Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fastighetsutvecklaren Claes Dahlgren blickar framåt och avslöjar att flera nya verksamheter är på gång till Brukstorget under det närmaste halvåret.

Brukstorget bubblar av idéer och möjligheter

Ännu fler kreativa småföretagare är nu på gång att etablera sig på Brukstorget i Varberg. Fastighetsutvecklaren Claes Dahlgren fortsätter därmed arbetet med att bygga upp en destination för upplevelser som är unik för en mindre stad.
Baleno Fastighets AB utvecklar och förvaltar med stolthet de gamla industrilokalerna som en gång i tiden inrymde Gunnebo Bruk och Varbergsverket.

Egentligen borde inte satsningen på Brukstorget fungera i en svensk småstad. Hela området, med kreativa entreprenörer samlade i en klassisk industrimiljö med röda tegelväggar och stora fönstervalv, känns snarare som en hipp destination i en internationell storstad. Men det funkar. Det senaste exemplet på det är att Brukstorget på Varbergsgalan 2019 utnämndes till Årets besöksnäringsföretag. Och nu fortsätter området att växa.

Läs mer om vilka verksamheter du hittar på Brukstorget i dag

Brukstorget har under de senaste 15 åren förvandlats till en plats som småföretagare trånar efter att få vara en del av. Bakom detta ligger det familjeägda fastighetsbolaget Balenos stora ambition, att skapa en destination för upplevelser där verksamheterna tillsammans driver varandra framåt.

– Vi har kommit väldigt långt. Vi har flera unika verksamheter här som inte finns någon annanstans. Gemensamt är att de alla drivs av entreprenörer som brinner för sin verksamhet, berättar fastighetsutvecklaren Claes Dahlgren på Baleno Fastighets AB.

Anpassade hyreskontrakt

För att få detta att fungera, och för att ge alla företagarna en chans att lyckas i en lokal som passar just deras verksamhet, har varje hyresgäst ett hyreskontrakt anpassat efter deras individuella möjligheter. Det här är något Claes Dahlgren är helt öppen med.

– Det har att göra med i vilket stadie man är som företagare och det är detta som gör att vi kan attrahera den typ av verksamheter vi vill ha här ute. Det medför ett lugn och det fungerar, här finns ingen känsla av orättvisa. I stället ser vi att hyresgästerna lyfter varandra och det är oerhört inspirerande.

"Nu eller aldrig"

Elin Schyberg tog i oktober över blombutiken på Brukstorget.

Nu i höst blev Elin Schyberg en del av communityt. Efter flera år som florist hade hon egentligen tänkt sig att hitta på något annat, men så kom chansen att ta över blomsterbutiken på Brukstorget och då gick allt väldigt fort. Den 3 oktober invigdes Blomsterbaren.

– Jag hade inte tänkt att starta eget. Men när en sådan här lokal blir ledig… Alltså, det var nu eller aldrig, förklarar hon.

– Här får man dessutom det bästa av två världar. Jag äger och driver det själv men trots det behöver jag inte känna mig ensam. Alla hjälps åt här. Bagaren kan komma in med en bulle och Krickelin (Kristin Lagerkvist, känd influencer som är med och driver FGL Store på Brukstorget) kan dela en bild av mig och min butik på Instagram. Man får så mycket gratis hela tiden när man hjälps åt, det blir som en liten familj, berättar Elin Schyberg.

Vintagedetektiv tar plats

Baleno söker ständigt efter nya kreativa företag med spännande idéer och inom ett halvår kommer ytterligare 7-8 hyresgäster flytta in på Brukstorget.

Åsa Franzén flyttar till Brukstorget med Vintagebyrån.

Närmast på tur står Åsa Franzén, Varbergs egen vintagedetektiv. Hon har under tre och ett halvt år drivit populära Vintagebyrån på Drottninggatan men nu tar hon chansen att gå från 62 till 200 kvadrat. Flytten sker någon gång före jul.

– Det ska bli jättespännande. Det här gör ju att jag kan växla upp och satsa helt och hållet på detta. Och det ska inte vara några problem att fylla lokalen. Många vet att jag köper in möbler och gör i ordning dem så jag har aldrig haft problem att få in grejer, säger Åsa.

Precis som Elin Schyberg pratar hon om den familjära känslan på Brukstorget.

– Jag tror absolut att vi alla drar nytta av att här finns flera kreativa själar på en och samma plats. Dels har vi nog lite samma kundkrets och sedan kan vi pusha varandra, säger hon förväntansfullt.

Många kvinnor satsar

Ett par som redan etablerat sig på Brukstorget är Karin och Samuel Linde. I januari 2015 flyttade de till området med fotostudion Don’t Blink. Dessutom har de valt att satsa på den smala genren sällskapsspel i sidoprojektet First Player.

– Sedan vi flyttade in för snart fem år sedan har det hänt jättemycket. Området hette inte ens Brukstorget. Det vi nu ser är att fler aktörer betyder ett ännu större flöde av människor, säger Samuel Linde.

Karin och Samuel Linde driver fotostudion och mediabyrån Don't Blink samt spelbutiken First Player på Brukstorget. 

– Vi brukar ofta prata om att det är väldigt många kvinnliga företagare som är modiga och vågar satsa här. Det har blivit en väldigt go känsla och en bra plats för nätverkande, utvecklar Karin Linde.

Blickar framåt

Claes Dahlgren pratar om ett community som tar form. Femton år av arbete ligger bakom det växande Brukstorget, så därför känns det nu helt naturligt för Claes att blicka 15 år framåt.

– År 2034, vi syns där och på vägen, hälsar han hemlighetsfullt.