Patrik Levin, ny vd på Gekås i Ullared: ”Jag har alltid velat vinna”

En hårt arbetande småbarnspappa som inte tror på Gud och som gillar låga priser. En skåning som ser fram emot att flytta till Halland. Och en företagsledare som var nervös första dan på nya jobbet. Den första januari tog Patrik Levin, 36, över som vd för Gekås i Ullared.

ANNONS
|

Patrik Levin ger intryck av att vara en glad och avspänd figur, när vi ses på hans kontor i Ullared en gråmulen vårdag. Två saker har han fått svara på åtskilliga gånger sedan han blev högste hönset för Sveriges största besöksmål: Kommer du att vara med i teve, och hur känns det att efterträda Boris Lennerhov?

Vi avverkar de två frågorna på en gång:

– Just nu pågår inga inspelningar av Ullared på grund av pandemin. Kanske mår serien ändå bra av en paus. Men självklart skulle jag vara med om det blir aktuellt, det ingår i mitt jobb. I så fall skulle jag göra det på mitt eget sätt, jag blir ingen ny Boris i rutan.

ANNONS

Apropå Boris. Hur känns det att ta över efter honom?

– Det är både på gott och ont att ta över efter någon som varit så profilerad. Han är kvar som styrelseordförande och det känns bra att ha honom som bollplank, samtidigt som jag har mina ansvarsområden som jag sköter på mitt sätt. Men självklart är Boris en otroligt duktig och inspirerande affärsman.

Vad tjänar du som vd på Gekås?

– Jag blir rimligt kompenserad för det ansvar jag har. Jag sätter ju heller inte min egen lön.

En barndom rik på kärlek

Med de här frågorna snabbt avklarade tar vi oss i stället vidare till saker Patrik Levin ännu inte pratat särskilt mycket i media om – nämligen allt det som handlar om honom själv som person och hans privatliv.

Min barndom var tveklöst rik på kärlek men kanske inte på pengar.

Patrik växte upp som äldst i en syskonskara på tre i den lilla orten Kävlinge en bit norr om Lund. Hans pappa jobbade med ekonomi och affärsutveckling. Hans mamma var läkarsekreterare och senare socionom och sjukhuskurator. Uppväxten var trygg, lycklig och innehöll en hel del fotboll.

– Min barndom var tveklöst rik på kärlek men kanske inte på pengar. Sen hade jag väl en tonårsrevolt som alla andra, där allt kanske inte var perfekt. Men jag är väldigt tacksam gentemot mina föräldrar. De la ner ett hårt arbete på oss barn.

ANNONS

Många sommarlov under uppväxten tillbringades faktiskt i närheten av Gekås. Närmare bestämt vid Kalvsjön ett par mil väster om Ullared, där Patriks morföräldrar hade en stuga. När hela familjen åkte på shoppingtur – och Patrik sprang runt och gömde sig för sin mamma bland kläderna på damavdelningen – hade han förstås ingen aning om att han 30 år senare skulle vara vd för hela varuhuset.

För två år sedan gick Patriks mamma bort i cancer, 56 år gammal.

– Det var och är helt fruktansvärt, såklart. Det var alldeles för tidigt. Samtidigt får man lära sig att leva med det. Det är som det är.

– Min son är ett år i dag och fick aldrig träffa sin farmor. Fast på ett sätt är det nästan värre för min dotter som fyller åtta, som minns och saknar henne.

Patrik är sedan 2017 gift med Nina. De träffades via jobbet för ungefär elva år sedan, då båda två var butikschefer på olika Nettobutiker. I dag har paret alltså två barn: dottern Linn och sonen Liam. Nina är för närvarande föräldraledig från ett jobb som butikschef på lågpriskedjan Normal.

På frågan om vid vilka tillfällen i livet Patrik varit som mest lycklig kommer svaret snabbt:

ANNONS

– När mina barn föddes och när Nina och jag gifte oss.

Stora ögonblick i livet

Sonens födelse i april 2020 var dramatisk. Under förlossningen uppstod komplikationer.

– Helt plötsligt var det bara massa folk i rummet som kastade sig iväg med Nina i sjukhussängen. De minuter som följde innan jag fick veta att både hon och Liam levde var de längsta i mitt liv. Jag bara satt där. Jag visste inte om jag skulle få se någon av dem i livet igen.

Men det fick han, och varken Nina eller Liam fick några bestående men efter de omvälvande händelserna på sjukhuset. Under den tid läkarna tog hand om Nina fick Patrik sitta och hålla i parets nyfödda son under några timmar.

– Det är något jag alltid kommer att bära med mig, hur vi två knöt an under de där timmarna. Det var magiskt. Det var fantastiskt när min dotter föddes också, men kanske inte lika dramatiskt, säger Patrik och tillägger:

– Oj, så här personlig har jag aldrig varit i en intervju tidigare...

Åter till uppväxten i Skåne. Efter studenten kunde Patrik inte ”flytta från Kävlinge snabbt nog”. Han fick jobb på Netto i Lund under vad han trodde skulle bli ett enstaka sabbatsår. Planen var att därefter börja läsa juridik.

ANNONS

Men så kom ett erbjudande om jobb som butikschef på en annan Nettobutik i Skåne.

– Jag tog det, och mitt sabbatsår har pågått sedan dess. När jag väl började jobba trivdes jag så bra. Jag är en learning-by-doing-kille.

Själv har jag misslyckats många gånger som chef under min karriär, det måste man få göra.

Tvekade aldrig om Gekås

Under åren som följde blev det jobb som distriktschef inom Netto, därefter försäljningsdirektör på en lågpriskedja i Danmark och sedan olika ledande befattningar för Coop i Sverige. 2019 återvände Patrik till Netto som vd för att ta ledningen när Nettobutikerna i Sverige skulle omvandlas till Coop. Det var en tuff tid, med många tuffa beslut.

Bild: Håkan Johansson

Och sen kom telefonsamtalet från Ullared – som skulle förändra så mycket.

– Helt ärligt visste jag inte ens var i processen Gekås var när jag blev kontaktad. Jag visste att de letade efter en vd, men inte så mycket mer.

Att Patrik skulle säga ja – efter att han genomgått intervjuer och tester och blivit erbjuden jobbet – rådde det aldrig någon tvekan om.

– Ett sådan här chans får man bara en gång i livet. Det som var viktigt för mig var att ha familjen och min fru med på det hela. Hade inte hon varit beredd att flytta hade det här inte varit möjligt, men nu ville hon det.

ANNONS

Familjen bor fortfarande kvar i Trelleborg och Patrik veckopendlar än så länge till Ullared, men i juni går flyttlasset till Halmstad. Tanken är att Nina ska börja plugga till hösten och avsluta sin anställning i Skåne.

– Vi kollade på hus både i Varberg och Falkenberg. Men när vi hittade huset strax utanför Halmstad sa Nina att om vi skulle bo någonstans i Halland så var det där. Och då fick det bli så.

Hur funkar balansen mellan familjeliv och jobb?

– Jag tycker om att jobba, och nu inledningsvis har det såklart blivit mycket. Jag skulle säga att det kanske blir mellan 50 och 60 timmar i veckan. Men jag trivs med det. Sen har jag en helt fantastisk fru som tar mycket ansvar hemma.

Vad gör du när du är ledig?

– Då är det självklart barnen och familjen jag prioriterar. Eftersom jag jobbar så mycket har jag inte tid för något annat. Men annars gillar jag att fiska och att spela padel. Det är avkopplade.

Att lära av misstagen

Patrik beskriver sig själv som en positiv, okonstlad och rak människa. En helt vanlig familjefar, kanske på gränsen till ”tråkigt vanlig.” Som ledare vill han vara rättvis och hela tiden ha medarbetarna med sig på banan. Annars fungerar ingenting. Alla ska kunna växa och utvecklas i sina roller.

ANNONS

– För mig handlar mycket om att våga misslyckas också. Det vinner man på i längden. Själv har jag misslyckats många gånger som chef under min karriär, det måste man få göra. När jag var ny, naiv och ung butikschef trodde jag att alla bara skulle göra som jag sa åt dem. Men så funkar inte ett ledarskap.

När blir du förbannad?

– Jag kan inte gärna komma med ett Miss Universum-svar och säga att jag inte gillar samhällsorättvisor, även om det är så jag känner… hmm. Jag har i övrigt svårt för när folk inte står för vilka de är, eller försöker försköna sig själva.

Att Patrik tillbringat stora delar av sin karriär på olika lågpriskedjor – och numera är vd för företaget som blivit rikskänt på grund av just låga priser – är kanske ingen tillfällighet.

Han gillar nämligen när saker är billiga.

– Varför skulle jag inte göra det? Jag har aldrig förstått varför man ska betala mer för att det står ett särskilt namn på butiksdörren. Det handlar inte enbart om att man som enskild butik kan erbjuda låga priser, det handlar om att man på så viss pressar priserna på hela marknaden. Jag är för konsumentnytta, det har jag alltid varit.

ANNONS

Så du skulle aldrig bli vd för Hugo Boss?

– Haha, nä det är nog inte min grej. Absolut inget ont om dem, det är säkert ett jättebra företag, även om jag inte kan något om deras affärer. Men det skulle inte passa mig bara.

Bild: Håkan Johansson

Har du själv på dig kläder från Gekås?

– Ja, absolut! Mer nu än innan jag började jobba här. Förr köpte jag grejer till barnen och hemmet här, men nu har jag upptäckt att det finns helt fantastiska herrkläder också.

”Ett stabilt företag med god ekonomi”

Hur Patrik ser på framtiden för sig själv och för Gekås är svårt att svara på. Dels är han fortfarande ny på jobbet, dels är han mitt uppe i en pandemi och ska hantera allt vad det innebär för lågprisjätten i de halländska skogarna.

Men att han vill vara kvar i Ullared på lång sikt, det är han tämligen övertygad om.

– På ett sätt har det varit bra att ta över mitt under en kris. Jag har tvingats sätta mig in i företagets alla olika delar snabbt.

Hur illa är det?

– Gekås är ett stabilt företag med god ekonomi som kommer att reda ut det här. Det jag tror egentligen är det stora problemet är att vi har varit så vana vid att det alltid gått bra, vi har alltid haft medvind. När det nu för en gångs skull inte gör det blir det ovant för alla.

ANNONS

Även om Patrik säger att han är en glad person som alltid blickar framåt – och som ser problem snarare som utmaningar än som hinder – så är det klart att han haft motgångar i livet.

Om jag inte hade varit nervös första dagen på jobbet här så hade det varit dags att sluta vara vd.

Ibland har han inte fått de jobb han önskat trots att han tyckt att han förtjänat dem, ibland har han haft perioder som varit jobbiga på andra sätt.

– Men jag är nog inte typen som sätter mig ner och deppar ihop totalt. Jag kör på, och låter lite pysa ut allteftersom. Och när jag känner att jag behöver ventilera, då är jag bra på att prata med min omgivning. Jag håller inte saker inom mig.

Var drivet – som Patrik helt uppenbart har – kommer ifrån vet han inte själv. Kanske är det något man föds med.

– Men jag har alltid velat vinna. Ska jag göra något vill jag göra det ordentligt och inte halvdant.

Blir du någonsin nervös?

– Ja, såklart. Det tycker jag är sunt. Om jag inte hade varit nervös första dagen på jobbet här så hade det varit dags att sluta vara vd. Det är ett tecken på att man vill prestera. Samtidigt kan man inte i min position hålla på att oroa sig inför varje beslut man ska fatta. Det går inte i längden.

ANNONS

Vi borde avsluta med en oväntad fråga. Tror du på Gud?

– Oj, vill jag ens svara på det? Men nä, det gör jag inte. Ibland vill jag kanske tro att det finns en högre makt, fast nej, jag skulle inte definiera mig som troende. Men självklart tycker jag att alla har full rätt att tro på precis vad de vill, jag accepterar och respekterar allas uppfattningar.

Bild: Håkan Johansson

Patrik Levin

Ålder: 36 år.

Bor: I Trelleborg, men flyttar till Halmstad kommun i juni.

Gör: Vd för Gekås.

Familj: Frun Nina och barnen Liam, ett år, och Linn, som fyller åtta i sommar.

Person inom näringslivet jag beundrar: ”Ingvar Kamprad.”

Beskriv dig själv med tre ord: ”Driven, glad och uppmärksam.”

Ett riktigt bra beslut i livet: ”Att börja arbeta på Gekås.”

Och ett något sämre beslut: ”Vad skulle det kunna vara? Kanske när jag valde att arbeta istället för att fira min frus födelsedag förra veckan. Det var ett dåligt beslut!”

När grät du senast: ”När min son föddes.”

Vem skulle du vilja fastna i en hiss med: ”Zlatan Ibrahimovic.”

Vad skulle du ta med dig till en öde ö: ”Ett fiskespö.”

Rekord på Gekås:

2019 blev ett rekordår. Då besöktes Gekås av 4,9 miljoner kunder och tillsammans handlade de för 5,6 miljarder kronor.

Tisdagen den 30 juli 2019 besökte 29 200 kunder Gekås Ullared – då slogs besöksrekord.

Längsta kön någonsin inträffade den 30 oktober 2010. Kön var då 1,4 kilometer lång.

Bussrekordet är 127 bussar, fyllda med shoppingkunder, den 4 februari 2017.

Under ett år passerar 133 miljoner varor genom kassorna. Det finns över 100 000 unika artiklar i sortimentet. Det sammanlagda värdet av alla varor i varuhuset ligger på 50 miljoner kronor.

Gekås säljer varje år:

1,2 miljoner par byxor och jeans.

13 miljoner par strumpor.

320 000 påsar Ahlgrens bilar.

100 miljoner bullformar.

1 700 000 flaskor schampo.

5,9 miljoner leksaker under ett år.

ANNONS