August Bergström har hittat historisk nisch: ”Fint att få färdas tillbaka i tiden”

Vissa byggnader har stått emot tidens tand i hundratals år. Med jämna mellanrum är dock gamla kyrkor och slott också i behov av ett ansiktslyft. Det är här som Bröderna Bergströms Byggnads AB kommer in i bilden.
– Det är en häftig upplevelse att få ta del av historien på så nära håll, säger August Bergström, vd.

ANNONS
LocationHalland||

Solstrålarna från den klarblåa himlen har svårt att leta sig genom sommarväven och byggställningarna som omger Västra Karups kyrka, vars äldsta delar härstammar från 1100-talet.

– Det fina med det här jobbet är att man får färdas tillbaka i tiden. När vi utför inre renoveringar händer det ofta att vi hittar gamla tidnings­urklipp, flaskor och andra saker från svunna tider. Ibland känns det som att männi­skor velat lämna en hälsning till framtiden. Kulturminnen berättar mer än vad man skulle kunna tro, säger ­August Bergström.

Andra generationen

Västra Karups kyrka genomgår en omfattande yttre renovering och det är Bröderna Bergströms Byggnads AB som har fått det hedervärda uppdraget.

ANNONS

– Det handlar i huvudsak om lite putslagning och omkalkning samt målning av fönster. Man skulle kunna säga att det är en traditionell kyrko­renovering, säger han.

Bröderna Bergström renoverar Västra Karup kyrka – i förgrunden syns Birgit Nilssons grav.
Bröderna Bergström renoverar Västra Karup kyrka – i förgrunden syns Birgit Nilssons grav. Bild: Jari Välitalo

August är den andra generationen Bergström som driver byggfirman.

Det var hans pappa Bengt som startade företaget ihop med sin bror Björn Bergström år 1967.

– Redan när jag var liten tyckte jag att det var spännande och kul att titta på när kulturbyggnader fräschades upp och det intresset växte under åren. För fyra år sedan fick jag möjlighet att ta över verksamheten och förra året fick jag även en partner vid min sida i form av projektledaren Anders Nyström.

Företaget har sitt kontor på Rörkullsvägen i Halmstad men har hela södra Sverige som arbetsfält.

– Vi har mellan 20-25 projekt varje år av varierande slag. Vår största uppdragsgivare är Svenska kyrkan, men vi utför även uppdrag åt kommuner, länsstyrelsen och privatpersoner.

Några projekt som, enligt August Bergström, har stuckit ut lite extra ­under åren är de yttre och inre renoveringarna av Marstrands kyrka och Kalmar domkyrka.

– Det var ganska omfattande projekt som satte vår kompetens på prov. Det är klart att man blir lite extra stolt när man har varit på plats i några år och lyckats återställa en historisk byggnad i sitt ursprungsskick.

ANNONS

"Genuint intresse av hantverket"

I dag har företaget cirka 30 anställda och omsätter runt 60 miljoner kronor om året.

Många medarbetare har varit Bröderna Bergströms trogna i 30-40 år.

– De har ett genuint intresse av hantverket. Sådana personer växer inte på träd och jag är lite orolig för att återväxten kan bli ett problem för oss i framtiden. Det som vi sysslar med lär man sig inte på byggutbildningarna utan det krävs att man får växa in i jobbet under handledning. Vi styrs av plan- och bygglagens bestämmelser som innebär att ändringar av en byggnad ska ske varsamt och att särskilt kulturhistoriskt värdefulla byggnader inte får förvanskas.

– Man kan alltså inte byta ut ett fönster hur som helst även om det många gånger kanske vore det enklaste alternativet.

Bild: Jari Välitalo

Det märks att August Bergström brinner för sitt uppdrag. Entusiasmen i hans röst blir tydlig när han ska beskriva vad som är hans stora drivkraft.

– Vi bevarar spår av historien och det ena projektet är inte det andra likt. Vi stöter dagligen på utmaningar som gör att vi måste ställa om och tänka i nya banor.

Den yttre renoveringen av Västra Karups kyrka beräknas vara klar i slutet av juni.

Även om Bergström kan blicka tillbaka på många lyckosamma renoveringar är hans drömprojekt fortfarande ogjort.

ANNONS

– Det skulle vara kul att få ha huvudansvar för den inre och yttre renoveringen av ett slott. Det vore kronan på verket, säger han.

ANNONS