Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Cirkuspremiär i sikte

Det är en vanlig dag på jobbet. Artisterna på Cirkus Maximum repeterar i jeans och T-shirt. Men ikväll är det premiär och då ska glittret och glamouren vara på plats.

Cirkusdirektör Bengt Källquist presenterar numren iklädd rejäl vinterjacka och ger samtidigt sina medarbetare besked om justeringar under repetitionen.

– Den här musiken kan de inte spela nu, det måste vara en upptempolåt. Den här kan de spela när vi serverar mat!

Trots ett tält tomt på publik, artister i vanliga jeans och en clown som bara känns igen på skostorleken finns det ändå en speciell stämning. Musiken gör sitt till och de mer halsbrytande numren ger definitivt pirr i magen. Men det är något mer, något odefinierbart, i luften.

Vad är det som gör en cirkus?

– Cirkus ska vara i tält. Det är en speciell känsla att gå in i tältet. Det doftar av djuren, av nypoppade popcorn och en lätt vaniljdoft från sockervadden. Blandat med lite lukt av hästskit. Det är det som gör atmosfären, säger Bengt Källquist.

Hans cirkusföreställning ska ha högt tempo, bra ljus, ljud och koreo­grafi. Något för alla smaker, sött, surt och salt.

– Men inget beskt, det är inte bra.

Ännu igår återstod vissa detaljer. Somliga större, andra mindre. Att få den stora järngallergloben, i vilken dödsföraktande motorcykelförare gör sitt nummer, att rent utrymmesmässigt gå in i cirkustältet får anses höra till de större. En mindre är möjligen att cirkusdirektör Källquists kostym i skrivande stund befinner sig i en bil på väg till Älvsered, efter skrädderiarbete i Österrike.

– Vi vet att allt kommer att vara klart. Vi har rutin, vi vet att det går. Men mellan alla ”vi vet” finns det nerver, säger Bengt Källquist.