Här är paret som har gett sig in i tångbranschen

En mycket udda produkt har sett dagens ljus i en källare på Getterön. Här har paret Rosita och Jakob Ahlstedt ett litet, nystartat företag som väckt stort intresse – i tångbranschen.

ANNONS
LocationGetterön||

I en villa på Myrekullevägen, alldeles nära Eneskärsviken på Getterön, bor paret Jakob och Rosita Ahlstedt. De arbetar båda till vardags inom IT – men har också ett annat gemensamt stort intresse: havet.

– Vi älskar allt som har med havet att göra. Vi har hyrt ut kajaker tidigare och ägnar oss åt stand up-paddling och Jakob fiskar en hel del... Vi badar så mycket vi kan och vi älskar allt som har med havet att göra, berättar Rosita Ahlstedt.

Och intresset för havet har lett in på utvecklingen av en liten, nischad produkt och ett litet nystartat företag som börjar väcka stort intresse runtom i landet.

ANNONS

– Vi hade många funderingar om vad man kunde göra som hade med havet att göra och vad man kunde skapa av det som hör havet till, berättar Jakob Ahlstedt.

Jakob Ahlstedt var ett slag inne på att starta musselodling – men regelverket var för snårigt och projektet visade sig till slut bli för omständligt.

– Så då blev det att jag gick tillbaka till det här lilla projektet i stället, berättar han.

Det handlar om att hantera en av havets allra mest basala råvaror – den tång som efter starka vindar har blåst iland längs kusten.

– Jag började läsa på om det här för ett par år sedan, och hittade så småningom ett recept på nätet. Och vi började då testa att tillverka växtnäring av tång, berättar Jakob Ahlstedt.

Resultatet har blivit företaget Warbergs Tångbruk. Deras växtnäring har först i år börjat hitta ut på marknaden – men den tycks sprida sig ordentligt.

– Vi har egentligen förlitat oss i huvudsak på sociala medier och satt upp ett Instagram- och ett Facebookkonto. Många har blivit intresserade och hört av sig till oss och velat sälja produkterna, berättar Jakob Ahlstedt.

Näringslösningen från Warbergs Tångbruk säljs nu på en rad mindre butiker runt om i Varbergstrakten – men även på andra håll i landet.

ANNONS

– VI har fått beställningar från butiker i Uppsala och Visby. Och de här fem flaskorna som vi just tappat upp ska iväg till butiken på Hallands konstmuseum i Halmstad, berättar Jakob Ahlstedt.

Växtnäringen produceras genom en ganska okomplicerad och organisk process. Tången plockas av paret Ahlstedt på promenader vid havet.

– Vi brukar plocka ungefär en halv sopsäck, knappt det. Vi använder ungefär 80-90 procent sågtång och 10-20 procent blåstång. Det ska vara fina, rena tångruskor, vi vill kunna visa upp att det är ren tång vi plockar och var den är plockad, berättar Jakob Ahlstedt.

Tången plockas ofta runt hörnet på Gubbanäsan längst ut på Getterön, men ibland också på andra platser längs kusten.

– Vi vill plocka där det är klippor, inte på sandstränderna där tången ofta är för oren och uppblandad med annat, berättar Rosita Ahlstedt.

Tången lakas sedan ur, avsaltas och fermenteras i stora kärl i parets källare innan den silas och tappas upp på 50-centilitersflaskor.

– Barnen klagar ibland om jag inte har lagt på locket ordentligt på något kärl. Då händer det ibland att lukten sprids upp i köket. Första gången undrade vi vad det var, om det var någon död mus som låg och ruttnade någonstans, berättar Jakob Ahlstedt och skrattar.

ANNONS

Men lukten av rutten tång försvinner vid användandet, berättar paret. Näringslösningen ska spädas upp till 40 gånger och är avsedd att användas för odling av prydnadsväxter i krukor och blomlådor.

– Det vi kan säga med säkerhet är att den här produkten är helt organisk och att den är väldigt välfungerande. Det törs vi säga med tanke på de resultat som har visats upp av dem i blombranschen som använt produkten under det här året, berättar Jakob Ahlstedt.

Men det finns fortfarande mycket kvar som paret vill utveckla kring produkten.

– Det handlar bland annat om etiketteringen och buteljeringen. Men också att labbtesta produkten och att ta reda på vilken tång som egentligen är bäst – om det skiljer på olika platser där tången är plockad och olika tidpunkter för året, berättar Jakob Ahlstedt.

Men nu stänger tillverkningen för i år.

– Vi har sagt till våra återförsäljare att vi tackar för i år och att vi nu siktar på 2021. Vi kommer att ge oss ut och plocka mer tång i oktober, berättar Jakob Ahlstedt.

Hösten kommer också ägnas åt att experimentera fram nya produkter.

– Jag vill väl vara lite hemlighetsfull, men jag kan berätta så mycket som att vi funderar på att utforma ett gör det själv-kit, berättar Jakob Ahlstedt.

ANNONS

Fakta: Tångprodukter

Intresset i Sverige för att använda tång som råvara tycks bli allt större. Längs västkusten finns ett antal företag inriktade på tångbaserade produkter. I DN kunde man nyligen under rubriken ”Kan den ruttnande tången bli västkustens nya guld?” läsa om planerna på storskalig kommersiell odling av tång vid Bohuskusten.

HN har också tidigare berättat om Louise Hay från Varberg som är i tångbranschen med sin firma Vågrät. Hon levererar tång till företaget Catxalot – som i sin tur servar restaurangbranschen.

Utöver att användas som mat eller växtnäring kan tång även ingå som råvara i skönhetsprodukter, ersättning för plast i muggar och sugrör eller som fibrer för kläder.

ANNONS