Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Felix har inte ont i magen inför skolstarten längre

Här sitter Felix Sjöberg vid sin dator. Tack vare den har familjen Sjöberg fått ett lugnare liv. – Vår vanlige Felix är tillbaka, säger hans mamma Eva.

Det här sommarlovet har Felix inte haft ont i magen när han tänkt på att skolan börjar snart. Det hade han tidigare när varje dag var en kamp mot bokstäver och siffror.

Under hans första skolår samlades läxorna på hög eftersom Felix hade problem med att få dem gjorda.

Hans mamma och pappa tillbringade många timmar med att försöka övertala och hjälpa Felix med skolarbetet.

– Vi kände på oss att han behövde hjälp, men fick alltid höra förklaringen att barn lär sig i trappsteg. Först kommer de en bit, sedan står det stilla en tid och sedan händer det saker igen, säger Eva Sjöberg.

När Felix började i fyran förändrades allt. Hans nya lärare insåg snabbt att Felix var en kille som behövde lite extra hjälp. Hon tog kontakt med Kenneth Jönsson som såg till att Felix fick pröva ut hjälpmedel.

– Allt gick så fort och vi föräldrar behövde inte göra någonting. Skolan skötte allt, säger Eva Sjöberg som snart fick vara med om en stor förvandling hos sin son och i hela familjen.

– Det blev mycket lugnare här hemma när Felix började tycka att det var roligt att göra läxorna för att han förstod vad det handlade om.

Med hjälp av talsyntesen började Felix göra läxor och skolarbeten. Hans resultat förändrades snabbt. Det är en stolt liten kille som berättar att han fått rätt bra omdömen efter det senaste skolåret.

– Engelskan är nog mitt roligaste ämne.

Numera använder inte Felix talsyntesen länge. När han skriver texter ger han datorn kommando att den ska läsa upp vad han skrivit. Då hör han om något blivit fel. Under sommaren har han fått ha datorn hemma och hans uppgift över lovet har varit att skriva en dagbok. Det är inga problem för Felix som med tiden blivit en riktig baddare på datorer.

– Jag kan i alla fall mer än mamma, säger han.