Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fåtöljen då och nu

Att sitta skönt var ingenting för människor förr. Det var snarare ständig träsmak. På Gustav Vasas tid fanns det väggfasta bänkar och det var först på 1700-talet som det kom fåtöljer med skön stoppning att sjunka ner i.

Många av de möbler vi idag ser som alldeles självklara i våra hem har inte funnits så länge historiskt sett, som fåtöljen. Då fick man sitta på en pinnstol och om man hade tur fanns det kanske en kudde som kunde dämpa träsmaken.

Det var först mot slutet av 1600-talet som svensken fick chansen att börja sitta lite mer bekvämt. Detta är såklart något som är svårt att tänka sig idag när vi har möjlighet att verkligen kunna sitta skönt. Där välsorterade möbelvaruhus har massvis med fåtöljer i olika modeller, storlekar och stilar på lager. En för varje smak, och plånbok. Se exempelvis det enorma sortimentet hos Trademax.se

Fransmännen lärde oss sitta avslappnat

Själva fåtölj modet kommer från Frankrike. Det Kan man höra på själva ordet fåtölj, som kommer av franskans fauteuil.

Influencern med störst inverkan inom mode och inredning under 1600-talets andra hälft var ingen annan än den så kallade solkungen, Ludvig XIV. Hans lyxiga hovliv på det nybyggda lyx-slottet i Versailles, utanför Paris, satte standarden för svenskt möbelmode. Snart hade alla finare hem sirliga och förgyllda stolar i fransk stil. Och inte minst: De hade skön välfylld stoppning i sits och rygg.

Fåtöljen skapar sedan många år tillbaka en hemtrevlig känsla i vardagsrummet eller hallen. Det känns skönt att slå dig ner i en fåtölj efter en lång dag eller när du vill läsa en bra bok.

Alla har vi en favorit. Tycker du om den bekväma snurrfåtöljen, den rofyllda fåtöljen med pall eller en riktig design pjäs? En del älskar tygfåtöljen elle reclinerfåtöljen. Kanske du väljer en fåtölj som har en perfekt balans mellan komfort och estetik, så den blir långlivad hemma hos dig.

Komforten är viktigt

En fåtölj ska inte bara passa in i hemmets interiör, den ska även ge stor komfort för den som sitter i den. När du provar fåtöljen ska du direkt känna att hela kroppen sjunker in i ett behagligt tillstånd och att du bara kopplar av. När du letar fåtölj kan du tänka på:

  • Hur känns det i ryggen?
  • Ger fåtöljen bra stöd för armarna?
  • Vill jag kunna sträcka ut benen? I så fall, välj en fåtölj med tillhörande pall.
  • Vilket material känns behagligt mot kroppen?
  • Vad ska du ha fåtöljen till? Läsa? Extra sittplats vid behov?
  • Vilken ålder har du? Ju äldre du är desto viktigare är det med en bra fåtölj där du kommer ner och upp utan problem.

Beroende på hur ofta du kommer att sitta i fåtöljen är det viktigt att titta ännu mer på komforten än designen. Idag finns det riktigt snygga fåtöljer men som alla kanske inte känns lika sköna att vistas i under en längre tid.