Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns mycket godsaker hos Ica Kvantum i Varberg för alla slags kalas.
Det finns mycket godsaker hos Ica Kvantum i Varberg för alla slags kalas.

Här är delikatesserna bäst när du ska bjuda på fest

Visst finns det restriktioner för sammankomster just nu men inget förbjuder firande med smaskiga godsaker på ok avstånd i mindre grupper eller utomhus.
– Därför har vi anpassat vårt utbud så att det passar perfekt för studentfester, födelsedagar, skolavslutningar och picknickar, säger Victor Andersson, ställföreträdande ICA-handlare för Ica Kvantum.

Ett stenkast från torget i centrala Varberg har affären laddat upp med massor av erbjudanden anpassade för vårens alla festligheter. I långa rader exponeras tårtor, kladdkakor, bakelser, kakor, bullar, efterrätter, en uppsjö av kalla och varma delikatesser, samt inte minst den egentillverkade glassen.

– Vår ambition är att det ska vara enkelt att anordna kalas så coronasäkert som möjligt, i mindre grupper inne eller utomhus med lämpligt avstånd till varandra, säger Victor.

De som håller i trådarna för den stora produktionen av läckerheter för det här syftet på Ica Kvantum är Jessica Gramkou-Witt, färskvaruchef med närmare 40 medarbetare, och Martin Kranshammar, övergripande ansvarig för bageri och konditori med cirka 20 medarbetare. Jessica och Martin är rutinerade och trivs med sina uppdrag.

Jessica Gramkou-Witt är färskvaruchef för producerande avdelningar med närmare 40 medarbetare.
Jessica Gramkou-Witt är färskvaruchef för producerande avdelningar med närmare 40 medarbetare.

– Jag har 20 års erfarenhet av att arbeta med delikatesser, kött, varma och kalla rätter. Det jag gillar mest i arbetet är den stora variationen, från pålägg och ostar till kött som ska styckas och marineras, säger Jessica.

Martin Kranshammar är övergripande ansvarig för bageri och konditori med cirka 20 medarbetare.
Martin Kranshammar är övergripande ansvarig för bageri och konditori med cirka 20 medarbetare.

– Och jag drev Lorentz bageri i nio år innan jag kom till Ica Kvantum 2004 och var med att starta bageriet. Det mest spännande är stora festtillfällen som mors dag och skolavslutningar då vi verkligen sätts på prov för att lösa produktionen och alla leveranser, säger Martin.

Duon vet alltså vad som gäller för att ordna festmat av olika slag. Utöver allt som exponeras kontinuerligt i hyllor och i diskar går det också att beställa speciellt utvalda paket, antingen på telefon, via hemsidan eller över disk.

– Vi har ”helgkassar” med tre rätter, två slags picknickpåsar varav en är vegetarisk, och ”plankor” på olika teman som exempelvis ”exotisk”, ”grill”, ”Italien”,”tapas”, säger Jessica.

Hon poängterar att det under pandemin går att köpa plankorna för endast en person.

Delikatesserna radas upp i diskarna.
Delikatesserna radas upp i diskarna.

Bageriet och konditoriet har också sina specialiteter.

– Det blir många specialtårtor med namn på till studentkalasen. Och eftersom folk inte ska ses i stora grupper erbjuder vi också mindre tårtor för fem personer. Plus styckvis bakelser, inte minst vår sommarbakelse, säger Martin.

Några av kundernas favoriter på hans avdelning är prinsesstårtor, kladdkakor, kanelbullar och olika bärpajer.

– En sak som jag också vill lyfta fram är våra hantverksmässigt framställda och stenugnsbakade bröd. Perfekt till helgfrukostar, tipsar Martin

Det som kunderna efterfrågar mest från kallskänken är smörgåstårtor, och från delikatessen källarrökt skinka och kaltbach-ost.

– Jag vill gärna också passa på och slå ett slag för våra ostbrickor, väldigt praktiska och trevliga att ta med sig till olika tillställningar, säger Jessica.

Både Martin och Jessica hoppas att deras arbetsinsatser underlättar för att avnjuta maten så säkert som möjligt på studentskivor, födelsedagar, skolavslutningar, mors dag, och utflykter i det gröna.

– Och finns det frågetecken kring något är det bara att ta kontakt med oss, säger Jessica för dem båda.

Ica Kvantums egentillverkade glass.
Ica Kvantums egentillverkade glass.