Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Hägerholt, Alve Alvarson och Martin Olofson delar gärna med sig av sina tips och trix till den som vill ha hjälp med sin planering inför vårens projekt.
Peter Hägerholt, Alve Alvarson och Martin Olofson delar gärna med sig av sina tips och trix till den som vill ha hjälp med sin planering inför vårens projekt.

Få hjälp med ditt projekt hos XL BYGG

Med över 100 års gemensam erfarenhet av byggvaruhandeln har Alve Alvarson, Peter Hägerholt och Martin Olofson hjälpt hemmafixare och proffs med i stort sett allt som går att göra, så länge det innebär att bygga.

Att driva en byggvaruhandel i Varberg betyder att man har mängder av olika typer av kunder och behov. Närheten till sol, vind och vatten ställer krav både på material och metod när det ska byggas. Men det är också det som gör jobbet roligt, menar Alve Alvarsson, delägare XL Bygg Varberg.

– Varberg är ju en väldigt inflyttningsrik kommun, så det kommer nytt folk hela tiden. Vilket också gör att det byggs mycket. Där kommer ju vi in som en bra mellanhand i att dels tillgodose kunder med rätt virke, eller olika fundament och sådant om man ska utföra markarbete. Men sen också att vi verkligen kan hjälpa till med kontakter både till byggare, snickare och andra man behöver få kontakt med för hjälp med bygglov eller andra ansökningar, det märker ju vi att det är positivt. Vi har ju ett fantastiskt kontaktnät.

Ett vackert trädäck kan göra under för en villa. Den som planerar bra kan även bygga bort en bit av gräsmattan, så får man mindre att klippa.
Ett vackert trädäck kan göra under för en villa. Den som planerar bra kan även bygga bort en bit av gräsmattan, så får man mindre att klippa.

När fåglarna börjar kvittra och dagarna blir längre är det många hemmafixare som känner att det är dags att börja med sina utomhusprojekt. Förra året ökade försäljning av material i byggen som används utomhus otroligt mycket, berättar Peter. Framförallt handlar det om att folk bygger nya altaner, attefallshus eller lite vad som helst.

– Många kunder sitter nog hemma och planerar nu när de måste hålla sig hemma mer under pandemin, berättar Peter när Alve Alvarsson, även han delägare, fyller på:

– När man bygger en altan idag vill man inte bara ha plats för en matgrupp, som man kanske tänkte förr. Nu vill man mer ha plats för både lounge och soffa. Och att både bygga altan i flera vädersträck så man få både solläge och skuggläge. Så man bygger både större och fler altaner idag.

Rätt underhåll förlänger livet

Och för underhållet är det en klassisk devis som gäller enligt Peter.

– Bästa knepet för att hålla däcket vid liv längre är att tvätta det ordentligt och behandla det med olja menar Peter.

Och enligt Alve ska man inte oroa sig så mycket för kvistar i trät man köper.

– Trä är ett levande material och man får lära sig att arbeta med det och hantera det på rätt sätt. Jag brukar säga det att vill vi ha grenar på våra träd i skogen, så blir det kvistar i det vi köper, avslutar han.

TIPS FRÅN XL BYGG VARBERG

Surfa runt på nätet för inspiration, ritningar och materialuträkning inför ditt projekt. Eller åk till XL Bygg, där du kan få hjälp med att räkna materialåtgång och kontakter till yrkesproffs som hjälper dig med bygget. Vill du få material hemkört eller låna släpkärra så finns även det.