Det är långt kvar tills det att ett eventuellt coronavaccin kan testas på människor. Arkivbild.
Det är långt kvar tills det att ett eventuellt coronavaccin kan testas på människor. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Forskaren: Alla vill vara först med vaccinet

Flera länder jobbar med att försöka ta fram vaccin för det nya coronaviruset, bland annat ett forskarlag i Sverige. Men det är långt kvar till att vaccinet är redo att testas på människor.
– Alla vill vara först, men det får inte och kommer inte att ske på bekostnad av säkerheten, säger vaccinforskaren Matti Sällberg.

ANNONS

Han är med och leder det svenska arbetet med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. Forskarlaget på Karolinska institutet har försökt att utveckla ett vaccin sedan i januari i år.

– Vi vill helst hitta ett universellt vaccin, "the magic bullet", som slår mot alla sarsvirus i coronafamiljen. Nu försöker vi hitta svar på frågan om det ens är möjligt eller om det behövs ett vaccin för varje förändring av viruset, säger Matti Sällberg, professor vid Institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska institutet.

Förutom i Sverige pågår forskning i bland annat USA, England och Kina.

– Två amerikanska bolag har sagt att de är redo att testa vaccinet på människor i sommar, vilket jag tror är rimligt, säger Matti Sällberg.

ANNONS

Han tror att de första testerna på människor i Sverige kan göras tidigast om ett halvår, men att en mer realistisk tidsplan är först om ett år.

– Trots att utbrottet kan vara över då är det viktigt att fortsätta arbetet. Det här kommer inte vara sista gången som vi drabbas av ett coronavirusutbrott. Det är bara en tidsfråga tills det att det sker igen och då är vi mer förberedda och kan vara lite snabbare med vaccin och medicin, säger han.

"Smittor som återkommer"

Inte heller Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Läkemedelsindustriföreningen (Lif) tycker att arbetet är bortkastat.

– Den här typen av smittor tenderar att återkomma, det har vi till exempel sett med ebola. Normalt tar det 10–15 år att ta fram ett vaccin, men genom redan etablerade samarbeten som har beredskap för just den här typen av situationer så finns det i dag förhoppningar om att utveckla vaccin snabbare. Då kan det i stället handla om tre till fem år, säger han.

Han tror inte att det finns enbart direkta ekonomiska intressen bakom framställandet av vaccinet.

– Utveckling av nya läkemedel och vacciner är en otroligt reglerad process. Det krävs flera myndighetsgodkännande innan det kommer ut ett vaccin på marknaden, säger Jonas Vikman.

ANNONS

Kapplöpning till att vara först

Matti Sällberg tror inte heller att det går att tjäna snabba pengar på vaccinet. Däremot varnar han för att det kan bli en kapplöpning för vem som hinner utveckla det först.

– Ja, rent krasst så kan det bli så. Alla vill vara först, men det får inte och kommer inte att ske på bekostnad av säkerheten. Samtidigt så finns det ingen omedelbar ekonomisk vinning i det här. Det är en sådan lång process att det inte går att tjäna snabba pengar, man vill snarare visa att den plattform man har för vaccinutveckling fungerar, säger Matti Sällberg.

Carin Fock/TT

ANNONS