Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göran Mårtensson är generaldirektör för Försvarets materielverk (FMV). Arkivbild.
Göran Mårtensson är generaldirektör för Försvarets materielverk (FMV). Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fördjupat svensk-ukrainskt försvarssamarbete

Sverige fördjupar försvarssamarbetet med Ukraina. Regeringen har givit Försvarets materielverk (FMV) rätt att förhandla och ingå avtal med Ukraina.

Syftet är att ge FMV möjlighet att stödja Ukraina inom ramen för myndighetens verksamhet, som i stort sett är att upphandla, utveckla och leverera materiel och tjänster till svenska försvaret.

"Vi ska hjälpa Ukraina att försvara sitt land och de har bland annat bett om stöd med köp av materiel. Regeringens bemyndigande till FMV gör det möjligt för Ukraina att påskynda anskaffningar genom att nyttja FMV:s kompetens och etablerade rutiner att genomföra egna upphandlingar. Vi påbörjar det här arbete omgående", säger FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson i ett pressmeddelande.

FMV får tillåtelse att med ukrainsk behörig myndighet förhandla om och ingå i internationella överenskommelser om bland annat upphandling av försvarsmateriel. Beslutet möjliggör också samarbete om stöd i uppbyggnad och utveckling av organisationen och verksamheten för upphandling samt informations- och erfarenhetsutbyte.

Ukraina får använda svenska avtalsstrukturer och rutiner samt ansluta till pågående svenska upphandlingar och svenska beställningar.