Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Louise Knutsson, charkansvarig på Stora Coop i Varberg, vid den populära disken med prissänkt mat.

Coop minskar matsvinnet: Hyllar Varbergarnas medvetenhet

Nu slängs det mindre mat än någonsin på Stora Coop i Varberg. Ett förändrat beteende hos kunderna och två förhållandevis nya appar ligger bakom framgångarna som gör både vd:n Göran Borg och hans personal stolta.

I en av de många gångarna på Stora Coop står Louise Knutsson, charkansvarig i butiken, och sätter nytt pris på en förpackning med vegansk pulled pork som håller på att gå ut.

Matvaror som närmar sig bäst före-datum märks dagligen om med billigare priser.

Sedan lägger hon varan i en kyldisk där personalen samlar all mat som är prissänkt. Disken är lite av en fyndhörna, men framför allt en effektiv insats mot matsvinn.

– Här hamnar mycket korvar och pålägg som skinka, men också en del dessertostar, varor som tidigare märktes om på sina ordinarie platser i butiken. Nu vet kunderna vart de ska gå och de tycker att det är väldigt bra att allt är samlat på ett ställe, berättar Louise.

– Det rasslar till ganska snabbt i den disken, säger Göran Borg.

App identifierar varor nära bäst före-datum

Sedan ett år tillbaka använder personalen på Stora Coop i Varberg en app från WhyWaste som hjälper dem att identifiera varor som riskerar att passera bäst före-datum. Med tre dagar kvar till det att en vara går ut signalerar appen att det är dags att sänka priset med 30 procent. Det är då de röda prislapparna sätts på.

Ta del av pågående kampanjer på Stora Coop Varberg

Göran Borg, vd för Coop Varberg.

– Förr var det nästan lite så att folk skämdes när de tog varor med de röda lapparna men nu märker vi av en helt annan inställning. Kunderna tycker det känns bra att handla pålägg med kort datum för att bidra till att mat inte slängs, säger Göran Borg som är vd för Coops tre butiker i Varberg.

Hur ser du rent ekonomiskt på att rea ut mat på det sättet?

– Att sänka priset med 30 procent är inte en ekonomisk förlust för oss, inte när alternativet är att maten slängs.

Kockar räddar kött för Karma

För två månader sedan började Stora Coop använda sig av ytterligare en app – Karma – som ger kunderna möjlighet att köpa matvaror till ett billigare pris. Karma-appen listar all mat som blivit över från restauranger, caféer och matbutiker i närområdet.

– Kunderna kan till exempel boka en matlåda eller en paj via appen och sedan hämta ut den i vår delikatessdisk. Den här typen av insatser har gjort att vi minskat svinnet totalt sett, mycket tack vare kundernas medvetenhet, säger Göran Borg.

Försäljningen av färdiga rätter är ett sätt för Stora Coop Varberg att ta hand om mat innan den blir för gammal.

Här har även Stora Coops egna kockar en viktig roll. Redan i ett tidigare skede tar de hand om kött som riskerar att gå ut och tillagar det för att sälja som en del i färdiga rätter.

– Vi kan ju fortfarande göra bra och riktig mat av detta. Om en rätt sedan blir över och närmar sig bäst före-datum, det är då vi registrerar varan i Karma, förklarar Göran.

Målmedvetet arbete

Apparna är två av de senaste aktiviteterna i Coop Varbergs långsiktiga plan för att bli så hållbara och miljövänliga som möjligt, ett målmedvetet arbete som inleddes redan 2011. Sedan dess har Stora Coop bland annat installerat solceller på taket, laddstolpar på parkeringen och en anläggning där till exempel skämda grönsaker förvandlas till biogas.

På Stora Coops parkering finns möjlighet att fritt ladda sin el- eller hybridbil.

Dessutom har butiken Varbergs största ekosortiment, mycket tack vare deras egna märke Änglamark som ständigt utvecklas. Men man har också lagt mycket tid på att utbilda personalen.

Handla på Coop online och hämta i skåp eller få varorna hem till dörren

– Mest svinn uppkommer egentligen redan vid beställningen av varor. Man måste vara väldigt noggrann för att inte beställa hem för mycket och det har vi fått in bra. Samtidigt får det ju inte bli tomt i hyllorna så det är en utmaning, berättar Göran Borg.

"Vi slår oss inte till ro"

Det omfattande arbetet med miljö och hållbarhet har också uppmärksammats nationellt. I början av året kammade Stora Coop i Varberg hem priset för Årets ekobutik på Ekogalan.

– Det känns såklart fantastiskt roligt att uppmärksammas i branschen på det sättet. Men vi känner fortfarande att det finns mycket kvar att göra. Vi slår oss inte till ro.