Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Teknik. Frida målar främst i akryl, men stundtals använder hon också blyerts och tusch, och sig själv som modell.

Frida levde sin dröm som konstnär i Paris

Falkenbergsfödda Frida Johansson fick uppleva en konstnärsdröm när hon spenderade två sommarmånader i Paris. I en alldeles egen ateljé fick hon möjlighet att helhjärtat arbeta med sitt nya konstprojekt.

Den svenska sommaren betyder vanligtvis semester för den 27-årige bildläraren, men inte i år. Frida tillbringade i stället åtta veckor målandes i Marais–kvarteren, Paris.

– Det kändes som att jag levde i en berättelse om en 1800–talskonstnär, säger Frida.

Det stora huset i Paris centrum rymde nästan 300 ateljéer, vilket ledde till att hon lärde känna ditresta konstskapare från olika delar av världen, bland annat från Finland och Israel. Flera som hon har kontakt med i dag. Ateljén bestod av ett öppet rum där Frida kunde måla, ett litet rum där sängen fick plats, en kokvrå och ett badrum.

De dagar då hon inte var alla dygnets timmar i sin ateljé, tog hon ofta promenader för att utforska området och komma till ro. Vissa dagar spenderade hon läsandes vid Seine eller i en park. Men hon märkte också tydliga skillnader mellan Frankrike och Sverige. I de judiska kvarteren nära Fridas ateljé skyddades byggnaderna av beväpnade militärer.

– Det var väldigt starkt för mig, att militären går runt med stora vapen på gatorna. Det har vi ju inte här i Sverige, påpekar Frida.

Utöver tillgång till ateljén fick hon också fritt inträde till många av Paris museum. Eftersom staden inte verkade vakna förrän vid tiotiden på morgonen passade Frida på att besöka många utställningar innan det hann bildas köer.

En konstnär som hon fick upp ögonen för var den franske konstnären och impressionisten Pierre Bonnard. Både Johansson och Bonnard använder sig av mönster och vardagssituationer i sina tavlor.

– Jag hittade någon jag kunde känna igen mig i, trots att han levde för så längesen. Det var spännande, berättar hon på telefon.

Under tiden i Paris hann hon arbeta mycket med sitt kommande konstprojekt, som ännu är hemligt.

I mars 2016 kommer hon ställa ut verken i Kuben i Falkenberg.

– Det jag tar med mig från resan är den sköna känslan av att kunna ha fullt fokus på mitt konstnärsarbete, säger Frida.