Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Leder stort. Integrationen i skolan behöver ses över, det är Felix Ekenstam övertygad om. Han är nu i final och hoppas på en resa till Stockholm och ett möte med integrationsminister Erik Ullenhag som förs­tapris. ”Det är ett bra sätt att föra fram mina synpunkter”, menar Ekenstam.

Felix tävlar som debattör

Felix Ekenstam från Falkenberg är en av sex finalister i debattävlingen sverigesresurser.se. Förstapriset är ett möte med integrationsminister Erik Ullenhag.

En debattartikel om integration stod på skolschemat i början av terminen för 17-årige Felix Ekenstam. Han valde att fokusera på skolan.

– Det är viktigt för nyanlända svenskar att den delen funkar i integrationspolitiken, säger han.

Felix la ner mycket tid på att skriva debattartikeln och blev nöjd med slutresultatet, men att det skulle leda till en finalplats kunde kan inte drömma om. Hans svensklärare skickade in artikeln till debattsajten sverigesresurser.se och nu är Felix Ekenstam en av sex finalister. Ytterligare en elev från Falkenberg, Emelie Karlsson, är med i finalen. Tanken med debattsajten är att föra fram konstruktiva debattörer i integrationsdebatten. Den som vinner kommer att få presentera sina idéer vid ett personligt möte med integrationsminister Erik Ullenhag.

–  Dagens förberedandeklasser gör att nyanlända elever isoleras och att den viktiga sociala integrationen hämmas, menar Felix Ekenstam, som i sin debattartikel bland annat skriver:

”Flera saker behöver förändras. Ett första förslag är att nysvenskar ska gå i vanliga klasser. Där kan de i sin egen takt få grundläggande kunskaper inom språket och lära sig att strukturera vardagen och lära sig det svenska skolsystemet. Till en början måste man prioritera elevernas individuella förutsättningar och behov, inte det som är mest bekvämt för organisationen. Ytterligare en sak som skulle innebära en förbättring vore att låta nysvenskar gå i en ordinarie klass, med tillgång till stöd för deras behov och även undervisning i speciella undervisningsgrupper.”

Vad Felix ska bli när han blir större vet han ännu inte. Hans föräldrar tippar på politiker, men själv är han tveksam.

– Jag vet ännu inte var jag står politiskt.

Felix Ekenstam leder stort i tävlingen på sverigesresurser.se, med 213 röster i går på eftermiddagen.