Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dödsglob. Motorcyklisterna i gruppen Diorios från Brasilien gör ett klassiskt nummer och är med både i tv-dokumentären om Cirkus Maximum och på nästa års turné som inleds i Älvsered 28 mars. Med då kan den så kallade "dödsgloben" dela på sig.

Cirkus Maximum blir ny tv-serie

Under ett halvår följde ett filmteam Cirkus Maximum från Älvsered. - Den visar hur vi lever och arbetar i vardagen, utan att förlöjliga människor som "Ullared", säger cirkusdirektören Bengt Källquist.

Dokumentärserien börjar sändas i Sveriges Television på måndagskvällen. Premiäravsnittet följs av ytterligare tre avsnitt på vardera en halvtimme. Serien "Livet på cirkusen" inleds med att visa hur en ny föreställning blir till, från vintern i Älvsered i norra delen av Falkenbergs kommun, fram till vårens första föreställning.

- Den förmedlar en schysst, rättvis och objektiv bild av oss som professionella underhållare. Vissa kanske tror att cirkusfolket är entusiaster som åker runt i husvagn och inte betalar skatt, men det stämmer inte, säger Bengt Källquist, som tycker att den 82-årige producenten Bengt Roslund borde få Cirkusakademiens hederspris "Charlie".

- Bengt Roslund vill cirkuskulturen väl och eftersom vi har jobbat ihop förut hade vi fullt förtroende för hans filmteam och kunde slappna av under inspelningen.

Tror du att en skandalsökande filmare hade fokuserat på löner och risken för olycksfall istället?

- Att cirkusartister tjänar dåligt är också en myt. Våra nya luftakrobater Sorellas uppträder sju minuter per dag och får 60 000 kronor i månaden efter skatt. Ett annat exempel är att tältarbetarna har fri mat och tvätt.

Och serien liknar alltså inte dokusåpan "Ullared"?

- Nej, den bygger ju på att man ska skratta åt personer det är synd om och det gillar inte jag.

"Livet på cirkusen" följer cirkusens 29:e säsong, när 192 föreställningar spelades på 157 platser – från Kiruna i norr till Ystad i söder. Tittarna får se hur djuren behandlas och hur 50 cirkusarbetare jobbar disciplinerat efter en minutiös logistikplan för att en ny show ska kunna visas på en annan ort inom ett dygn.

Programmet för nästa år är redan klart och då kommer dressören Anton Frank att presentera två elefanter. Den enda gruppen som återkommer är Diorio från Brasilien, som nu är fyra stycken.

- De kör motorcyklar i en glob och gjorde en enorm succé. När jag fick höra att de kunde göra en häftigare och farligare variant där globen delar sig, så bokade jag dem igen, berättar Bengt Källquist, som grundade cirkusen under namnet Minimum 1983, efter att ha vuxit upp i Älvsered där bästa kompisen hette Stefan Gerhardsson och senare blev buskiskung ihop med Krister Classon.