Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/13

Flera döda efter kraftig lavin

Minst 30 personer befaras har dött efter den lavin som drabbade den italienska provinsen Pescara under onsdagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

 

 

Minst 30 personer befaras har dött efter onsdagens jordskalv i mellersta Italien. En person hittades i en kollapsad byggnad i byn Castel Castagna i provinsen Teramo, men fjällräddningen befarar nu att många fler som är saknade är döda. De saknade och döda ska vara turister i provinsen Pescara, som sveptes iväg av en lavin som var en följd av det kraftiga skalvet.

"Det finns så många döda"

- Det finns så många döda, säger Antonio Crocetta, en av räddningsledarna för Abruzzo fjällräddning till Rai News.

Personer inom fjällräddningen berättar att snömassorna troligtvis bröt sig loss från bergen i samband med det kraftiga skalv som var under onsdagsmorgonen, och att de saknade därför varit under snömassorna i ett dygn. De beskriver scenariot som en tragisk blandning mellan en jordbävning och lavin. 

- Vi ropar högt, men det är ingen som svarar, berättar en fjällräddare för Rai News. 

Ögonvittnen har berättat för lokala medier att de såg lavinen komma vid två-tiden i natt, lokal tid. Lavinen beskrivs varit av "enorma proportioner", och drog med sig stora massor av snö, träd, stenar och is genom ett skogsområde. 

Den massiva kraften från lavinen uppges ha flyttat hotellet upp till tio meter. 

"Hjälp, vi fryser ihjäl"

När lavinen träffade byn skadades bilar, byggnader och boskap. Enligt lokala medier ska det ha befunnit sig 22 turister på hotellet tillsammans med sju anställda. 

Två hotellgäster kunde under morgonen räddas ur massorna, efter att de skickat ett sms.

"Hjälp, vi fryser ihjäl", stod det enligt Rai News i textmeddelandet. 

Totalt fyra skalv

I Abruzzo räddades en kvinna och hennes barn ur ruinerna av en stuga som rasat ihop.

Totalt inträffade fyra skalv, alla med en magnitud över fem och med sina epicentrum nära Amatrice, där nära 300 människor miste livet i en kraftig jordbävning i höstas.

Skakningar kändes även i huvudstaden Rom, där tunnelbanan utrymdes.

Inga svenskar

Det är i nuläget inte fastställt var de saknade och döda kommer ifrån, men enligt Utrikesdepartementet ska inga svenskar vara drabbade. 

- Vi har inga uppgifter om drabbade svenskar. Den informationen är från igår eller förrgår, men tidigare har vi inte haft några sådana uppgifter, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör vid Utrikesdepartementets pressjour.