Warren Buffett är en av världens rikaste personer och en ihärdig bitcoinkritiker.
Warren Buffett är en av världens rikaste personer och en ihärdig bitcoinkritiker. Bild: Gerald Herbert

Därför tror inte Warren Buffett på kryptovalutan bitcoin

Allt fler inom den traditionella finans- och investeringsvärlden har sakta börjat acceptera kryptovalutan bitcoin. Investeringsgurun och en gång världens rikaste person, Warren Buffett, är fortsatt skeptisk.
– Om du erbjöd mig all världens bitcoin för 25 dollar hade jag inte tagit emot dem, säger han.

ANNONS

Den 91-årige Warren Buffett är en av världens rikaste personer och kallas inte sällan för investeringsguru.

Han är även vd för det multinationella konglomerat Berkshire Hathaway vars årsstämma ägde rum i helgen. Där förklarade Buffett varför han, till skillnad från många andra inom den traditionella finans- och investeringsvärlden, aldrig kommer att investera i kryptovalutan bitcoin, något som den amerikanska nyhetskanalen CNBC rapporterat om.

– Om de går upp eller ner nästa år, eller om fem eller tio år, vet jag inte. Men en sak som jag är ganska säker på är att det inte producerar någonting. Det har något magiskt skimmer över sig och människor har fäst magik vid många saker, säger Warren Buffett.

ANNONS

Buffett: Vad ska jag göra med all världens bitcoin?

Även många bitcoinentusiaster ser kryptovalutan som en passiv tillgång vilken de hoppas ska stiga i värde över tid. Enligt Buffett är samtliga långsiktiga innehavare.

– Om du erbjuder mig en procent av alla landets hyreshus och du vill ha ytterligare 25 miljarder dollar så skriver jag en check, det är väldigt enkelt. Om du nu hade sagt att du äger all världens bitcoin och erbjöd mig dem för 25 dollar så skulle jag inte ta dem, för vad ska jag göra med dem? Jag hade blivit tvungen att sälja tillbaka allt till dig på det ena eller andra sättet. De kommer inte göra någonting. Hyreshusen kommer producera hyra, säger Warren Buffett.

Enligt Buffett måste tillgångar erbjuda något till någon för att ha ett värde, och endast en valuta är accepterad.

– Du kan komma på en massa olika saker, som Berkshire mynt ... men i slutändan, det här är pengar, säger han, håller upp en 20-dollarsedel och fortsätter:

– Det finns inga skäl i hela världen varför den amerikanska regeringen skulle låta Berkshire-pengar ersätta deras, säger Warren Buffett.

LÄS MER:Krypto – den nya krigsvalutan

LÄS MER:Centralafrikanska republiken godkänner bitcoin

LÄS MER:Ny varning för bitcoinbedragare

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS