Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fyra nior berättar om sina förebilder i livet

Fyra av tio niondeklassare i Falkenberg har någon som förebild. HN har träffat Nadja, Annie, Emilia och Elias som berättar om sina förebilder, vad de betyder och varför det är viktigt att inspireras.

Nadja Thorup Palos förebilder: Mamma och pappa

'Jag blev själv förvånad när jag kom på att mamma och pappa är mina förebilder. Jag är som vilken tonåring som helst som skriker, bråkar och står i med min mamma. Men ingen känner mig så bra som mina föräldrar. Trots att jag aldrig ska bli som mamma är vi väldigt, väldigt lika. Vi vill båda jobba med människor, tycker om politik och har egna stilar. Jag har svårt att passa in i en ram och dras till speciella människor. Min mamma är också speciell och gillar speciella saker.

Min pappa är så himla snäll. Vi ses inte så ofta men han har lyckats med kombinationen att vara kompis och ansvarstagande. Han har alltid så bra lösningar.

Det är viktigt att ha en förebild och då inte en kändis för att det är häftigt. Man kan hämta inspiration från en förebild men inte kopiera allt för då blir man vilsen i vem man är. I den här åldern ska förebilder vara lugna och harmoniska människor så att man kommer ner på marken med fötterna. Jag vill ha någon som står där som en klippa och kunna tänka ”vad skulle den personen göra i samma situation?” Om man har en förebild som inte är kändis kan man ringa och fråga om råd. Jag har aldrig sagt till mamma och pappa att de är mina förebilder.


Annie Lund förebild: fotbollsspelaren Lotta Schelin

"Jag spelar fotboll som högeryttermittfältare i Ullareds IK och jag har fastnat för Lotta Schelin för att hon är så himla bra på plan. När hon blir intervjuad är hon alltid positiv och glad och man känner att hon är en bra och härlig person.

Jag drömmer om att bli proffs. Det är ganska viktigt att ha någon att se upp till. Jag känner att om en person gör bra saker vill jag också göra det. Jag har ett mål att sikta mot. Hon spelar i landslaget och jag vill också komma dit.

Förebilder kan vara killar också men jag är själv tjej och då vill jag se upp till en tjej, att så vill jag med bli. En förebild ska vara bra på det den gör, vara positiv och glad. Det går inte att ha någon som förebild som gör taskiga eller konstiga grejor. Jag är nog inte förebild för någon men jag hoppas att jag kan bli det i framtiden.

Jag håller på med innebandy också, så det är lite fifty, fifty vad jag ska välja. Till slut måste jag bestämma vad jag ska hålla på med men jag har inte gjort det än. Jag har en förebild för innebandy och en för musik också. Men i fotboll har det alltid varit Lotta. Jag har aldrig träffat henne men jag skulle absolut vilja göra det."

Elias Gustafssons förebild: ingen

"Jag har ingen specifik förebild. Jag tycker inte man ska ha en specifik person utan det är mer vad den gör. Bedriften kan vara att man är ambitiös och satsar, att man ser att den verkligen kämpat. Att ha bra inspirationskällor är allt. Utan inspiration kan man inte skaffa mål och man behöver mål hela livet. Jag tycker inte man bara ska hitta på något som man vill göra, kanske genom att kolla på häftiga grejor på youtube. Det ska kännas rätt, att det här vill jag verkligen göra.

Jag kan få inspiration från allt möjligt, en kille som spelar gitarr på gatan och tänka 'fan vad duktig han är'. Jag skulle inte ha något emot att spela på gatan bara jag är lika duktig som han. Jag hittar inspiration från allt men däremot tar jag inte allt utan plockar småbitar från massa olika bedrifter och personer.

När jag var mindre spelade jag mycket fotboll och då hade jag David Beckham som idol. Då brydde jag mig inte så mycket om hur jag själv var. Jag ville spela fotboll som han gjorde, se ut som han gjorde och vara precis likadan även utanför fotbollen.

Nu har jag ingen specifik idol. Jag vill inte vara som honom. Jag vill inte vara någon annan. Det är bara korkat att bli som någon annan. Det är ingen som vill ha en nummer två. Kör din egen grej i stället."

Emilia Lindgrens förebild: min syster och USA:s president Barack Obama

"Min storasyster, som är min halvsyster, är min förebild för hon har klarat så mycket själv och är så stark som människa. Hon är sex år äldre och när hon var liten skilde sig min pappa och hennes mamma. De skaffade nya familjer, hon har flyttat mycket och klarat sig så bra. Hon är stark som människa och så skulle jag också vilja vara.

Barack Obama är också en förebild för han har kommit så långt från en enkel bakgrund. Jag har läst hans självbiografi, han har träffat sin pappa en gång. Han var inte rik men har kommit så långt, gjort så mycket på sistone och blivit USA:s förste svarta president.

Andra förebilder är Rosa Parks, för att hon inte reste sig upp i bussen för en vit man, Nelson Mandela och så Winston Churchill som jag beundrar för att han var så ärlig mot folket och inte förskönade.

Det är nog olika från person till person hur viktigt det är att ha en förebild. Jag tycker det är viktigt att ha något att sträva emot, att det går att göra, att det går att till exempel bli förste svarta president. Eller det med bussen att det går att ändra lagar, det går med en enda människa. Jag önskar i djupet att jag kan göra det själv också."

Berättat för Åsa Lindqvist.