Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Frost tog halva jordgubbsskörden

Från en förväntad toppskörd till en katastrof. Helgens frostknäpp hotar de halländska jordgubbarna till midsommar. - Femtio procent av skörden är förstörd, säger Per-Olof Nilsson på Hallands Bär AB.
Sill, nubbe och färska jordgubbar. En självklarhet på midsommarbordet för många. Men det kalla vädret mellan fredag och lördag gick hårt åt den nu blommande skörden.

- Det var fem minus på termometern under natten. Jag trodde den var sönder men det var den nog inte, berättar Per-Olof Nilsson.

Trots frostskyddsbevattning drabbades odlingarna av det

största frostangreppet på 24 år.

- Det är första gången jag är med om något liknande men pappa har berättat om förra gången, säger Per-Olof Nilsson på Knavagård i Slöinge.

En tröst i bedrövelsen är att de första gubbarna har klarat frosten bra. De drivs upp i täckta tunnlar och klarar därför en köldknäpp utan problem. I slutet av veckan ska de levereras till butiker i bland annat Falkenberg, Varberg och Halmstad. De bären väntas ligga på ett pris mellan 35 och 40 kronor litern i handeln. Värre - för odlarna - är att det som är kvar av midsommarskörden kommer att säljas till mer normala priser. Resten av Jordgubbs-Sverige drabbades inte lika hårt som Halland av frosten.

- Det kommer att bli ekonomiskt tungt, bekräftar Per-Olof Nilsson. Det blir att leva på fläsket.

Också Vareborgs Bärodling utanför Varberg drabbades hårt av frosten. Kenneth Andersson berättar att upp mot hälften av blommorna frös. Trots att han arbetade ett 36-timmarspass över fredag-lördag.

- Det var en oturlig frost. Men det såg nästan för bra ut på fälten innan... Så är det när man håller på med odling, säger han.

Nu hoppas Per-Olof Nilsson och Kenneth Andersson att kylan ska försvinna så att de kan leverera bär resten av sommaren. För visst ska hallänningarna kunna äta halländska bär.

- Vi ska göra det vi kan för att täcka in resten av säsongen. Det gäller att sköta det som är kvar till 100 procent, säger Per-Olof Nilsson.

JÖRGEN TIGER

0346-290 49