Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Första turnén på egna ben

Inte bara första egna julturnén. Första egna turnén, punkt. – Det känns lite extra i magen, säger Jessica Andersson.

Det låter kanske konstigt med tanke på allt hon har gjort på scen och i tv sedan genombrottet, men Jessica Andersson har faktiskt aldrig gjort en soloturné.

Inte förrän nu. För parallellt med att åka runt i landet med en av Julgalans uppsättningar, turnerar hon i Västsverige med Min jul.

– Jag har nog inte varit mogen för en soloturné tidigare och det känns lite annorlunda mot att åka som en del i en ensemble. Det pirrar lite extra i magen, det är ju MITT namn som står på den här turnén, säger den 42-åriga sångerskan inför konserten i Falkhallen i Falkenberg lördag den 19 december.

Tanken är att vara en motvikt till de mer glättiga julshower som fyller konsertlokaler runt om i landet.

– Jag söker mig till det vemodiga i musiken, det har alltid varit så.

– På andra julturnéer är det mycket tjo och tjim och det är absolut inget fel i det, men julen är inte tjo och tjim för alla och jag vill ta bort fokus från julstressen och kommersen och i stället skapa något personligt och nära. Något med innehåll som är innerligt och vackert.

Med sig på turnén har hon Lisa Ljungberg på piano och Per Strandberg på gitarr. Tillsammans bjuder de på stämsång som lär ge publiken gåshud, det tror jag vi vågar utlova.

Tillsammans har de också valt låtar till konserten och både Lisa och Per tyckte att Jessica skulle sjunga några av sina låtar från det personliga albumet 40.14.4, som hon gjorde ihop med Peter LeMarc och Marit Bergman.

– Jag kände att låtarna från den passade bra in här, så även om det inte var min tanke från början så känns det både rätt och bra att ha dem med, fortsätter Jessica.

Hennes uppväxt med en missbrukande mamma och boken hon skrev om sin bakgrund, låg till grund för låtarna på skivan, där texterna var väldigt personliga.

Personligt kommer även hennes prat mellan låtarna under konserten att vara.

– Jag blir så påverkad av det som händer omkring mig och i världen just nu och det känns viktigt att ta upp det utan att det för den sakens skull blir för tungt, menar hon.

Påverkad blev hon, som alla andra, också av dådet på Kronans skola i Trollhättan den 22 oktober.

– Vi hade precis börjat repa inför konserten när det fruktansvärda hände och det berörde ju ALLA, så vi kände att vi ville göra något.

De landade till slut i en ny låt, som Jessica skrev ihop med Lisa. Den fick samma namn som turnén, Min jul, och är en stillsam, vacker sång med ett budskap.

– Den handlar om hur man skulle vilja att det var i världen, om att bry sig om och vara snälla mot varandra.

Konsertturnén utgörs av ett tiotal spelningar, alla med det gemensamt att de ligger tillräckligt nära hemstaden Trollhättan för att Jessica ska kunna åka hem varje kväll.

Några flashiga scener eller långa rader av scenkläder är det inte tal om i Min jul.

– Det blir inte ett enda klädbyte! Jag vill att det ska kännas som om man kommer hem till mitt vardagsrum, förklarar Jessica.

Med alla julturnéer runt om i landet är hon högst medveten om att konkurrensen är knivskarp.

– Men jag hoppas folk ska tycka det är skönt att komma till kyrkor och konserthus och att de vill lyssna.

Julen firar Jessica hemma, med sonen Liam, som nu blivit tonåring. Och efter att i stort sett hela sitt liv ha haft en klump i magen inför jul känner hon i dag mer förväntan.

– Det är med lite lättare hjärta jag går mot jul i dag. Vi har fått bättre relationer i familjen och även om vi fortfarande inte har några riktiga traditioner, så skapar jag mina egna ihop med Liam.