Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I gårdshuset till Villa Balder fanns ”mysen”, en låda på fyra kvadratmeter, där pojken placerats när han varit upprörd och utagerande

Funktionshindrad pojke låstes in

När den utvecklingsstörde pojken blev jobbig och våldsam, låstes han in i ”mysen”, ett fyra kvadratmeters bås med betonggolv. Där kunde han få sitta i flera timmar, tills personalen på en bildskärm kunde se att han lugnat ner sig.

För två veckor gjordes två Lex Sarah-anmälningar avseende Villa Balder i Falkenberg. Bakom dem står två personer som i olika perioder under 2009 vikarierat på hemmets fritidsavdelning för psykiskt funktionshindrade ungdomar.
Båda anmälarna beskriver i upprörda ordalag vad de anser vara en verksamhet utan struktur och fungerande rutiner och en arbetsplats utan ledning och självreflektion. Särskilt förfärade är de över behandlingen av en pojke, som dagligen vistas på hemmet.

Han är mycket utagerande, och anmälarna berättar att han återkommande skriker, nyper, spottar på och sparkar både andra barn och personal. En av anmälarna skildrar ett tillfälle i maj 2009:
”Vi lockar med fotboll, gunga osv men når inte fram. Detta pågår ett tag sen får NN nog, hon uttrycker sig ”det är ju för sjutton konfirmationsfest i trädgården jämte” genom att hon tar tag i armarna och vi andra, på uppmaningen ”ta tag här då” i var sitt ben så förflyttas, släpas (pojken) till ett gårdshus, med betonggolv och inuti finns det som jag inte trodde fanns, som kallas ”mysen” ett träbås uppskattningsvis 1,80 - 2,00 m långt och kanske 1,5 meter brett. Där NN stressat säger ”vi måste ha något på golvet jag tar dit trädgårdsdynorna”.
I båset får (pojken) vara i ca 30 - 40 minuter. Dörren dit in är reglad och han lämnas ensam inne i detta hus. (Gårdshusets) Dörr är öppen och vi hör honom hela tiden. Jag känner mig som en fullständig idiot. Tankarna snurrar vad är det som händer?? Gör man så här?? Vem har godkänt detta??”

Den andra anmälaren berättar om en liknande händelse hösten 2009, då pojken hade placerats i ”mysen”:
”När jag sedan kom ut i tv-rummet får jag se i en tv-monitor som barnen står och kollar på, (pojken) bankar och slår i väggarna och är helt hysterisk där inne vilket man inte hör eftersom de skruvat ner volymen och stängt dörren in i huset. Där är han från 15.50 till pappa kommer 17.32.”
– Vi bedömde händelserna som så allvarliga att vi startade en utredning samma dag som vi fick in anmälningarna, och säkerställde omgående att utrymmet i uthuset inte används. Vi kontaktade också föräldrarna, säger socialchefen Sergio Garay.

Samtidigt förstärktes den ordinarie personalen. I torsdags avstängdes emellertid de fyra anställda - de får inte arbeta men uppbär lön.
– De är avstängda i första hand tills utredningen är klar den 24 februari, säger Garay som också berättar att verksamhetschefen med ansvar för Villa Balder kopplats bort tills vidare.
Frågorna vad som skett på Villa Balder är många men svaren än så länge få. Sergio Garay berättar att man intervjuar många personer för att få veta hur ofta pojken straffats i ”mysen” och sedan hur länge - han har vistats på Villa Balder i ett par, tre år. Man utreder också om påståenden om att extrapersonal tidigare anmärkt på verksamheten vid Villa Balder, men utan att det lett till några åtgärder från arbetsgivarens sida.

Den kamera som en av anmälarna berättar om, och som skall ha använts för att övervaka ”mysen”, har man inte kunnat hitta.


Falkenbergs kommun hade fram till på fredagen valt att inte ge någon offentlighet åt Lex Sarah-anmälningarna eller avstängningen av personal. Först sedan HN börjat intressera sig för saken, har kommunen genom sin informatör valt att berätta.