Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Dansk polis: "Kim Wall dog på ubåten"

Under måndagen meddelade Köpenhamns tingsrätt att man utgår från att det skett en olycka på den ubåt som svenske journalisten Kim Wall, 30, försvann från. Enligt Köpenhamnspolisen utgår man nu från att Kim Wall har dött på ubåten, och att uppfinnaren Peter Madsen sedan begravt henne till sjöss.

 

I ett pressmeddelande från den danska polisen meddelar man att teorin efter utbåtsdramat den 10 augusti, är att det skett en olycka på ubåten som sedan lett till Kim Walls död. 

Denna teori utgår från vad Peter Madsen ska ha sagt i förhör, enligt pressmeddelandet. 

Det var natten till den 11 augusti som den svenska frilansjournalisten Kim Wall anmäldes försvunnen av sina anhöriga.

Kim Wall är bosatt i Danmark och skulle göra ett reportage om den danske ubåtsägaren Peter Madsen ombord på hans farkost. Ubåten lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti.

Hon har setts ombord på den nu häktade Peter Madsens privatbyggda ubåt när den lämnade hamnen på Refshaleøen i Köpenhamn.

Därefter ska den ha varit nära ett handelsfartyg i samma område vid midnatt. På fredagsnatten slår Walls partner larm om att ubåten inte återvänt till sin kajplats. Tidigt på morgonen påbörjas sökandet efter ubåten UC3 Nautilus, som är 17,8 meter lång och väger 40 ton.

Vid 10.30-tiden på fredagen syntes ubåten vid Køgebukten, söder om Köpenhamn. Madsen meddelade då via radio att han är på väg tillbaka till hamnen och alla ombord uppges må bra. Klockan 11 sjunker plötsligt ubåten. Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfanns inte.

Hävdar att han släppt av Kim Wall

Madsen har hävdat att han har släppt av Wall vid 22.30-tiden på torsdagskvällen vid Refshaleøen, men under tidig fredagskväll meddelar Köpenhamnspolisen att Madsen misstänks för mord alternativt dråp.

Madsen själv har sagt att hon gick i land senare under kvällen, vid restaurang Halvlandet i samma hamn.

Hon borde då ha fångats av en övervakningskamera, enligt ägaren till restaurangen.

– Det är lyckligtvis så att vi har videoövervakning på hela vårt område. Vi hoppas att det kan bidra till att lösa det här mysteriet, har Bo Petersen till danska Ekstrabladet, tidigare sagt.

LÄS MER: Experten: "Tidsfaktorn helt avgörande"

Sågs ombord på båten med Madsen

Helsingør Dagblad har intervjuat de personer som undsatte Madsen. Vännerna var ute och fiskade när ubåten Nautilus siktades. De satte kurs mot den och larmade polis. Men när de närmade sig ubåten kom Madsen upp ur Nautilus torn. En av männen ropade och frågade om Madsen var okej.

– Ja, men kan ni vara snälla och ligga kvar en stund, för jag ska ner och försöka fixa något som kan vara lite farligt, svarade han enligt intervjun.

Madsen försvann ned i ubåten men det gick inte mer än en minut innan han kom upp igen och signalerade att de kunde komma närmare. Därefter gick det snabbt och Nautilus sjönk. Fritidsfiskarna slängde ett rep i vattnet och lyckades få upp honom.

Han förklarade att han förgäves försökt att reparera ventilen till ubåtens ballasttank, men att ett handtag gått sönder.

Förnekar brott

Polisen har gjort iakttagelser inne i ubåten som enligt polisen tyder på att den medvetet sänktes till botten i Kögebukten.

På lördagen häktas dansken i 24 dagar och i nuläget är brottsrubriceringen vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Under helgen bärgades ubåten och enligt polisen visar den tekniska undersökningen att Madsen sänkte ubåten med flit. I flera dagar har det pågått sökinsatser i Öresund med såväl flyg som båt, utan att ha hittat Kim Wall.

Under en häktningsförhandling har Madsen uppget att han gärna ville lämna en officiell förklaring till vad som har hänt. Efter att Madsen haft ett möte med sin försvarsadvokat Betina Hald uppgav advokaten för danska TV2 att de har kommit fram till att Madsen i nuläget inte vill lämna några kommentarer om händelsen - mer än att Madsen förnekar brott.

LÄS MER: "Jag vill bara veta vad som hänt henne"

"Vi är bestörta"

Under måndagsförmiddagen meddelar Köpenhamnspolisen att man utgår från att Kim Wall har dött på ubåten och att uppfinnaren Peter Madsen sedan begravt henne till sjöss. 

Kim Wall har tidigare arbetat för prestigefyllda tidningar som The New York Times, The Guardian, Time och The Independent. Under valet i USA frilansade hon dessutom för Sveriges Radio då hon valvakade med Republikanska kvinnoklubben i New York.

Journalistförbundet i Sverige följer händelseutvecklingen och har uttryckt sin medkänsla för Kims familj.

– Vi är bestörta över att en av våra kollegor saknas, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett uttalande.

Hennes familj har tidigare beskrivit vad de går igenom sedan försvinnandet.

"Det är inget vi önskar mera än att få Kim tillbaka levande, men vi inser att chanserna för det är ytterst små" inleder familjen i ett brev som TV2 var först med att publicera.

"Vi, Kim Walls föräldrar och bror, upplever just nu de värsta dagarna i våra liv. Ingen kan föreställa sig vad vi går igenom