Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Originalet. Även 2005 var varbergaren Geta Lööf på Hultsfredsfestivalen som Gula Gubben.

Gula Gubben-docka ska premiärvisas i Hultsfred

I Hultsfred är Gula Gubben så känd att han ska visas upp som docka på Svensk Rockarkiv. Samtidigt har Geta Lööf en ny komisk figur på gång.

På fredag 18 maj uppträder Gula Gubben i centrala Hultsfred vid lunch. På kvällen genomförs förfestivalen Hultsfred Calling med Docenterna, Sator och Nisse Hellberg från Wilmer X.

- Jag är inbjuden som proffs-minglare och då får jag se skyltdockan som de har tjockat till för att likna Gula Gubben, berättar Geta Lööf.

Varbergsprofilen har skickat ner en grön Lantmännen-keps och ett reservexemplar av Skällinge BK:s träningsoverall från 70-talet. Bara skorna saknas.

- Dockan har längre rött skägg än jag någonsin har haft och ska hålla i Gula Gubbens första, tvåsträngade gitarr, som tidigare hängde på en kompis pub.

Geta Lööf åkte till Hultsfredsfestivalen 1994 och hans alter ego hade premiär där sommaren 1997, men namnet föddes ytterligare ett år senare.

- Första gången kallade jag mig den joggande poeten och läste dikter på campingen, men 1998 var det någon som sa "Nu kommer den där gula gubben igen" och det fastnade.

På Svenskt Rockarkiv finns sedan tidigare Kurt Olssons kavaj och Göingeflickornas klänningar, tillsammans med pappfigurer av exempelvis Jerry Williams.

- För ett vinylfreak som mig känns det förstås hedrande att bli docka där. Jag har själv skänkt några av de över 100 000 skivor som finns i samlingarna.

Snart lär Geta även dyka upp som en helt ny figur – Fula Gubben. Självklart iklädd en lång rock.

- Ja, men jag lovar att bara blotta mina inre texter, säger han.

Sångerna som snart ges ut på cd:n "Mannen med utan sångröst" är i Johnny Bodes och Eddie Meduzas anda. Alltså under bältet. Geta kompas av en gitarrist och en dragspelare som än så länge vill vara anonyma, och som kallar sig Ernst Bernts band.

- Det är sjuk humor, men svenska folket älskar snuskiga visor, så det kanske blir en allsångsskiva. Jag har skrivit texter till gamla låtar, men läser även ett par dikter, säger Geta Lööf och fortsätter:

- Vi uppträder gärna på raggarfester!

Ska man ta det som ett hot eller löfte, tro?