Lån från egna skattekontot stort hot mot småföretagen

Amandas Vall Hawat tog över klädbutiken strax före pandemiutbrottet. För att klara betalningarna tvingades hon och kollegan skjuta upp skatten. En möjlighet som beskrivs som en tickande bomb. Nu kräver hon förlängning av lånet.

ANNONS
|

Det är Småföretagarnas riksförbund som i en debattartikel i Expressen slår larm om hur många småföretagare som utnyttjat möjligheten att låna från sitt eget skattekonto. Det kan innebära att skatten skjuts upp eller att redan inbetald skatt betalas tillbaka mot ränta.

I dag är den sammanlagda skulden drygt 48 miljarder kronor fördelade på 48 000 företag. Handeln sticker ut. Där har över 8 000 företag begärt anstånd för över 11 miljarder kronor.

Varnar för konkursvåg

Hittills har antalet konkurser i Sverige och Halland inte varit lika många som befarades vid pandemins början. Men intresseorganisationen varnar ändå för en konkurs- och nedläggningsvåg när lånen ska betalas tillbaka samtidigt som fasta kostnader måste täckas.

ANNONS

– Vi har gjort en hemställan till finansdepartementet 28 april, men har inte fått någon respons ännu, säger Mattias Andersson, näringspolitisk samordnare och styrelseledamot i Småföretagarnas riksförbund.

– Däremot har vi fått en positiv respons på vårt förslag från både Svenskt näringsliv och från de partier som inte sitter i regeringsställning. Vi har även fört diskussioner med Skatteverket som även de är bekymrade över de återbetalningsregler som gäller idag och som gärna skulle se en förändring, fortsätter han.

Skrev debattartikel

Amanda Vall Hawat från Falkenberg har undertecknat debattartikeln tillsammans med Mattias Andersson.

– För att jag blev ombedd att vara med och för att jag och vårt företag är ett exempel på lån av den här sorten, säger hon.

Amanda och Frida Lindegren tog över damklädesbutiken Så fin på Nygatan i början av 2020. I en artikel i Hallands Nyheter berättade de att de ville bredda kundkretsen nedåt i åldrarna, men samtidigt behålla sina gamla stamkunder över 65 år.

Men de hann knappt tillträda förrän restriktionerna slog till.

– Förra våren blev det tvärnit, säger Amanda Vall Hawat. Kunderna gick inte utanför dörren. Festklänningar till bröllop och dop fick reas ut.

I det läge som rådde då ska man ha klart för sig att den fysiska modehandeln redan kämpade i motvind.

ANNONS

Halverad försäljning

Falkenbergsbutikens försäljning har varit halverad vissa månader, ibland mer än så.

– Det blev lite bättre under sommaren, men sämre under hösten. Nu märker vi att de stammisar som är vaccinerade kommer tillbaka till oss. Vissa har till och med varit här och stödköpt fastän de säger att de egentligen inte behöver nya kläder.

Att de klarat sig så här långt beror på att de arbetar ensamma i butiken, att de kunnat ta del av korttidspermitteringar och även haft rätt till omställningsstöd någon period. Stöden beskrivs dock av riksförbundet som krångliga och långt ifrån självklara att få.

Tvingades låna

Butikens stora leveransmånader är april-maj och det är då de beställda kläderna ska betalas.

– Därför har vi tagit lån på skattekontot, säger Amanda Vall Hawat. I vårt fall rör det sig om några hundratusen kronor.

Lånet förfaller till betalning efter tolv månader. Småföretagarnas riksförbund går nu i bräschen för att tiden ska fördubblas.

– 24 månader hade varit mer rimligt och schysst, tycker Amanda. De här lånen har ju tagits för att man inte haft något val. Vi är fortfarande i en pandemi och alla företag som är drabbade försöker köpa sig tid.

Fakta: Småföretagarnas riksförbund kräver

•Ge amnesti till alla företag som lämnat avstämningsrapporter för korttidsstöd för sent.

•Inför ett mer träffsäkert omställningsstöd som inkluderar lönekostnader.

•Sänk arbetsgivaravgiften till 10, 21 procent för upp till 20 anställda resten av 2021.

•Förläng avbetalningstiden för lån på skattekontot till 24 månader.

LÄS MER:Så Fin får nya ägare – anställda tar över

ANNONS