Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Entusiast. ”I början åkte bara de värsta internetnördarna i Sverige på det här, men det börjar skifta lite nu. Bland annat kommer representanter från kommuner för att lära sig mer om internet som verktyg”, säger Christian Dahlqvist.

Christian ska på sommarkollo för webbnördar

Tänk dig att 400 av Sveriges största internetnördar varje år slår läger på en ö i Blekinges skärgård. Ungefär så kan Sweden So­cial Web Camp sammanfattas. Christian Dahlqvist från gården Sundhult utanför ­Gunnarp ska dit.

Sweden Social Web Camp är ett årligt evenemang på Tjärö i Blekinges skärgård där internet står i centrum. Över 400 personer åker till Tjärö och campar mellan torsdag och söndag, för att tillsammans diskutera internets möjligheter och framtid. Christian Dahlqvist, till vardags interaktionsdesigner på ett Halmstadföretag och skogsbonde på gården Sundhult, är den enda deltagaren från Falkenbergs kommun. Årets upplaga är den fjärde i ordningen, fjolårets SSWC var Christians första.

– Det är ett sommarkollo för nördar där alla utbyter idéer, erfarenheter och kontakter med varandra, säger han för att förklara tanken med SSWC.

SSWC är en så kallad knytkonferens, där alla delar med sig av sin kunskap. Inget program är fastslaget i förväg, bortsett från de gemensamma mattiderna. Vem som helst får hålla en kort föreläsning, eller ge förslag på diskussionsämne. På SSWC är alla generösa med att sprida sina tankar och idéer vidare, berättar Christian, ingen vinner på att vara förmer och sitta inne med kunskap.

–  Förra  årets SSWC avslutades med att 50–60 personer satt runt lägerelden och försökte lösa världsproblemen. Där kom det upp många tokiga idéer. Det finns ett stort samhällsengagemang, de allra flesta deltagarna vill använda internet för att göra något gott.

Christians passion för internet är mångårig. Ibland föreläser han om hur digitala verktyg på internet kan användas för att skapa engagemang och opinioner. Han har inte planerat att föreläsa under årets SSWC, men om någon ber honom kommer han att ställa upp.

– Min förhoppning är att kunna lära känna nya människor som jag kan dela kunskap med. Efter SSWC kan vi ju fortsätta kommunicera på sociala medier som Twitter.