Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gitarrspel på hög nivå. Thomas Hansy och David Hansson gör publiken andlös med sitt skickliga spel och okonventionella sätt att spela gitarr.

Dynamisk duo vill inspirera eleverna

– Vill man bli bra måste man träna mycket. Precis som Zlatan. The Gothenburg Combo spelar inte fotboll. Men deras gitarrspelande har tagit duon runt jorden. Och till Tångaskolan i Falkenberg där de ger skolkonserter hela denna veckan.

– Den här sången heter ”Den lilla bambuns melodi” och är över 2000 år gammal.

David Hansson och Thomas Hansy spelar med bilder av kinesiska muren, bambu och tempel i bakgrunden.

De berättar om hur de lärde sig den under sin första resa till Kina när en kinesisk musiker kom fram efter en konsert och ville jamma efteråt. På liknande sätt har de lärt känna musiker och ny musik från olika delar av världen under sina turnéer.

För The Gothenburg Combo har blivit ett världsnamn sedan de vann en internationell gitarrtävling i Frankrike 2004.

Förutom att ge konserter och spela in skivor åker de även runt i skolor och berättar om sina upplevelser. Hur de började spela i kommunala musikskolan i 8-9- årsåldern och sedan utvecklat sitt musicerande som klassiska gitarrister.

De betonar vikten av att man måste träna mycket om man verkligen vill bli bra. Det räcker inte bara med talang. Oavsett vad man håller på med.

Med grunden i den klassiska spanska gitarren har The Gothenburg Combo utvecklat en egen stil där de svävar mellan genrerna. Deras repertoar är oerhört bred. Från spanska mästare och klassiska giganter till Beatles. Gershwin och Steve Reich.

De egna kompositionerna är ofta inspirerade av resandet och nya cd:n heter ”Sketches from the world” (släpps faktiskt den här veckan).

Med fantastisk skicklighet och dynamik fångar de publiken. Oavsett om det är ett uråldrigt kinesiskt stycke eller mer modernt med de ljudeffekter en akustisk gitarr erbjuder.

Eleverna får också några tips på effekter som man med enkla medel kan få ut av en akustisk gitarr. Och att den som inte har tillräckligt hårda naglar kan klippa sönder en pingpong-boll och klistra fast bitar på sina naglar.

Tidningen träffar duon mellan två konserter i Tångaskolans aula där de ger sammanlagt nio konserter den här veckan. För elever från Tånga, Tullbro och Montessori.

Vad ska man tänka på när man spelar inför en skolpublik jämfört med en vanlig konsert?

– Jag tycker inte att man ska göra för stor skillnad faktiskt. Man ska absolut inte underskatta skolpubliken. Men det är lite vår grej att åka hit och spela sånt som de kanske aldrig skulle höra annars, förklarar David Hansson.

Han minns själv hur vissa konserter under skoltiden gav honom aha-upplevelser och häftiga musikaliska kickar.

– Dagens elever har en himla fördel. Blir de intresserade av viss musik kan de hitta hur mycket som helst av det på internet. Sånt som de inte hör i sin vardag. Den möjligheten hade inte vi, konstaterar Thomas Hansy.

Vad vill ni att eleverna ska ha med sig efter en konsert?

– Att de ska tänka i nya banor. Bli inspirerade och gå hem och testa nya saker.