jens Melin, miljöchef på Falkenberg Energi.

ANNONS

Bolaget låg bra till redan 2015. Men fjärrvärmen, som funnits sen 80-talet, var inte helt förnybar. Förutom skogsråvaran flis eldade man med både naturgas och små mängder eldningsolja.

Biogas från Danmark

I dag är fjärrvärmen 100 procent förnybar. De 600 kundernas (lokaler, industrier, flerbostadshus och villor) fastigheter värms upp med flis, biogas från Danmark och bioolja (rester från livsmedelsproduktion).

Elen som säljs kommer från sol, vind och vatten. Inte från kärnkraft.

Hur kan ni garantera det?

– För att vi stoppar in lika mycket sol, vind och vatten i elnätet som kunderna tar ut. Vi garanterar miljövärdet, svarar Jens Melin.

Från 2018 till 2019 minskade energibolaget sina utsläpp med 75 ton koldioxid. Sammantaget har utsläppen av klimatgaser minskat med 65 procent på fem år. I dag kommer 99, 9 procent av all energi som företaget använder från förnybara källor.

Omställningen har lönat sig och har också kunnat kombineras med låga priser. I november fick man utmärkelsen Sveriges nöjdaste företagskunder på elhandel av Svensk Kvalitets Index (SKI). Varberg Energi kom på fjärde plats.

I mars utsåg Företagarna i Falkenberg energibolaget till Årets hållbarhetsföretag.

Bo Anders Antonsson, vd Falkenberg Energi.
Bo Anders Antonsson, vd Falkenberg Energi. Bild: Håkan Johansson

– Det är jätteroligt. Vi ligger i framkant, säger vd Bo Anders Antonsson. Att vi dessutom kan kombinera detta med kundnöjdhet triggar oss. Det är spännande för företaget att jobba med positiva saker som detta och det skapar en stolthet bland våra 45 anställda.

ANNONS

Helena Björkman är imponerad över energibolagets arbete.

– De sticker ut, de har verkligen tagit vara på viktig kunskap och insikter de fått, säger hon.

Kan bli bättre

Hela Falkenberg Energis verksamhet är redan idag 99,9 % förnybar.

Men man kan bli bättre. Företagets fordonsflotta med el-, gas- och dieselbilar kördes tidigare på 100 procent förnybart bränsle. Nu utgör det 60 procent.

– Vår leverantör kunde inte fortsätta leverera förnybar biodiesel till bilarna som vi vill ha på grund av hård konkurrens om produkterna. Än så länge har vi inte hittat ett något bättre alternativ, men vi ger oss inte, säger Jens Melin.

Därför lyckades man inte minska utsläppen till under fem ton koldioxid per år som var målet. I stället blev det en ökning från 7, 5 ton 2018 till 14, 7 ton.

– Vi kan också bli bättre på att utbilda våra kunder att göra rätt miljöval. Det gäller både privatkunder och företagskunder. Vi kan också ställa högre krav på våra leverantörer, säger Bo Anders Antonsson.

Det andra energibolaget i EMC:s klimatbokslut är Varberg Energi. Den sista eldningsoljan i fjärrvärmenätet ersattes med biodiesel under förra året, vilket innebär att fjärrvärmeproduktionen även där är 100 procent förnybar. Andra händelser värda att notera är att vindkraften minskade eftersom det blåste för lite medan produktionen av solkraft ökade, enligt bokslutet.

ANNONS

Varbergs fjärrvärme utgörs av spillvärme från massabruket Södra Cell i Värö.

Marie Alowersson, hållbarhetschef Varberg Energi.
Marie Alowersson, hållbarhetschef Varberg Energi.

– Fjärrvärmen är den viktigaste förbättringen, säger hållbarhetschefen Marie Alowersson. Tidigare fick vi icke fossilfri ånga till systemet vid köldtoppar. Men nu är även den fossilfri och vi kan jobba vidare med våra transporter.

EMC hoppas förstås att fler verksamheter bestämmer sig för att göra klimatbokslut. Ett stort mervärde i att göra det i ett nätverk med andra företag är möjligheten att inspireras och dra lärdomar av varandra, menar Helena Björkman.

– Gör man inte detta i dag så har man definitivt konkurrensnackdelar, säger hon. Och vill du attrahera kompetent arbetskraft behöver du ett gott rykte. Det är en framtidssäkring.

Fakta: Företag med EMC:s klimatbokslut

•Derome

•Etikhus AB

•FABO

•Falkenberg Energi

•Falkenbergs Kommunkoncern

•Falkenbergs Kommun

•HFAB

•HMS Networks

•Krook & Tjäder

•Laholmsbuktens VA

•Mark Kraftvärme AB

•Region Halland

•Varberg Energi

•Varbergs Fastighets AB

•VIVAB

•Västkustägg i Halmstad AB

•Ästad Vingård

ANNONS