Johans mobilapp vägleder bland innehållsförteckningarna

Två miljoner svenskar tycker det är svårt att välja rätt mat enligt deras matpreferenser. En av dem var varbergaren Johan Björklund, som efter en syltincident programmerade ihop en lösning. Han vill att appen Eatersmap ska bli livsmedelsdjungelns motsvarighet till Eniro.

ANNONS
|

– När jag var liten slängde man i sig en Hönökaka och ett glas O’boy, sen tänkte man inte mer på den saken. Nu lägger vi mer tid och pengar på hur vi äter och det finns forskning som visar på hur viktig kosten är för vår hälsa. Vi bryr oss mer idag helt enkelt, säger Johan Björklund, grundare till appen Eatersmap.

1-2 procent av alla vuxna och 5-8 procent av barnen har någon form av matallergi. 15 procent lider av någon form av överkänslighet mot mat och ännu fler väljer att följa en viss diet av skäl som hälsa, religion, etik eller miljö.

ANNONS

– Det finns så många filmer, böcker och åsikter om hur och vad man ska äta, men när man väl bestämt sig och står i butiken är det ändå svårt att få det rätt, säger Johan Björklund.

Under en veckohandling för två år sedan stötte Johan Björklund på ett problem. Han hade fått instruktioner hemifrån att köpa en hälsosam sylt. När han på etiketten läste ” utan tillsatt socker” tänkte han att han lyckats. Men väl hemma åkte syltburken ändå i soptunnan.

– Man väljer en produkt för att den är utan socker eller märkt miljövänlig, men så missar man kanske att den innehåller det e-ämnet man inte tål, förklarar Johan Björklund. Jag tänkte att det vore bra att kunna scanna streckkoden och få all information rakt av.

Eatersmap från Varberg hoppas på att bli för livsmedel vad Eniro är för telefonnummer.
Eatersmap från Varberg hoppas på att bli för livsmedel vad Eniro är för telefonnummer. Bild: Johan Björklund

Så föddes Eatersmap. I appen skapar man sitt personliga matfilter utifrån olika kategorier. I mataffären scannar man sedan produktens streckkod och får reda på om den är okej utifrån de preferenser man valt. Informationen hämtas från företaget GS1, som har produktinformation om en majoritet av Sveriges livsmedel.

I samband med kategoriseringen har Johan Björklund även strukturerat ingredienserna i innehållsförteckningarna på livsmedlen.

– Innehållsförteckningarna på produkterna är skrivna för hand vilket gör att man ofta finner många fel, berättar Johan Björklund. Kanske ett kommatecken extra eller olika namn för samma sak. Jag har gjort ordning och reda, vilket har lett till unik data jag är ensam om i Sverige.

ANNONS

Han hoppas att detta kommer leda till samarbete med de större livsmedelskedjorna i framtiden. Johan Björklund jobbar egentligen som systemutvecklare och driver projektet med Eatersmap på fritiden.

– Just nu är det mest ett roligt projekt och jag lägger ner runt fem timmar i veckan på det. Jag har gjort allt själv, förutom att jag tagit in en indisk konsult för att bygga appen. Pengarna tänker jag får komma med tiden, säger en hoppfull Johan Björklund.

Appen har runt 400 dagligt aktiva användare, men målsättningen är att öka den siffran hundra gånger om.

– Jag vill att Eatersmap ska bli en självklarhet i osäkerheter kring livsmedel, precis som Eniro är för telefonnummer eller Hemnet när man kollar bostäder, säger grundaren.

De 15 mest förekommande ingredienserna i Sveriges livsmedel (baserat på 91 000 livsmedel):

1. Salt

2. Socker

3. Vatten

4. Vetemjöl

5. Rapsolja

6. Lök

7. Vitlök

8. Glukossirap

9. Druvsocker

10. Jäst

11. E202 (konserveringsmedel - kaliumsorbat)

12. E330 (citronsyra)

13. E205 (konserveringsmedel - natriumnitrit)

14. Paprika

15. Mjölk

ANNONS