Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Margareta Andersson, Helen Enarsson, Louise Grahn och Christian Gunnarsson har varit med under alla tio åren.

Firar 10 framgångsrika år: Motbevisade skeptiker

Tio år går fort. Ändå har det hunnit hända mycket, både när det gäller varbergarnas matvanor och innanför dörrarna på Stora Coop. Vi satte oss ned och sammanfattade de första ljuva åren med ett gäng som varit med sedan starten.

Bara bilden här nedan, från öppningsdagen 2010, visar att mycket inte är sig likt. Namnet till exempel. Däremot visar fotot att knappt en enda parkeringsruta var ledig – och det är något som påminner om hur det ofta ser ut i dag.

– Då var det folk som sa att "herregud, vem tror ni ska stå på den enorma parkeringen?". Det var nog svårt att föreställa sig hur det skulle bli, även för oss, säger Margareta Andersson, kassabiträde som i dag även är med och sköter det populära caféet vid förbutiken.

Premiärdagen 23 juni, 2010.

– I dag händer det ju att det är kö in till parkeringen. Det säger en del om hur utvecklingen sett ut, fortsätter Louise Grahn, butikssäljare och ansvarig för osten i delikatessavdelningen.

Själva firandet flyttas fram

Den 23 juni har det gått exakt tio år sedan butiken öppnade. På grund av rådande situation blir det inte någon 10-årsfest i butiken i år – här följs uppmaningen från myndigheter om att inte skapa onödig trängsel – så firandet skjuts fram till 2021.

Varbergarna söker allt oftare det udda

Christian Gunnarsson, kolonialansvarig, säger att det är först nu när han sätter sig ned och reflekterar som han inser att det hänt ganska mycket sedan 2010.

– Sortimentet har ju ändrats en hel del. Jag upplever att varbergarnas frågor mer och mer handlar om udda produkter och att man oftare vill laga andra typer av rätter än de man vuxit upp med, säger han och fortsätter:

– Sedan har vi den ökade efterfrågan på närproducerat. Det ska helt enkelt vara mer ekologiskt och miljövänligt i dag.

Sussi Öhrwall och vd Göran Borg tog emot kommunens hållbarhetspris 29 maj, 2020.

Vunnit flera utmärkelser

Den sistnämnda omställningen har Stora Coop i Varberg verkligen lyckats med. Butiken har Varbergs största ekosortiment, mycket tack vare Coops eget märke Änglamark. Dessutom har butiken tagit emot flera utmärkelser på temat sedan starten, något som ligger helt i linje med deras långsiktiga plan att bli så hållbara och miljövänliga som möjligt. Bland annat fick de så sent som den 29 maj i år ta emot Varbergs kommuns Hållbarhetspris 2020.

"Levande sortiment"

Helen Enarsson, som har ansvaret för de livsmedel i butiken som inte är matvaror, tror att en annan stor anledning till att butiken hittat varbergarnas hjärtan är att Coop satsat mycket på hur butiken är uppbyggd.

– Jag tycker verkligen att det är en fräsch och fin butik. Många uppskattar också att vi har breda gångar och att det är så ljust. Även om den inte är så stor i förhållande till andra Stora Coop så har vi utnyttjat ytan smart för att kunna ha ett brett sortiment, säger hon.

– Dessutom ett väldigt levande sortiment, fyller Louise i.

– I delin plockar vi gärna in mycket nytt om vi märker av en efterfrågan. Våra kunder är som sagt inte rädda för att prova nya saker.

Från 30 till 100 fastanställda

Personalstyrkan har under de tio åren vuxit i takt med försäljningen, från 30 till drygt 100 fasta tjänster. Med all extrapersonal inräknad är det närmare 200 personer som arbetar på Stora Coop i Varberg i dag.

17 anställda som alla varit med sedan starten 2010.

– Detta har mycket att göra med den kanske största förändringen, att allt fler tar del av de onlinetjänster som tillkommit. Samtidigt känner jag som sitter i kassan att antalet kunder här i butiken inte minskat, även om vi alltid lyckats ha korta kassaköer tack vare alternativ som scanning och snabbkassor, berättar Margareta.

– Jag tror att varbergarna ser Stora Coop som helheten där man kan handla lite av varje, och det är nog därför vi har så många stamkunder, avslutar Helen.