Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Succéförfattaren Tom Rob Smiths mamma Barbro är från Göteborg och han har tidigare skrivit en roman som utgick från händelser på deras dåvarande gård i Faurås i Falkenberg.

Gaypar i spionthriller av Tom Rob Smith

Hans senaste roman "Gården" utspelar sig nära Falkenberg. Nu är Tom Rob Smith aktuell med tv-thrillern "London spy". - Det är den första spionserien någonsin med en homosexuell huvudperson, berättar han.

På söndag visas första avsnittet av "London spy" i SVT och då får även de svenska tittarna se hur Danny blir ihop med den gåtfulle Alex, som plötsligt försvinner och verkar ha levt ett dubbelliv.

- Jag var intresserad av när ett mord börjar handla om privatlivet och man inte känner igen sig. Danny förlorar inte bara sin älskare utan även hela deras gemensamma kärlekshistoria, svarar Tom Rob Smith i telefon från Los Angeles.

Manusförfattaren pendlar numera mellan hemmet i London och USA, eftersom hans partner Ben har blivit chef på ett tv-bolag där.

Tom skriver på en ny tv-serie och en tjock bok, men jobbar just nu mest med ett filmmanus baserat på den egna spänningsromanen "Gården", som byggde på en verklig händelse i Faurås utanför Falkenberg: hans svenska mammas psykos och vanföreställningar.

- Jag arbetar med produktionsbolaget Shine och det är viktigt för oss att filma i Sverige med svenska skådespelare, men när det blir är svårt att veta, säger Tom, som senast var i sin mammas hemland i samband med Bokmässan i Göteborg 2014.

Läs också: Psykosen gav idé till thriller i Falkenberg

- Vi hade tänkt åka dit under jul- och nyår, men då var jag upptagen i New York, så vi har fått skjuta fram vår stora familjeresa lite. Men vi planerar att köpa ett nytt sommarhus någonstans i Sverige.

En svensk referens finns förresten 18 minuter in i femte och sista avsnittet av "London spy", när Danny besöker Alex föräldrar och häller mjölk i kaffet ur en porslinskossa.

- Ja, det måste ha varit från Sverige jag fick den idén, eftersom vi inte har sådana i England, men det var omedvetet, förklarar Tom.

"London spy" har en koppling till de britter som spionerade för Sovjetunionen under 1940-talet.

- Ja, men det är viktigt att rollfiguren Scottie, till skillnad från den verklige Guy Burgess, inte är en förrädare. Vissa homosexuella män blev spioner på den tiden för att de föddes i ett utanförskap. Om deras läggning avslöjades blev de avskedade och skambelagda, så de letade efter ett land där de inte förföljdes och det erbjöds i Ryssland.

Genom Scottie känns det som om Tom Rob Smith ger de oskyldigt misstänkta upprättelse.

- Länge sa underrättelsetjänsten att homosexuella var opålitliga till sin natur och det är förstås inte sant. Det jag gillar med Scottie är att han är lojal med sin nation trots att han genomgår en hemsk period med utpressning och annat.

Scottie spelas av veteranen Jim Broadbent, men hela tv-serien bärs upp av huvudrollsinnehavaren Ben Whishaw, känd bland annat från tv-serien The Hour och som Q i de nya James Bond-filmerna.

- Ben är helt enastående, ett geni. Han hyllas ofta för att vara trollbindande i enskilda scener, så det var underbart att få skriva en hel tv-serie direkt till honom.

Några brittiska tidningar nämnde att han som homosexuell nu gestaltar en karaktär som också är gay, men det spelar väl ingen roll?

- Nej, vi ville bara ha den bästa skådespelaren och en stark kemi ihop med Edward Holcroft, som är jättebra som Alex. Det handlar inte alls om någons sexualitet. Sedan är jag glad över att serien blev en stor hit hos mainstreampubliken, för det har aldrig gjorts en liknande thriller med en homosexuell huvudperson förut, berättar Tom Rob Smith och fortsätter:

- Jag tänkte på vilket förhållande det är lättast att ljuga om till pressen och valde ett gaypar, som kan förknippas med droger och sexleksaker med mera. Läsarna har färre stereotyper när det gäller kärlek mellan en man och en kvinna.