Drömstuga på arrendetomt gör det svårare att få banklån

I sommar har det varit rusning efter fritidshus. I flera populära stugområden runt om i Halland, som Skrea och Apelviken och Östra stranden, ligger många hus på ofri grund. Därmed kan det vara betydligt svårare att få låna pengar till stugköpet. Mäklaren Fredrik Carlsson i Halmstad reder ut vad som gäller.

ANNONS
|

Inbäddade i strandskogen, så nära havet att ljudet av vågornas rullande kan anas genom ett fönster på glänt. Man behöver inte vara smålänning för att tycka att en stuga på exempelvis Östra stranden i Halmstad är drömmen. Men det är inte alla som kan skaka fram den eller de miljoner som krävs ur egen ficka. Kvadratmeterpriserna hamnar ofta på Östermalmsnivå.

För fastighetsmäklaren Fredrik Carlsson på Fastighetsbyrån i Halmstad har juni, juli och augusti varit intensiva månader. Med god marginal är han den mäklare som sålt allra flest fritidshus i kommunen under den här perioden.

Fredrik Carlsson på Fastighetsbyrån i Halmstad har sålt majoriteten av alla sommarhus i Halmstad i år.
Fredrik Carlsson på Fastighetsbyrån i Halmstad har sålt majoriteten av alla sommarhus i Halmstad i år. Bild: Roger Larsson

De flesta av dem ligger i någon av stugbyarna på Östra stranden – men hans råd kring hur man kan gå tillväga om man funderar på att köpa ett hus på ofri grund är användbara även om fritidshuset ligger någon annanstans i Halland. Och drömstugan kan fortfarande dyka upp den här sidan nyår.

ANNONS

– Intresset för att köpa stuga har inte svalnat bara för att hösten är här. I år är efterfrågan enorm, säger han och radar upp prospekt efter prospekt på fritidshus som bytt ägare sedan i våras.

Hus på ofri grund är lös egendom

Stugor på ofri grund är en ganska vanlig ägandeform i Halland. På Östra stranden i Halmstad gäller den för alla hus i stugbyarna, men den förekommer också i exempelvis Apelviken i Varberg och vid Skrea strand och Olofsbo i Falkenberg. Det som skiljer dem från ”vanliga” hus är att den som köper en stuga på ofri grund inte blir ägare till marken som huset står på. Istället betalar man ett arrende eller en avgift till markägaren, som många gånger är kommunen, en stugförening eller en privatperson.

– Ett hus på ofri grund räknas inte som en fastighet utan som lös egendom. Man får ingen lagfart och därmed påverkas möjligheten att få låna pengar. Man kan ju inte ha marken som säkerhet, förklarar Fredrik Carlsson.

De flesta banker drar öronen åt sig när det gäller hus på ofri grund. Men det finns undantag. Fredrik Carlsson berättar att till exempel Swedbank och lokala sparbanker brukar bevilja lån.

På Tyludden i Halmstad finns flera hus på ofri grund som mäklaren Fredrik Carlsson förmedlat.
På Tyludden i Halmstad finns flera hus på ofri grund som mäklaren Fredrik Carlsson förmedlat.

– Man får då låna 75 procent av bostadens värde, vilket innebär att kontantinsatsen blir 25 procent istället för 15 procent som vid ”vanliga” husköp. Å andra sidan slipper man lagfartskostnaden på 1,5 procent eftersom det inte handlar om fast egendom. Likaså försvinner eventuella pantbrevskostnader som annars ligger på bortåt två procent av lånet.

ANNONS

Låna på sitt permanentboende

Det är vanligt att den som letar stuga redan har en året-runt-bostad. När så är fallet skapar det andra möjligheter att låna pengar.

– Då gör man ofta en ny värdering av sin permanentbostad för att få ett större låneutrymme. Det är tillåtet att låna till fritidshuset med permanentbostaden som säkerhet. Sammantaget kan man låna max 85 procent av den gamla bostadens marknadsvärde med fastigheten som trygghet.

Man kan förstås också ansöka om ett privatlån i sin bank, men då blir räntekostnaderna betydligt högre.

Fredrik Carlssons råd till den som drömmer om en stuga – inte minst om det handlar om ett hus på ofri grund – är att alltid undersöka finansieringsfrågan först. Går man igenom tipsen ovan och skaffar sig ett lånelöfte är man väl förberedd.

En av stugorna på ofri grund på Östra stranden i Halmstad som mäklaren Fredrik Carlsson förmedlat i år.
En av stugorna på ofri grund på Östra stranden i Halmstad som mäklaren Fredrik Carlsson förmedlat i år.

– Ser man till Östra stranden så går det fort när en budgivning väl drar igång. I sommar har det varit många hetsiga budgivningar. Då finns det ingen tid att börja fundera över finansiering. Oförberedda köpare som ”vill vänta lite för att hinna kolla med banken” går bort. Många går bet på sin dröm första gången just för att de inte har den här bilden klar för sig.

Husköp lönar sig på sikt, trots budgivning

När Fredrik Carlsson säljer hus på Östra stranden är utgångspriset alltid den summa som säljaren kan tänka sig att sälja för. I dessa tider är det inte ovanligt att budgivningen sedan smattrar iväg med 10-20 procent. De stugor han nyligen sålt i området har landat på prislappar mellan 1,7 och 3,9 miljoner.

ANNONS

– Det är säljarens marknad, konstaterar han, men betonar att det inte bör avskräcka en väl förberedd köpare.

– Långsiktigt lönar det sig nästan alltid att buda extra på ett hus man verkligen vill ha om man har råd. På några års sikt har det så gott som alltid stigit i värde.

ANNONS