Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anton Östman, uthyrare på VFAB.
Anton Östman, uthyrare på VFAB.

Familjärt kontorshotell i unik historisk miljö i toppenläge

I de unika Tvillinghusen är historien ständigt närvarande. Ägaren Varbergs Fastighets AB vårdar arvet och skapar gynnsamma förutsättningar för framtiden. Men den goda stämningen står kontorshotellets hyresgäster själva för.

Oavsett om man parkerar bilen på bakgården eller kommer promenerande från torget eller stationen alldeles intill är Tvillinghusen en intagande syn. Minst lika imponerad blir man när man kliver över tröskeln och möts av den imponerande svängda stentrappan, takhöjden och detaljerna i stuckaturen där ljuset från de stora fönstren spelar fritt. De båda husen från sent 1800-tal är varandras spegelbild

Samtidigt finns här allt den moderna företagaren kan behöva och man blir helt enkelt en del i ett större sammanhang.

– Här får man rumsgrannar med företagande i olika faser. En del är nya, andra med lång erfarenhet och alla bidrar för att utveckla varandra. Det sociala får man på köpet, husföreningen knyter ihop verksamheten och har återkommande aktiviteter, after work till exempel, berättar fastighetschefen Bärne Nylin.

Grannar som kompletterar och berikar

Det är viktigt med mixen på hyresgästerna, förklarar han, att de kompletterar varandra snarare än att vara konkurrenter. Företagen som hyr in sig är oftast små, en- eller fåmansbolag. De som finns i husen idag verkar bland annat inom it och teknik, juridik och ekonomi men också mer konstnärliga som webbdesign. Det är också viktigt att företagen inte är brevlådeföretag utan verkligen har sin verksamhet i husen. Husföreningen får säga sitt så att den familjära stämningen kan bestå.

Fastighetschef Bärne Nylin. Bild: Natalie Greppi
Fastighetschef Bärne Nylin. Bild: Natalie Greppi

Flera hyresgäster har varit i husen i många år och kanske bytt till ett större rum i takt med att verksamheten växt. Några har flyttat ut men kommit tillbaka medan andra är tämligen nyinflyttade. Viss rotation är det med kanske fyra, fem inflyttningar per år.

Historisk plats med nära till allt

– Vi har ju ett par rum som är tillgängliga nu, säger Anton Östman, uthyrare på VFAB. Det jag slås av är att det är så bra stämning bland hyresgästerna. Det verkar alltid finnas någon att ta en kaffe eller lunch med. Och det är himla fina lokaler, ganska annorlunda mot andra kontorshotell, gammalt men välbevarat med kakelugnar och fina dörrpartier.

Det är som sagt en miljö som imponerar, både på en själv men också på affärspartners som kommer på besök för en dragning eller för att förhandla kontrakt. Läget är centralt, med bara ett stenkast till torget mitt i stan liksom till stationen med alla kommunikationer. Och på bakgårdarna finns parkering för den som behöver ta bil.

En helt unik kontorsmiljö

Tvillinghusen byggdes på 1800-talet för att vara en pampig entré för alla och envar som anlände till staden med tåg. VFAB håller som bäst på att kartlägga deras historia, som visat sig kräva en hel del detektivarbete och grävande i arkiven vilket skänker dem ett lite mystiskt skimmer.

Och även om husen är gamla är de anpassade och tillgängliga för alla. Genom åren har det gjorts en del underhåll, ibland typiskt för sin tid, men VFAB som tog över Tvillinghusen 2018 månar verkligen om deras ursprung och historia, förklarar Bärne Nylin.

– Vi har börjat titta på det nu och försöker lyfta fram inomhusmiljön och återskapa det ursprungliga så mycket som möjligt. Vi ska bevara husens karaktär, man ska inte få känslan av 2020-tal, men de bekvämligheter som dagens företagare behöver ska finnas