Nattsvart för taxibranschen

En redan hårt pressad bransch manglas ytterligare. Över 60 taxiföretag har redan gått i konkurs och hundratals chaufförer har därför mist jobbet under pandemin.
– Vi har förlorat 70 procent av intäkterna. Det här är en bransch på väg ut, säger Hans Karlsson, ägare till Taxi Falkenberg.

ANNONS
|

Marginalerna var redan små och konkurrensen från svartåkande chaufförer som flyttat in på Facebook mördande.

Sen slog coronaviruset till och allt stannade.

Taxi Falkenberg lever på privatkunder och vissa företagsuppdrag. Sen pandemin slog till har man tvingats minska antalet bilar från fem till en. Under helger kan det behövas två. Nästan alla chaufförer har fått gå.

Målar nattsvart bild

Svenska Taxiförbundet målar upp en nattsvart bild av både nuet och framtiden. Nio av tio företag i landet bedöms ha tappat 40 procent eller mer av sina intäkter. Sex av tio har förlorat mer än 60 procent. Hittills har över 60 taxibolag gått i konkurs och över 300 förare har förlorat jobbet bland dessa.

ANNONS

Det totala antalet arbetslösa taxichaufförer i landet som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen var 6 340 personer i skiftet maj/juni. För ett år sen var de cirka 4 000.

Många åkare har enskilda firmor med personligt ansvar, men de personliga konkurserna syns inte - än, menar Claudio Skubla, förbundsdirektör för Svenska Taxiförbundet.

Claudio Scublam förbundsdirektör.
Claudio Scublam förbundsdirektör.

– Det kommer att handla om personliga tragedier, om människor som får flytta från hus och hem, säger han.

De bolag som har avtal om samhällsnyttiga resor, som färdtjänst och sjukresor, anses klara sig bäst.

– För dem är fallet inte lika stort men illa nog, säger Claudio Skubla.

Taxiraketen satsat stort

Taxiraketen är ett sådant bolag. Det har ett fyraårigt avtal med Hallandstrafiken och har satsat stort på både bilinköp och nyanställningar för att kunna leverera tjänsterna. Bolaget verkar i både Falkenberg och Varberg.

Läs mer om det här.

Taxiraketens ägare Fredrik Nilsson avböjer intervju, men hälsar att "vi kämpar på och tror på framtiden."

Henrik Andersson, vd på Varbergs taxi, berättar i ett mejl att "Det har gått väldigt fort, inom en 14-dagars period i mars så tappade vi ca 25 procent av intäkterna. Det mesta av tappet är företagskörningar och privatkörningar som nästan helt upphörde. Men som tur är har vi ett långt avtal med vår största kund Hallandstrafiken där vi kör färdtjänst och sjukresor."

ANNONS

Varbergs taxi försöker behålla merparten personal för att vara beredda när krisen vänder.

"Mycket små marginaler"

"Varbergs Taxi AB är ett starkt företag med mycket kompetens som har upplevt många kriser tidigare. Vi verkar i en tuff bransch med mycket små marginaler. Men om inte situationen betydligt försämras så ska vi nog reda ut denna kris med", skriver Henrik Andersson.

Svenska Taxiförbundet är i grunden positiv till det omställningsstöd som regeringen erbjuder branschen. Men det väger inte upp det ekonomiska bortfallet och kommer dessutom för sent. Stödet kan inte sökas förrän 1 juli.

– Taxiföretagen behöver stödet nu, dessutom behöver det förlängas och gälla så länge som krisen fortsätter, säger Claudio Skubla.

Man vill också att löner ska ses som en del av de fasta kostnaderna och därmed ingå i omställningsstödet. Då kan även de enskilda firmorna hålla näsan ovanför vattenytan.

Vill ha kontantstöd

Man vill också se ett direktstöd till taxiföretagen, rakt in i kassan, och föreslår ett bidrag på två miljarder under två månader. Allt för att rädda likviditeten. Henrik Andersson i Varberg är också positiv till detta.

Hans Karlsson i Falkenberg tror dock inte på bidrag. Finns det ingen marknad kan man inte fortsätta.

– Staten kan inte hålla på och skicka in skattepengar. Det måste ske en självsanering, anser han.

ANNONS

Vad händer nära dig? Använd tjänsten superlokalt för de senaste nyheterna.

LÄS MER:Taxiraketen en snabbfotad gasell som växer så det knakar

LÄS MER:Anrikt taxiföretag på vägarna igen

ANNONS