Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vargen på Grimsholmen. Den lunkade stillsamt omkring på fältet mellan de juldekorerade husen och genomfartsvägen, 20 meter framför HN:s bil.

Experten säker: ’’Det är en varg’’

Vargen som har varit synlig vid Grimsholmen och sedan inne i Falkenberg syntes inte till under torsdagen. Det är med stor säkerhet samma varg som höll till utanför Halmstad torsdag till söndag.

Tommy Berglund, rovdjursinventerare, är helt säker på att det är en varg som HN-fotografen Maria Gredeskog tog bilder av i onsdags kväll.

– Man kan se det på kinderna, det vita går inte upp till ögonen som det gör på alla liknande hundar, och det ljusgulbeiga på sidorna är också karakteristiskt, säger han.

Men är den inte ovanligt rund, vargar som man ser i djurparker brukar ge ett magrare och raggigare intryck? Eller kan den vara dräktig?

– Haha, nej den ser inte dräktig ut. Den har helt enkelt en tjock och fin vinterpäls, är du i en djurpark är det ju ofta på sommaren.

Berglund konstaterar att det finns gott om rådjur i kustbandet, och tror att vargen har slagit ett sådant och legat på det matförrådet – en anledning till att den har varit så stationär kring Grimsholmen.

En del kommentarer talar om oro för att låta sina barn vara ute, skall man vara betänksam för det?

– Nej, det tycker jag inte man behöver vara, det finns ingen anledning att driva fram någon panik. Naturligtvis skall man ha respekt för de här djuren, det är ju fysiskt starka kreatur. Om man skulle möta dem så är det ett råd att göra sig synlig, visa ”här är jag”, säger Tommy Berglund.

Däremot är det ett gott råd att se efter sina husdjur, inte minst fårägare bör om möjligt hålla sina djur i stall när vargen är i närheten.

– Och man skall inte släppa sina hundar lösa, understryker rovdjursinventeraren.

Det är mycket som talar för att det här kan vara samma varg som den som har synts, och fotograferats, i Sennan. Kanske är det också samma som rev får i Knäred i slutet av förra månaden, men det är mer osäkert. Det har kommit rapporter från Kronoberg också, och det kan finnas två vargar här i sydvästra Sverige.

Det går inte att se av bilderna vilket kön som det rör sig om:

– Men 75 eller 80 procent av de här ensamma vargarna är unga hannar, som är ute och letar efter en hona som inte finns, säger Tommy Berglund.

En ung varghanne har inte lärt sig att människor kan vara farliga, de är inte aggressiva utan mer nyfikna och kontaktsökande. De kan bli väldigt intresserade av hundar, och det kan bli lite märkligt:

– Ser den en hund så kan den få ett tunnelseende som gör att den inte ser människan i andra ändan av kopplet.
Om ”kemin stämmer” så kan vargen och hunden leka med varandra, och det kan också hända att de faktiskt parar sig och får ungar. Det finns exempel på detta, och varghybrider har till och med ansetts kommersiellt intressanta. Det kan också gå illa och vargen kan döda hunden, det är med andra ord bäst att inte testa.

Uppgifterna om att vargen från Grimsholmen skulle ha rört sig in mot och genom centrala Falkenberg natten till torsdagen förvånar inte Tommy Berglund. Det skulle följa samma mönster som den unga varg som var i Mellbystrand för ett par år sedan.
– De får problem när de kommer på fel sida av viltstängslet vid E 6. Mellbystrandsvargen hittade ut i viadukten vid Sperlingsholm, de verkar ändå ha någon dold gps som hjälper dem att hitta ut.

Men vad händer om vargen skulle bli kvar i kustbandet länge, finns det då tankar om att försöka förflytta den?
– Nej nej, det är inte aktuellt, den har ju inte åstadkommit några skador, säger Tommy Berglund.
Hans kollega Bengt Kristiansson säger att det finns många bevis för att det är samma varg som den som simmade över Nissan vid Sennan förra torsdagen.
– Den hade slagit ett byte mellan Nissan och E 6 och järnvägen, och vi har sedan fått observationer av hur den varit synlig, bland annat utanför Slättåkra. Den gav sig iväg i söndags och var vid Grimsholmen i måndags morse. Sen verkar det som den har tagit ett byte där också och stannat ett par dagar – man kan säga att den fick dubbla julbord...
Att vargen inte har synts till under torsdagen tolkar Bengt Kristiansson som att den förhoppningsvis har kommit till rätt sida av E6 igen:
– Det vore det bästa, för det är inte optimalt för en varg att vara i ett inhägnat område.

HN 17/12: Flera vittnar om närkontakt med varg

HN 19/12: HN:s team mötte vargen

HN 20/12: Varg siktad centralt i Falkenberg