Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Unga som jobbar. Många ungdomar får sina första jobb i restaurangbranschen – och fler kan få den chansen med sänkt moms.

Det är inte lätt att vara ung

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Krönika.

Unga människor lever lite vid sidan om. De har ingen stark lobbyorganisation bakom sig. Ingen aktiv förening som kan föra fram deras krav och önskemål. Och hade de det, är det ändå inte säkert att det skulle spela någon större roll. Vuxna har en tendens att inte se och inte höra de unga.

Jämför gärna med pensionärerna. Här har vi en grupp som vet hur man gör sin stämma hörd. Forskare gör gällande att pensionärerna har fått det bättre under det senaste decenniet, medan de unga däremot fått det sämre. Ändå är det de äldre som får störst del av reformmiljarderna.

År 2001 levde tolv procent av unga mellan 20 och 29 år med låg ekonomisk standard. Bland pensionärerna var andelen exakt den samma. Men nu ser det helt annat ut. År 2009 hade andelen unga med låg ekonomisk standard nästan fördubblats – 22 procent låg siffran på då. Bland pensionärerna hade den krupit ner till nio procent.

Det är dags att vända blicken mot landets unga ett tag! Politikerna skulle må bra av att ta sig tid att lyssna mera på de unga. De unga skulle må bra av att få dela med sig av sina vardagsupplevelser. Det kan handla om svårigheter att få bostäder, arbetslöshet, drogproblem, mobbning, studieplatser – hela skalan av jobbiga frågor finns att ta upp. På många av dessa blir politikerna svaren skyldiga.

Det har länge varit svårt för unga att få tag på vettiga bostäder till bra kostnader, studentrum är nästan att glömma. Det har byggts för lite och för dyrt. Nu lovar Centerpartiet att ge frågan en högre prioritet. I en ny rapport hävdar man att byggreglerna bör förenklas för att man ska kunna bygga studentbostäder och att det ska bli tillåtet med skattefri andrahandsuthyrning. Bra åtgärder, men politiker från alla partier får lägga på ett kol till för att snabbt kunna erbjuda bra och billiga bostäder. Strunta i att helkakla badrummen i nya bostäder, det bara fördyrar. Satsa hellre på klimatsmarta och prisvärda lösningar.

Jobben då? Ja, nu har regeringen presenterat inriktningen för de förstärkningar inom utbildning och arbetsmarknadspolitik som ska genomföras. Viktigt för de unga kan då bli den lärlingsanställning för gymnasielever som föreslås och en särskild lärlingsprovanställning för unga under 23 år. Här ges en chans, en öppning, in i arbetslivet. Det är ett bra och framtidsinriktat förslag, som för övrigt Centerpartiet jobbat hårt för under många år.

I övrigt är det rätt tunnsått med bra förslag som verkligen rör de ungas möjligheter att dels få in en fot på arbetsmarknaden och dels kunna behålla foten där. Man kan dock nämna det nu aktuella alliansförslaget om att sänka restaurang- momsen från 25 till 12 procent. Unga jobbar ofta i restaurangbranschen, med en lägre moms kan arbetsgivaren lättare erbjuda dem jobb. 15 000 nya jobb räknar branschen själv med att det kan bli med detta förslag.

Men även arbetsmiljön är viktig för de unga, när de väl fått ett jobb. Som i restaurangbranschen. Nya uppgifter gör nu gällande att det är ganska dåliga arbetsförhållanden som erbjuds. Det förekommer i hög grad obetalt arbete, trakasserier och frikostigt med alkohol och droger på våra restauranger. Fri företagsamhet i all ära, men sådana här allvarliga hälsoproblem måste lagstiftaren titta noga på.

Naturligtvis är det inte allt som kan lösas genom åtgärder särskilt riktade mot just unga. Mycket handlar om kloka ekonomiska beslut av generell karaktär, som att fortsätta att driva arbetslinjen, sänka skatter, underlätta för företag och så vidare. Allt detta är politik som gynnar alla, unga som gamla.

Mikaela Munck